Home » Când, unde, cum » Diferența dintre taifun și uragan. Care este, de fapt, cel mai periculos

Diferența dintre taifun și uragan. Care este, de fapt, cel mai periculos

Ileana Mladinoiu / 30.08.2022, 15:57
Diferența dintre taifun și uragan. Care este, de fapt, cel mai periculos

Întotdeauna pericolele meteorologice au făcut parte din viața noastră de zi cu zi. Dar, odată cu schimbările climatice, aceste evenimente cândva excepționale tind să se repete. Observăm deja efectele încălzirii globale: valuri de căldură, uragane, taifunuri, inundații, incendii de pădure etc. Deși au existat dintotdeauna, repetăm că încălzirea globală le face mai dese și mai amenințătoare. Ceea ce ne interesează, însă, este să aflăm dacă între taifun și uragan există diferențe și care dintre ele este cel mai periculos pentru omenire.

Diferența dintre taifun și uragan

Aceste două nume sunt, de fapt,  sinonime și se referă la același fenomen, adică o furtună de origine tropicală de o amploare incredibilă, care provoacă multe precipitații și vânturi puternice. Diferența constă în locul în care se află pe planetă. O furtună este numită uragan atunci când își are originea în Oceanul Atlantic sau în nord-estul Oceanului Pacific, unde apa este mai caldă, și taifun când se formează în nord-vestul Pacificului sau în Oceanul Indian. De multe ori uraganele sunt denumite și taifunuri, potrivit webblogographic.ro, deși este o eroare, ținând cont de regiunile unde se produc, cât de viteza lor.

Cum iau naștere uraganele

De regulă, viteza uraganului depășește120 km/h. În acest caz, înălțimea valului ajunge la 1 metru sau mai mult. Un uragan catastrofal este considerat a fi mai mare de 250 km/s și o înălțime a valurilor de peste 5,5 metri. Durata sa poate ajunge la 12 zile. Elementele care apar în apropierea coastei sunt cele mai periculoase. Se disting printr-o viteză vertiginoasă și sunt capabile să demoleze totul în calea lor, chiar și orașe întregi.

Meteorologii cred că, cu cât temperatura pe pământ este mai mare, cu atât elementele sunt mai intense. Fiecare grad crește șansa unui uragan cu câteva procente. Din nefericire, oamenii nu au învățat încă cum să prevină un astfel de element. Ele pot fi cele mai rele. Liniile de comunicații și electrice sunt deteriorate, așezările rămân fără electricitate. Copacii sunt rupți sau smulși din pământ. Se produc și rupturi de fire. Clădirile robuste sunt expuse la tot felul de deteriorări, iar cele ușoare pot fi complet demolate.

Vântul ridică în aer mașini și alte obiecte ușoare, ceea ce duce la distrugerea lor. Animalele și oamenii pot fi suferi răni sau ajung la moarte. Uraganul provoacă daune diferitelor sectoare ale economiei. Sunt deteriorate sistemele de alimentare cu gaz și apă, cazane, canalizare, rețeaua de încălzire, liniile electrice. Apar inundații de străzi, intersecții, pasaje subterane. Drumurile sunt spălate, copacii căzuți se formează blocaje pe ele. Stațiile și podurile ajung să fie avariate.

Recoltele, animalele și păsările mor. Pășunile și terenurile arabile sunt supuse inundațiilor. Instalațiile precum centralele nucleare, hidrocentralele, depozitele militare, uzinele chimice și altele pot reprezenta un mare pericol dacă sunt deteriorate. Efectele uraganului asupra cimitirelor pot fi destul de serioase. Gardurile și monumentele pot fi dărâmate sau smulse de la pământ de vânt. Urmările uraganului sunt însoțite adesea de dezastre naturale: averse, furtuni. Consecința averselor la tropice poate duce la epidemii. Apa stagnează în râpe și microbii se răspândesc în ea, climatul cald contribuind la aceasta. În 2013-2014, două uragane puternice au lovit America. Este vorba de Sandy și Nici Paștele. Acesta din urmă s-a născut dintr-o puternică furtună de iarnă pe mare.

Cel mai distructiv uragan din SUA în ultimii 25 de ani a fost Katrina. Drept urmare, 80% din New Orleans a fost inundat. Uraganul a luat viața a aproape 2 mii de locuitori ai orașului. A fost încadrat la categoria a cincea. Viteza vântului a fost de peste 280 km/h. Katrina a capturat 4 state. Pagubele produse de elemente s-au ridicat la 125 de miliarde de dolari.

Cel mai mare uragan din lume

San Calixto este un ciclon tropical uriaș care a izbucnit în toamna anului 1780 în apropierea arhipelagului Caraibelor. El a devenit cel mai mortal dintre toate uraganele cunoscute. Potrivit documentelor din acea vreme, sunt cunoscute cel puțin 22 de mii de morți. Și din moment ce în secolul al XVIII-lea statistica era foarte condiționată, în comparație cu azi, se poate spune cu siguranță că numărul victimelor a fost mult mai mare.

Marele uragan care a atins insulele Caraibe, de la Newfoundland până la Barbados, a trecut prin Haiti și a distrus până la 95% din toate clădirile. A demolat absolut totul în calea lui. Uraganul a făcut ravagii pe mare. Multe nave au fost inundate în golfurile portuare și la o anumită distanță de coastă. Părți din flotele franceze și engleze care au luat parte la războiul civil din SUA au fost sub apă. Și circa o sută de nave în zona de apă au fost blocate.

