Home » Life & Style » Cele mai frumoase 13 poezii de toamnă

Cele mai frumoase 13 poezii de toamnă

Nechifor Ioana / 29.09.2021, 18:07
Cele mai frumoase 13 poezii de toamnă

Cele mai frumoase poezii de toamnă. Toamna, anotimpul bogat în culori de galben, arămiu și portocaliu, ne bucură văzul și simțurile cu frumusețea și roadele sale. Ne sensibilizează prin cromatică și prin peisajele spectaculoase oferite. Emoțiile de toamnă stau la baza celor mai frumoase poezii compuse. Am selectat pentru tine câteva rânduri emoționante, culese din cele mai frumoase poezii de toamnă, pe care le poți găsi mai jos.

Toamna, anotimpul cel bogat în culori, roade și emoții

Anotimpul care face legătura între vară și iarnă, toamna ne invită să ne bucurăm de culorile sale calde și de roadele pământului.

Astronomic, se consideră că toamna debutează pe data 23 septembrie, atunci când are loc și echinocțiul de toamnă, și se încheie pe 21 decembrie, în ziua solstițiului de iarnă.

Lunile septembrie, octombrie și noiembrie sunt considerate, în emisfera noridică, luni de toamnă, în timp ce în emisfera sudică lunile martie, aprilie și mai sunt cele 3 luni asociate cu acest anotimp.

Pe durata sezonului de toamnă, zilele devin din ce în ce mai scurte și mai răcoroase, iar nopțile ajung lungi și friguroase.

Ca și stare sufleteasca, melancolia este asociată cu acest anotimp, având în vedere că în ciuda frumuseții sale cromotice acesta este sezonul responsabil pentru vremea mohorâtă.

Cele mai frumoase poezii de toamnă și cele mai impresionante mesaje

Am cules pentru tine cele mai frumoase poezii de toamnă, care impresionează prin versuri și trăiri. Fără îndoială, poezia reprezentativă a acestui sezon este Emoție de toamnă, semnată de Nichita Stănescu.

1. A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva, cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.

Mă tem că n-am să te mai văd, uneori, că or să-mi crească aripi ascuţite până la nori, că ai să te ascunzi într-un ochi străin, şi el o să se-nchidă cu-o frunză de pelin.

Şi-atunci mă apropii de pietre şi tac, iau cuvintele şi le-nec în mare. Şuier luna şi o răsar şi o prefac într-o dragoste mare, Emoție de toamnă – Nichita Stănescu

 

Cele mai frumoase poezii de toamnă
Toamna

 

2. Oaspeţii caselor noastre, cocostârci şi rândunele,/ Părăsit-au a lor cuiburi ş-au fugit de zile rele; /Cârdurile de cucoare, înşirându-se-n lung zbor,/ Pribegit-au urmărite de al nostru jalnic dor.
Sfârșit de toamnă – Vasile Alecsandri

Versuri superbe din cele mai frumoase poezii de toamnă

Emoțiile de toamnă stau la unor versuri impresionante. Am selectat pentru tine strofe din cele mai superbe poezii de sezon.

3. E toamnă, e foşnet, e somn…/ Copacii, pe stradă, oftează;/ E tuse, e plânset, e gol…/ Şi-i frig, şi burează.
Nervi de toamnă – George Bacovia

4. Lasă-mi, toamnă, pomii verzi,/ Uite, ochii mei ţi-i dau./ Ieri spre seară-n vântul galben/ Arborii-n genunchi plângeau(…)
Lasă-mi, toamnă, ziua, nu mai/ Plânge-n soare fum. Înserează-mă pe mine,/ Mă-nserez oricum. Lasă-mi toamnă – Ana Blandiana

5. Afară-i toamnă, frunza împrăştiată,/ Iar vântul zvârlă-n geamuri grele picuri;/ Şi tu citeşti scrisori din roase plicuri/ Şi într-un ceas gândeşti la viaţa toată.
Afară-i toamnă – Mihai Eminescu

6. Străbatem iarăş parcul, la pas, ca mai nainte. Cărările-nvelite-s cu palide-oseminte. Aceeaşi bancă-n frunze ne-aşteaptă la fântâni. Doi îngeri duc beteala fântânilor pe mâini.
Toamna – Tudor Arghezi

Cade din copaci viața …

7. Toamna în grădină îşi acordă vioara./ Plâng strunele jalnic, lung şi prelung/ Şi-n goala odaie acorduri ajung…/ Şi plâng în odaie, şi eu din vioară…/ Plâng strunele toate lung şi prelung.
Toamna murind – George Bacovia

8. Val de brumă argintie/ Mi-a împodobit grădina./ Firelor de lămâiță/ Li se usucă rădăcina, Toamna – de Octavian Goga

9. Sunt acum struguri și mere/ Dar nu mai sunt rândunele/ Multe flori sunt veștejite/ Frunzele-s îngălbenite/ Iară pomii rămân goi/ S-a dus vara de la noi
Toamna – Nicolae Labiș

10. Atât de tristă-i dimineața/ Acum când plânge-o toamnă nouă,/ Când cade din copaci viața
Și frunze galbene mă plouă. Toamnă nouă – Octavian Goga

Toamnă, toamnă aurie

11. Plouă, plouă, plouă,/ Vreme de beție/ Și să asculți pustiul, ce melancolie!/ Plouă, plouă, plouă…  Rar – George Bacovia

12. Toamnă, toamnă aurie,/ Ai adus peste câmpie/ Covor de frunze ruginite/ Și zile cu ploi cernite. Toamnă aurie – Dumitru Delcă

13. Ce te legeni codrule?/ Fără ploaie, fără vânt/ Cu crengile la pământ?/
De ce nu m-aș legăna? Dacă trece vreme mea.  Ce te legeni – Mihai Eminescu.