Home » Când, unde, cum » Descoperirea „de neegalat”! „Cimitir de nave”, pe fundul Mării Negre. Ce au găsit aici cercetătorii

Descoperirea „de neegalat”! „Cimitir de nave”, pe fundul Mării Negre. Ce au găsit aici cercetătorii

Cojocaru Cristian / 15.02.2022, 10:44
Descoperirea „de neegalat”! „Cimitir de nave”, pe fundul Mării Negre. Ce au găsit aici cercetătorii

Este posibil ca însuși Marco Polo să fi recunoscut una dintre navele comerciale medievale, fiind una dintre cele câteva zeci de epave descoperite pe fundul Mării Negre, la nord de Turcia. Află câte nave au descoperit oamenii de știință în acel cimitir de pe fundul Mării Negre și de când datează acestea.

Cimitir de epave descoperit pe fundul Mării Negre

Unele dintre aceste nave s-au scufundat atunci când Imperiul Bizantin era în perioada de glorie acum 1000 de ani, iar unele în timpul perioadei mai recente otomane. Altele s-au scufundat în secolul al XIII-lea, când Marco Polo își desfășura comerțul pe tot globul. Cele mai multe alte epave din aceste perioade de timp au fost găsite în ape mult mai puțin adânci, unde au fost erodate doar până la coca lor.

Cu toate acestea, foarte multe dintre ele s-au păstrat timp de secole pe fundul mării datorită condițiilor scăzute de oxigen care împiedică degradarea lemnului. Dreptul urmare, arhitectura punții superioare apare cu detalii fără precedent, permițând istoricilor să vadă cât de bine se potrivesc caracteristicile cu relatările istorice.

Imagini noi arată cârme, catarge, bare și chiar frânghii care sunt aproape perfect conservate. Ele au fost redescoperite de submarine care se scufundă pe fundul mării, ca parte a unui proiect de a pune laolaltă modul în care și când nivelul mării a crescut din nou în Marea Neagră, după ultima ere glaciară, care a atins apogeul acum 20.000 de ani.

Proiectul de arheologie maritimă a Mării Negre a descoperit până acum aproximativ 60 de epave, dezvăluindu-le în toată splendoarea datorită unei metode de imagistică de ultimă generație numită fotogrammetrie 3D.

„Am realizat mii de fotografii și videoclipuri de înaltă calitate în jurul fiecărei epave. Software-ul calculează pozițiile a milioane de puncte în spațiul 3D, generând imagini 3D precise și detaliate ale fiecărei epave”, explică Jon Adams de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, și investigator principal al proiectului.

cimitir fundul mării negre
Peste 60 de nave au fost descoperite pe fundul Marii Negre

Nave medievale și bizantine găsite în „cimitir”

Adams spune că navele medievale nu au fost niciodată văzute într-o stare atât de bine conservată.

„Nu le-am văzut niciodată atât de complete. În mod normal, sunt doar bucăți din carena inferioară, dar aici avem mult material pentru puntea superioară”, a mai spus el.

Una dintre navele medievale găsită la 1100 de metri mai jos era probabil o ambarcațiune comercială italiană din jurul anilor 1300, fiindun tip pe care Marco Polo l-ar fi recunoscut. Deși scândurile sale fixate cu fier au căzut pe fundul mării, ea păstrează platforma pupa cu cârmele intacte. De asemenea, catargul încă este în picioare cu brațele întinse pe punte, putând fi observate nenumărate alte obiecte pe ea.

Are, de asemenea, caracteristici ale tehnologiei mai vechi a navei, cum ar fi „cârme un sfert” pe fiecare flanc din spatele navei pentru guvernare, mai degrabă decât cârma de pupa cu o singură linie centrală, care a devenit norma în jurul anului 1400 și mai departe. Alte epave au fost, de asemenea, frumos conservate. O navă comercială otomană de câteva secole mai târziu a păstrat multe caracteristici ale punții, inclusiv catarge.

În plus, imaginile arată o roată frumos sculptată, cu colaci de frânghie atârnând de cherestea din spatele navei. Deoarece toate s-au scufundat departe în mare, Adams crede că acestea erau mai degrabă nave comerciale decât nave scufundate în luptă. Toate sunt departe de țărm, așa că cel mai probabil au fost scufundate de vremea rea.