Taifunurile

În nord-vestul Oceanului Pacific sunt cele mai frecvente de la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie până în octombrie, deși se pot forma pe tot parcursul anului. Uraganele apar în fiecare an , iar uneori două sau trei dintre ele pot fi active în același timp . Folosirea denumirilor pentru aceste furtuni face mai ușor pentru meteorologi, cercetători, respondenți în situații de urgență, căpitani de nave și cetățeni să comunice despre anumite taifunuri și să fie înțeleși. Acesta este motivul pentru care Organizația Meteorologică Mondială a întocmit o listă de nume care sunt atribuite în ordine alfabetică furtunilor tropicale pe măsură ce apar. Numele sunt alternate cu fiecare uragan/taifun: un nume masculin , un nume feminin etc. Și aceste nume pot fi fie repetate după un interval de șase ani, fie eliminate pentru furtuni deosebit de severe.

Taifunul este foarte violent. Mai mult, unii sunt chiar calificați drept super-taifunuri atunci când depășesc 241 km/h. Acesta este cazul super-taifunului Dujuan care a lovit Taiwanul. Ciclonul tropical a lovit insula din estul Asiei cu viteze ale vântului de peste 200 de kilometri pe oră. Copacii au fost smulşi din rădăcini, iar alunecările de teren au distrus mai multe şosele, în timp ce oamenii au fost loviţi de resturile aruncate de vânt în toate direcţiile. Peste 12.000 de persoane au fost evacuate din calea taifunului, iar câteva ore mai târziu furtuna a lovit şi sud-estul Chinei. În consecință, aproximativ 500 de milioane de oameni au rămas fără electricitate.

În timp ce un uragan de categoria 4 sau 5 poate atinge aceeași putere, majoritatea celor mai puternice furtuni din istorie au fost super-taifunurile. Cel mai violent rămâne Super Tip din 1979. Vânturile sale au suflat până la 305 km/h. Au fost înregistrate și furtuni la 1.000 de kilometri de centrul său. Taifunurile  ucid mai mult, dar provoacă mai puține pagube materiale decât uraganele. Presiunea sa centrală a doborât toate recordurile cu doar 870 de milibari (în general, cu cât presiunea este mai mică, cu atât furtuna este mai violentă).

Alte diferențe între uragan și taifun

Uraganul provine din cuvântul Huracan, ceea ce înseamnă „vânt mare”. Acesta a fost inițial un termen folosit de americanii nativi pentru furtuni care au originea în Atlanticul de Vest. Taifun este derivat din Tai Fun și se referă la vânturile dezvoltate în Pacificul de Nord. O teorie arată că oamenii care au întâmpinat furtuni în timp ce călătoresc în Oceanul Pacific nu erau familiarizați cu Tai Fun și astfel greșelile au dus la taifunul mai familiar, pe care îl folosim astăzi.

Uraganele și taifunele diferă de asemenea în timpul anului în care acestea au loc. Se întâmplă de obicei în luna octombrie, când umiditatea și temperatura apei sunt la maxim atunci când se dezvoltă uraganele. În Oceanul Pacific de Nord, sezonul de taifun este între iulie și noiembrie, cu activitate de vârf între august și începutului lui septembrie. Uraganele au lovit mai multe zone de teren decât taifunele. Un taifun se dezvoltă în ocean și, prin urmare, are tendința de a deteriora mai puține zone. Persoanele care locuiesc în apropierea liniilor de coastă sunt mai afectate de taifunuri.

Efectele încălzirii globale asupra cicloanelor

Acum că s-a stabilit că oamenii sunt responsabili pentru încălzirea globală, ale cărei consecințe începem să le vedem, este logic să ne întrebăm despre impactul potențial al acesteia asupra uraganelor. Va duce schimbările climatice la fenomene ciclonice mai violente, mai răspândite sau chiar mai frecvente?

Cu toate acestea, încălzirea globală are un impact cert asupra violenței ciclonilor din ce în ce mai puternici. Acest lucru se datorează creșterii temperaturii aerului, cauzată de încălzirea globală. Pe măsură ce aerul se încălzește, reține mai multă umiditate și mobilizează mai multă energie în timpul unui eveniment extrem .

Concret, ploi și vânturi mai puternice și, prin urmare, formare de cicloane, uragane și taifunuri mai puternice. Dacă în viitor, numărul fenomenelor ciclonice nu ar trebui deci să crească neapărat, acestea vor fi a priori mai intense în ceea ce privește precipitațiile și viteza vântului. Cu consecințele mai multor pagube materiale și pierderi de vieți omenești.

Sunt meteorologi care numesc uraganele „cicloane tropicale” din cauza modului lor de deplasare şi a zonelor în care se formează. Mai sunt cunoscute şi sub denumirea de taifunuri. Aşadar, diferenţa dintre uragan și taifun constă în locul de producere. Dar uraganele au mereu ca punct de formare oceanele, cu temperaturi de peste 26,5 grade Celsius, și este imposibil ca un uragan să ia naştere pe suprafaţă terestră.

Ileana Mlădinoiu