Home » Când, unde, cum » Cine dă de fapt numele Uraganelor și în funcție de ce se fac aceste alegeri. Criteriul nebănuit

Cine dă de fapt numele Uraganelor și în funcție de ce se fac aceste alegeri. Criteriul nebănuit

Alexandru Cazacu / 05.08.2021, 11:00
Cine dă de fapt numele Uraganelor și în funcție de ce se fac aceste alegeri. Criteriul nebănuit

Cu siguranță, în timp ce te uitai la știri și ai văzut numele unui uragan, te-ai întrebat cine alege acea denumire pentru fenomenul meteorologic și care este logica. Hai să vedem cine dă de fapt numele uraganelor și după ce criterii se aleg.

Cine dă numele uraganelor și după ce criterii se aleg acestea

Mai întâi vă vom vorbi puțin despre uragan. Acesta este un ciclon tropical care se formează în zonele calde ale oceanului și se deplasează cu o viteză mare. Aceste fenomene devastatoare sunt datorate presiunii scăzute din mare. De-a lungul timpului, aceste furtuni extreme au distrus case și au devastat orașe, făcând sute de mii de victime.

Revenind la subiectul nostru, cu siguranță ai observat că uraganele sunt botezate cu nume de persoane, precum: Katrina, Dorian, Laura, Pauline, Rina, Whitney, Cindy, Emily, Arlene, Eugene, Pilar, Selma sau Kenna. Cu toate acestea, oare după ce criterii aleg specialiștii numele uraganelor?

Se pare că inițial, uraganele au fost denumite după numele sfântului, care era sărbătorit în calendar, în ziua în care a lovit furtuna. De exemplu, au existat două uragane ”San Felipes”, în Puerto Rico, unul pe data de 13 septembrie 1876, iar  altul la aceeași dată, în anul 1928. Așadar, un meteorolog din Australia s-a gândit la un nou sistem mult mai eficient.

Cine dă numele uraganelor și cum se aleg acestea
Cine denumește uraganele și după ce criterii se aleg numele acestora

Așadar, în loc să numească uraganele după sfinți, australianul a folosit nume feminine, deoarece majoritatea navelor au nume feminine, iar oamenii și le vor aminti mai repede și vor comunica mai eficient. Astfel, în 1953, Statele Unite a urmat acest sistem, iar ulterior în anul 1979, au fost adăugate și nume masculine pentru devastatoarele furtuni.

Cine botează uraganele

În ceea ce privește numele uraganelor, acestea sunt date de către meteorologi. Organizația Meteorologică Mondială are șase liste diferite, fiecare cu câte 21 de nume, fiecare atribuite în ordine alfabetică. Este important să menționăm că acestea pot fi repetate la un interval de șase ani.

Numele uraganelor foarte periculoase sunt definitiv scoase din uz, iar Organizația Meteorologică Mondială decide ce nume să scoată din listă, în cadrul unei ședințe. De exemplu, numele Dorian a fost retras în anul 2019 de pe listă, când furtuna devastatoare a provocat pagube materiale foarte mari și multe victime. De asemenea, același lucru s-a întâmplat și în cazul altor uragane precum: Laura, Eta, Iota, Florence sau Michael. Această decizie a fost luată din respect pentru oamenii care au suferit pierderi în urma acestor furtuni periculoase.

Începând din anii 1950, uraganele au fost botezate cu nume proprii

Nu mulți știu că numirea uraganelor cu nume proprii datează de prin 1950 și presupune ca în fiecare an să fie reluate. De exemplu, pe fiecare prim uragan al unui sezon îl chema Abe, pe al doilea Baker. Cu toate acestea, în anul 1953, lucrurile s-au schimbat, pentru a se evita repetivitatea în denumirea anuală a uraganelor.

Așadar, Serviciul National de Meteorologie din SUA a decis să revizuiască sistemul și să confere uraganelor nume feminine, pentru că după cum spuneam, majoritatea navelor și ambarcațiunilor aveau astfel de nume, fiind mai ușor de ținut minte, așadar se comunica mai bine în privința acestora. În 1979, sistemul a fost din nou modificat și s-a ajuns la forma care există în zilele noastre, uraganele primind atât nume feminine, cât și masculine.