Home » Când, unde, cum » Diferența dintre CAS și CASS. Ce înseamnă și cum se calculează corect

Diferența dintre CAS și CASS. Ce înseamnă și cum se calculează corect

Ileana Mladinoiu / 12.06.2022, 13:35
Diferența dintre CAS și CASS. Ce înseamnă și cum se calculează corect

Diferența dintre CAS și CASS, semnificație pentru fiecare și metodă de calcul. Potrivit Codului Muncii, pentru fiecare salariat un angajator datorează statului pe lângă impozite și o serie de contribuții în numele acestuia. Tot firma la care lucrează o persoană este obligată prin lege să-i acorde salariul brut care va ajunge în buzunarele angajatului sub forma salariului net, calculat în urma virării la stat a contribuțiilor sociale. Acestea se numesc CAS și CASS, confundate de multe ori și necalculate în mod corect. De aceea, ne propunem să elucidăm problema diferenței dintre CAS și CASS, ce înseamnă și cum se calculează.

Diferența dintre CAS și CASS. Semnificație și metodă de calcul

CAS sau Contribuția la Asigurările Sociale înseamnă contribuția la sistemul de pensii și în situația standard este egală cu 25% din salariul brut. CASS reprezintă Contribuția la Asigurările Sociale de Sănătate, adică o contribuție la sistemul medical egală în situația standard cu 10% din același salariu brut.

Viviana Popa, expert contabil, membru al Corpul Experților Contabili, absolventă de Științe Economice, ne oferă informațiile necesare despre salariul minim, taxele și contribuțiile obligatorii datorate de salariat, care îi revin angajatorului, precum și despre cât veți plăti la stat pentru fiecare angajat, în funcție de timpul de lucru.

Potrivit acesteia, salariul minim în 2022 este văzut diferit de angajator și angajat. În timp ce angajatul este interesat de salariul net, angajatorul este preocupat de salariul brut, ce include taxele și contribuțiile obligatorii.

Salariul minim brut pe economie în România este actualmente de 2.550 de lei pe lună, iar cel net este de 1.524 de lei. Contribuțiile sociale obligatorii aferente acestora ating cumulat procentul
de 47,25%. Contribuțiile sociale CAS și CASS se virează la bugetul de stat de către angajator.

Cum se calculează CAS și CASS pentru un salariat, în funcție de timpul de lucru

Pornind de la salariul minim brut pe economie de 2.550 de lei, pentru un angajat veți plăti în funcție de timpul de lucru stabilit prin contract.

  • La un salariu brut pentru un contract de 8 ore, respectiv 2.550 de lei, CAS=638 de lei, iar CASS=255 de lei.
  • Pentru un contract de 4 ore din cei 1.275 de lei brut se vor vira la CAS 319 lei, iar la CASS 128 de lei.
  • Pentru 2 ore plătite cu 637,5 lei, CAS=159 de lei, iar CASS=64 de lei.

Cum se calculează contribuțiile sociale pentru persoane fizice

Persoanele fizice (PFA) care au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat din una sau mai multe surse și/sau categorii de venituri, mai mic decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, iar venitul net anual cumulat realizat este cel puțin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe țară, în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția, CASS reprezintă nivelul a 12 salarii minime pe țară.

În plus, această categorie de persoane au obligația depunerii Declarației unice până la data de 25 mai inclusiv a anului următor, privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Contribuabilii la sistemul de asigurări sociale de sănătate, datorează, după caz, contribuția asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din România și din afara României, realizate din categorii de venituri ca acestea:

  • venituri din activități independente;
  • venituri din contracte de activitate sportivă;
  • venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică;
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor;
  • venituri din activități agricole, silvicultura și piscicultura;
  • venituri din investiții;
  • venituri din alte surse;
  • venituri din salarii și asimiliate salariilor