Home » Life & Style » Principalul motiv pentru care lacurile glaciare sunt albastre. Ce le oferă de fapt această culoare

Principalul motiv pentru care lacurile glaciare sunt albastre. Ce le oferă de fapt această culoare

Voicu Costin / 20.02.2022, 11:00

Lacurile glaciare s-au format în urma topirii ghețarilor. După începerea procesului de topire, apa provenită ajunge să erodeze terenul, creând găuri mari și dau naștere unor ochiuri de apă care au de obicei culori albastre-turcoaz. Care este principalul motiv pentru care lacurile glaciare sunt albastre?

Cum s-au format lacurile glaciare

Ele se formează atunci când un ghețar erodează pământul și apoi se topește, umplând depresiunea creată de ghețar.

De la glaciația din Mica Eră de Gheață, Pământul a pierdut mai mult de 50% din ghețarii săi. Acest lucru este cauzat de schimbările climatice și a creat o trecere de la apa înghețată la apă lichidă, crescând întinderea și volumul lacurilor glaciare din întreaga lume. Cele mai multe lacuri glaciare prezente astăzi pot fi găsite în Asia, Europa și America de Nord. Zona care va înregistra cea mai mare creștere a formării lacurilor este regiunea Podișului Tibetan de Sud din ghețarii acoperiți cu resturi.

Lacurile glaciare se clasifică în lacuri de circ glaciar și în lacuri de vale glaciară.  Lacurile de circ glaciar au ponderea cea mai mare, având o suprafață mică și sunt puțin adânci, cu puține excepții. Ele au o formă oarecum circulară și se găsesc în imediată apropiere a crestei muntoase, la obârșia văilor.

Lacurile de vale glaciară sunt alungite, iar barajul ce închide valea poate fi constituit dintr-un prag dur de rocă de bază sau dintr-o morenă frontală, împinsă de ghețuri. Lacurile glaciare au alimentare nivopluvială, adică apa rezultată din topirea zăpezilor abundente și din precipitații se infiltrează în grohotișurile de pe marginea circurilor și este cedată treptat lacurilor.

De ce lacurile glaciare au culoarea albastră

Culoarea care poate fi observată la majoritatea lacurilor glaciare este căpătată în urmă procesului de formare a acestora. Pe măsură ce se topește, ghețarul eliberează diverse minerale din rocile cu care se ciocnește.

În urma acestui proces, mineralele se depun pe fundul lacului sub formă de sedimente. Unele dintre aceste sedimente rămân în mod natural, în suspensie, în concentrația de apă din formațiunea geologică, ceea ce dă naștere acestei nuanțe superbe.

Cu toate că unii oameni cred că albastrul turcoaz al lacurilor glaciare este pur și simplu o reflexie a cerului albastru pe suprafața apei, în practică, nu se întâmplă neapărat acest lucru. În realitate, sedimentele sunt responsabile pentru culoarea lacurilor glaciare.

Un lucru important de reținut este că și razele solare influențează acest fenomen, dar indirect. Acest lucru se întâmplă atunci când lumina soarelui se reflectă pe sedimentele aflate la suprafață lacului, albastrul caracteristic acestor locuri fiind în continuare prezent, dar este mult mai vizibil din punctele de observație panoramică.

Lacuri glaciare din Romania

Cel mai întins lac glaciar din România, cu o suprafață de peste 10 ha, este Lacul Bucura din Munții Retezat. Este format prin baraj de morene.

Cel mai adânc lac glaciar din România, 29 m adâncime, este Lacul Zănoaga Mare, aflat tot în Munții Retezat. Este lac de circ glaciar.

Lacul Mioarelor din munții Făgăraș este lacul de origine glaciară situat la cea mai mare altitudine din țară, 2282 m.