Home » Când, unde, cum » Echinocțiul de toamnă 2022. Principalele tradiții și superstiții. Când va avea loc în următorii 5 ani

Echinocțiul de toamnă 2022. Principalele tradiții și superstiții. Când va avea loc în următorii 5 ani

Ileana Mladinoiu / 22.09.2022, 19:11
Echinocțiul de toamnă 2022. Principalele tradiții și superstiții. Când va avea loc în următorii 5 ani

Echinocțiul de toamnă 2022. În fiecare an, pe pământ se observă două echinocții, unul pentru trecerea la primăvară și al doilea în timpul tranziției către toamnă. În mod tradițional 21 septembrie este număr identificat ca data trecerii la toamnă, însă în practică, fenomenul devine puțin mai complex. Anul acesta, de exemplu, echinocțiul de toamnă va avea loc pe 23 septembrie la ora 4:04 ora României. Întrebarea care se pune va fi de ce la această dată și nu pe 21.

Echinocțiul de toamnă 2022. De unde provine termenul

Explicațiile pornesc de la definirea unui echinocțiu. Prin urmare, echinocțiul reprezintă cele două perioade ale anului când durata zilei este perfect egală cu cea a nopții. Deoarece soarele traversează zenitul ecuatorului ceresc de la un cerc polar la altul, înseamnă că peste tot în lume, ziua și noaptea vor fi egale, altfel spus în armonie. Echinocțiul din septembrie corespunde, de asemenea, primei zile științifice de toamnă.

Referindu-ne la etimologie, putem spune că termenul echinocțiu provine din franțuzescul „équinoxe”, iar acesta din latinescul „aequinoctium”, ce leagă „aequs” (egal) de „nox” (noapte) și desemnează momentul în care durata zilei este egală cu cea a nopții.

În 2021, echinocțiul de toamnă a avut loc pe 22 septembrie, la ora 21:20, mai devreme decât în ​​2022. Așadar, data nu rămâne fixată, pentru că soarelui nu-i sunt necesare 365 de zile pentru a înconjura pământul. Și astfel, chiar dacă echinocțiul are loc întotdeauna în același timp, data poate varia între 21 și 24 septembrie, în funcție de an. Echinocțiile sunt determinate prin calcule academice și foarte precise, efectuate de către laboratoarele unui observator astronomic în fiecare an, pentru a obține momentul exact.

Echinocțiul de toamnă 2022. Tradiții și obiceiuri

În unele culturi, echinocțiile sunt sinonime cu ritualuri. Adepților șamanismului și druidismului le place să respecte tradițiile ancestrale în această perioadă a anului. În celtică, fenomenul astronomic se numește „Mabon” și are loc într-un moment crucial al recoltei agricole. Unele ritualuri pentru „Mabon” au inclus și alcătuirea unui altar cu fructe și legume, meditarea asupra echilibrului, oferirea de mere zeiței, împărțirea hranei și numărarea binecuvântărilor cuiva. Pentru a mulțumi pământului, se organizează apoi festivaluri păgâne. Cu foarte mult timp în urmă, echinocțiul de toamnă marca și sfârșitul muncii la câmp și vii, cât odihna binemeritată pentru muncitori.

De la alcătuirea în 1582 a calendarului gregorian, echinocţiul de toamnă a avut loc la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, însă mai des la 22 sau 23 septembrie.

De regulă, obiceiurile și superstițiile sunt strâns legate de de Ziua Crucii, când se duc flori la biserică spre împodobirea crucii.

Una dintre tradițiile populare se referă la vreme. Astfel, așa cum va fi timpul în această zi, la fel se va prezenta anul viitor. Dacă dimineața plouă, primăvara va fi ploioasă. Soarele de la amiază va însemna un an bun, în timp ce o vreme posomorâtă va prevesti o toamnă rea, iar tunetele vor anunța toamnă lungă.

O altă tradiție ne învață că în ziua în care începe sezonul de toamnă, la biserică se duc prune. Odată sfințite, se pot păstra perioadă îndelungată și pot vindeca rănile. De asemenea, se spune că ultimele fructe din pom trebuie lăsate neculese pentru Mama Natură.

Echinocțiul de toamnă este un bun prilej ca sătenii să sărbătorească recoltele și să pregătească proviziile pentru iarnă. Astfel culeg strugurii, fac must, bat nucii, culeg merele și gutuile. Totuși, există credința că în această zi mor toate florile. Putem avea flori la ferestre, în ghivece, cu condiția să fie unse cu mir sfințit la o mănăstire. Florile și frunzele de pe cruce se spune că sunt bune de leac, vindecă durerile de cap, durerile de dinți.

Cum ne influențează echinocțiul de toamnă

Schimbările anotimpurilor au influență asupra corpului nostru, stării de spirit și poate chiar indirect asupra viitorului nostru. Fiind o perioadă de aliniere planetară majoră, echinocțiul este luat în serios de către astrologi, care nu-l văd doar pur astrologic, ci ca un fapt care se întâmplă în fiecare an și analizat în moduri diferite. Influențele pot varia în funcție de semne, dar se pot trasa generalități comune tuturor semnelor.

Este un moment important al anului pentru că Pământul este aproape de Soare și nu doar de Soarele. Influența lui Marte este și ea mai simțită pentru că este și mai aproape de noi. Din acest motiv, nativii din Leu, de exemplu, sunt chiar mai combativi decât de obicei, de exemplu.
Dar, per total, această perioadă ne dă dorința de a ne întări. Unii se vor apropia de toamnă luându-și o perioadă de pauză, o modalitate prin care să-și reîncarce bateriile, dar majoritatea, dimpotrivă, vor dori să facă mai multe lucruri cum ar fi sportul.

Se știe că soarele este cel care ne influențează cel mai mult. Este acolo pentru a ne spune că trebuie să continuăm să avem grijă de noi, pentru că organismul cere să o facem bine, să prelungim vacanțele sau bunele decizii pe care le-am luat. Toamna este momentul perfect pentru a te apuca de lucru și pentru a te pregăti pentru viitor. Poate fi, totodată, o perioadă de emoții diferite. Pe de o parte reprezintă abundența și recolta, așa că e timpul să sărbătoriți tot ceea ce ați realizat la începutul anului. După echinocțiu, zilele vor fi mai scurte, nopțile mai lungi până când veți ajunge la solstițiul de iarnă din decembrie care va marca cea mai lungă noapte din an.

Odată cu venirea toamnei, în anumite cazuri, astenia de toamnă se manifestă prin stare de oboseală și lipsă de energie. Psihologii consideră că venirea toamnei cauzează această stare, care ar putea ține până la câteva săptămâni.  Medicii specialiști nu au identificat exact adevărul referitor la astenia de toamnă. Se presupune doar că ar avea legătură cu aportul scăzut de lumină naturală. Energia universală a planetei se schimbă. Zilele de toamnă ce vor curge până la instalarea iernii astronomice reprezintă momentul oportun pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre. Toamna reprezintă un timp al destinderii, al deciziei şi al angajamentului.

Când va avea loc echinocțiul de toamnă în următorii 5 ani

  • 2023- 23 septembrie, ora 9.50;
  • 2024- 22 septembrie, ora 15.44;
  • 2025- 22 septembrie, ora 21.19;
  • 2026- 23 septembrie, ora 3.05;
  • 2027- 23 septembrie, ora 9.02;
  • 2028- 22 septembrie, ora 14.45