Home » Când, unde, cum » TOP 10 cele mai frumoase monumente istorice din lume

TOP 10 cele mai frumoase monumente istorice din lume

Manolică Anca / 14.07.2021, 15:25

Astăzi, pe întreaga suprafață a globului pământesc, se regăsesc numeroase monumente, care au reușit pe parcursul a mai multor ani să farmece prin frumusețea și grandoarea lor, turiștii curioși. Unicitatea acestora ne fac să medităm nu numai asupra trecutului lor, ci și asupra trecutului și istoriei întregii țări în care se regăsesc. Iată care sunt cele mai frumoase monumente istorice din lume

1. Cele mai frumoase monumente istorice din lume. Hagia Sophia, Turcia

Cele mai frumoase monumente istorice din lume. Hagia Sophia, Turcia
Cele mai frumoase monumente istorice din lume. Hagia Sophia, Turcia

Prima biserica de pe acest tărâm a fost construită în anul 325 de către Constantin cel Mare, însă a ars într-un incendiu în anul 404. Ulterior, după ce a fost reconstruită de Teodosiu al II-lea, biserica a fost din nou arsă în 532 în timpul unei răscoale. Din 537 clădirea a rămas la fel, fiind reconstruită în timpul împăratului Iustian I. De-a lungul timpului, monumentul istoric a suferit trei schimbări majore: bazilică, moschee și muzeu.

2. Petra, Iordania

Petra, Iordania
Petra, Iordania

Sculptată în stâncă, Petra mai este cunoscută și sub numele de „trandafirul deșertului”. Întregul oraș fiind antic, acesta este unul dintre cele mai celebre situri arheologice din lume. Turiștii vin aici atrași fiind de numeroasele temple spectaculoase săpate în stâncă, cel mai cunoscut fiind „Trezoreria”.

Petra a fost capitala nabateenilor (o adunare de triburi nomade arabe antice), dar în anul 106 a fost cucerită de romani. Deși a fost un loc important pentru rutele comerciale din Orient, romanii au reușit să îi cucerească lăsându-i fără posibilitatea de a se mai aproviziona cu apă.

3. Cele mai frumoase monumente istorice din lume. Marea piramidă din Giza, Egipt

Marea piramidă din Giza, Egipt
Marea piramidă din Giza, Egipt

Acesta face parte din cele șapte minuni ale lumii antice, fiind cel mai vechi dintre toate. De-a lungul timpului, piramidele de la Giza au fost numite de tuști „Munții Faraonului”. Astăzi, Marea Piramidă este inclusă în regiunea turistică a Platoului Giza, unde se regăsește și muzeul ce găzduiește Barca Solară plină de mister, descoperită abia în 1954.

4. Machu Picchu, Peru

Machu Picchu, Peru
Machu Picchu, Peru

Situat în inima unui lanț muntos, Machu Picchu există de mai bine de cinci veacuri lângă răul Urubamba, în zona Cusco. Bazele acestui oraș au fost puse în secolul al XV-lea, fiind cel mai interesant patrimoniu al civilizației Inca. În 1911, ruinele orașului au fost redescoperite de arheologul Hiram Bingham. Legendele locului spun că Machu Picchu era un loc sacru și secret, icașii fiind cei care au reușit să îl transforme într-un orășel minune.

5. Colosseum, Italia

Colosseum, Italia
Colosseum, Italia

Monumentul istoric din centrul Romei este unul dintre cele mai vizitate locuri de turiști din întreaga lume. Este. de asemenea, considerat cel mai impresionant monument a Imperiului Roman. Construita în anii 70, imensa arenă ar fi putut să găzduiască 50.000 de spectatori care să urmărească luptele gladiatorilor. Astăzi, Colosseum este un patrimoniu roman minunat.

6. Chichen Itza, Mexic

Cele mai frumoase monumente istorice din lume. Chichen Itza, Mexic
Cele mai frumoase monumente istorice din lume. Chichen Itza, Mexic

Templul lui Kukulkan este văzut ca fiind unul dintre cele mai faimoase din lume. Orașul a fost centrul civilizației Maya începând din perioada clasică târzie până în cea clasică terminala și spre începutul perioadei postclasice. Ruinele de astăzi aparțin guvernului federal mexican, însă pământul pe care se află monumentele este proprietatea privata a familiei Barbachano.

7. Wat Phra Si Sanphet, Thailanda

Wat Phra Si Sanphet, Thailanda
Wat Phra Si Sanphet, Thailanda

Templul regal a construit în anul 1448, fiind cel mai sfânt templu al palatului regal din orașul Ayutthaya (aflat la 85 km de Bangkok). Înainte de a fi complet distrus de birmani, în 1767, templul avea o structura impresionantă, cu multe statui care subliniau importanța religiei pentru popor.

8. Cele mai frumoase monumente istorice din lume. Moai, Insula Paștelui

Cele mai frumoase monumente istorice din lume. Moai, Insula Paștelui
Moai, Insula Paștelui

Insula Paștelui, insula polineziană din sud-estul Oceanului Pacific, este faimoasă pentru cele 887 de statui monumentale, denumite moai. Acestea au fost sculptate de către primii locuitori ai insulei, oamenii din Rapa Nui,  între 1250 și 1500. Oamenii de știință încă nu sunt siguri cum au fost făcute și aduse aici aceste figuri uriașe. În epoca modernă, insula a servit că avertisment în privința degradării mediului și degradării culturale, la care se poate ajunge prin exploatarea irațională a resurselor.

9. Angkor Wat, Cambodgia

Angkor Wat, Cambodgia
Angkor Wat, Cambodgia

Monumentul a fost ridicat în secolul al XII-lea, fiind este cel mai mare lăcaș hindus, precum și cel mai mare templu religios din lume. Acesta a fost construit pentru un rege local și urmează un model de arhitectură khmera. Locul arheologic a devenit un simbol al Cambodgiei, care este regăsit astăzi pe steagul țării, fiind prima atracție pentru turiști. De asemenea, templul a fost construit pentru a reprezenta Muntele Meru, lăcașul zeităților hinduse.

10. Cele mai frumoase monumente istorice din lume. Taj Mahal, India

Taj Mahal, India
Taj Mahal, India

Acesta este cel mai renumit monument închinat iubirii, care a fost construit cu marmuă albă de împăratul Shah Jahan în memoria soției sale. Taj Mahal se află în orașul Agra din India și a fost construit între 1630 și 1653. Se sune că aproape 20.000 de oameni au muncit la construcția acestui monument istoric. În afară de palatul propriu zs, complexul mai cuprinde și o moschee. În 1983, Taj Mahal a intrat în patrimoniul mondial UNESCO, rămânând până în zilele noastre unul dintre cele mai cunoscute și frumoase monumente istorice din lume.