Home » Meteo » Care este diferența dintre furtună și uragan

Care este diferența dintre furtună și uragan

Manolică Anca / 01.04.2022, 17:02
Care este diferența dintre furtună și uragan

Nu ești sigur de diferența dintre o furtună și un uragan? Ambele sunt furtuni care au potențialul de a provoca distrugeri, dar diferă în ceea ce privește forța și forma lor. Este important să cunoaștem și să înțelegem diferența dintre aceste două fenomene meteo extreme pentru a fi pregătiți în mod adecvat. Află, în rândurile de mai jos, care sunt caracteristicile distinctive ale acestora.

Ce este o furtună

Furtunile se pot forma într-o mare varietate de scenarii, iar comportamentul lor depinde de mediul în care se dezvoltă. Acestea sunt asociate cu norii cumulonimbus, care sunt responsabili de fenomene atmosferice violente. O furtună este un fenomen caracterizat prin prezența a două sau mai multe mase de aer cu temperaturi diferite. Acest contrast termic face ca atmosfera să fie instabilă, provocând ploi, vânt, fulgere, tunete, fulgere și uneori grindină.

Formarea furtunilor

Pentru ca o furtună să se formeze, trebuie să se dezvolte un centru de joasă presiune cu un sistem de înaltă presiune în jur. Contrastul termic și alte proprietăți ale maselor de aer umed dau naștere la mișcări puternice de urcare și coborâre, producând precipitații abundente, vânturi de suprafață și chiar furtuni.

Ciclul de activitate al unei furtuni este:

  • Faza de cumulonimbus – cumulusul începe să se dezvolte și este mai cald decât exteriorul, producând curenți ascendenți puternici care împiedică precipitațiile să ajungă la sol. Se formează cumulonimbul.
  • Faza de maturitate – picăturile nu mai sunt susținute și cad sub formă de averse, producând și ploi torențiale. Curenții descendenți puternici ajung la suprafață și scad temperatura.
  • Faza de disipare – nu mai există curenți ascendenți care să aducă umiditate în straturile superioare. Precipitațiile și rafalele violente de vânt încetează. Temperatura din interiorul norului devine egală cu cea din exterior și se disipează.
Furtună
Furtună

Ce este un uragan

Un uragan este un sistem meteorologic tropical foarte intens care se rotește într-o mare formațiune circulară. O furtună de categoria 1 are viteze mai mici ale vântului, în timp ce un uragan de categoria 5 are cele mai mari viteze ale vântului. Viteza vântului și desemnarea categoriei sunt importante, deoarece ajută persoanele, familiile și comunitățile să cântărească riscul unei furtuni iminente.

Cu toate acestea, este important de reținut că furtunile de categoria 1 sau 2 pot fi la fel de periculoase sau dăunătoare ca cele de categoria 4 sau 5. De exemplu, o furtună de categoria 1 sau 2 poate totuși să provoace un val mare de furtună și să aducp o cantitate colosală de ploaie într-o anumită zonă. Iată care sunt factorii distinctivi ai unui uragan:

  • Ochiul uraganului – se află direct în centru și poate avea un diametru cuprins între 20 și 40 de mile. Această zonă este în mod normal destul de calmă și senină, deoarece furtuna se rotește în jurul ochiului.
  • Peretele ochiului uraganului – ceea ce înconjoară ochiul uraganului și este locul unde pot fi găsite cele mai periculoase vânturi și cele mai puternice ploi. Zidul ochiului poate avea o lățime de până la 50 km. Zidul ochiului uraganului este zona cea mai intensă a furtunii și apare imediat după ce ochiul trece deasupra unei zone.
  • Benzile de ploaie ale uraganului – sunt norii care se formează în spirală în jurul peretelui ochiului. Aceasta este ceea ce conferă uraganului aspectul său notabil de roată de pinioane. Benzile de ploaie sunt, de asemenea, cea mai mare parte a uraganului și pot avea o lungime de până la 300 de mile, învârtindu-se încet în sens invers acelor de ceasornic.
Uragan
Uragan

Care este diferența dintre furtună și uragan

Uraganele și furtunile sunt, în esență, cam același lucru. Ambele sunt fenomene meteorologice extreme care se caracterizează prin vânt puternic și precipitații. Mai exact, furtuna aduce vânt puternic însoțit de ploaie, grindină și descărcări electrice, în timp ce uraganul este un ciclon tropical sau un vânt extrem de puternic cu acțiune distrugătoare, însoțit adesea de ploi torențiale.

În funcție de poziția geografică, se disting și binecunoscutele furturi tropicale, care se formează în zonele de coastă. Ele apar atunci când viteza vântului atinge 63 de kilometri pe oră (39 mph). În ceea ce privește uraganele, ele se formează atunci când vânturile ating o viteză susținută de peste 119 kilometri pe oră (74 mph). Ambele pot crea devastări în masă odată ce ajung pe uscat.