Home » Știri » Știri externe » Cele mai vechi construcții din lume – Top 8 al rezistenței în timp

Cele mai vechi construcții din lume – Top 8 al rezistenței în timp

Ileana Mladinoiu / 03.03.2021, 17:23

Amatorilor celor mai vechi construcții din lume le vom spune că pot încă să viziteze temple, morminte și alte edificii, fiindcă au rezistat de-a lungul timpului, deși este posibil ca unii să le fi explorat deja.

Cele mai vechi construcții din lume. Ce se află pe listă

Vom începe această clasificare cu unul dintre cele mai emblematice și faimoase monumente de pe planetă, anume Partenonul din Atena, Grecia.

1.Partenonul din Atena

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Dedicat zeiței Atena, construcția situată pe platoul Giza, capodoperă a arhitecturii grecești, a început în 447 î.Hr. Este cea mai importantă clădire din Grecia Antică, care a rezistat în timp, și unul dintre cele mai mari monumente culturale de pe planetă.

Rețineți că arhitectura Parthenonului a servit drept model pentru multe clădiri și palate, inclusiv pentru Curtea Supremă a Statelor Unite. Cu vedere la întregul oraș Atena, acest vechi edificiu merită să-l vizitați.

2.Piramida lui Keops din Egipt

Este cea mai veche și cea mai importantă dintre cele trei piramide prezente pe necropola din Giza. La fel, este cea mai veche dintre cele 7 Minuni ale Lumii Vechi și singura care a supraviețuit.

Egiptologii cred că această piramidă a fost construită pentru a adăposti mormântul faraonului Khufu, dar, în afară de o minusculă statuetă de fildeș, singurul vestigiu al domniei lui Khufu, o mumie nu a fost găsită niciodată. Se estimează că sfârșitul construcției a avul loc în jurul anului 2560 î.Hr. Cu o înălțime de aproape 147 de metri, a fost până în 1311 cel mai înalt monument din lume.

Piramida lui Keops nu a încetat niciodată să stârnească curiozitatea oamenilor de știință și a arheologilor pentru care această minune din mijlocul deșertului rămâne un mister și astăzi.

3.Stupa Dhamek

Ne vom îndrepta către India, unde vom descoperi Stupa Dhamek, o structură budistă construită în anul 500 d.Hr.

Lăcașurile de cult budiste au fost ridicate în toată țara la începutul erei noastre pentru a plasa relicve ale lui Buddha și ale familiei sale. De atunci, aceste locuri foarte vechi au continuat să atragă pelerini.

4.Mormântul trac din Kazanlak

Pentru a admira mormântul trac de cărămidă din Kazanlak, va trebui să mergeți în Bulgaria. El a fost descoperit abia în 1944, deși datează din secolul IV î.Hr. Veți putea vedea acolo multe fresce în detaliu și extraordinar de bine conservate. Acest sit este inclus în Patrimoniului Mondial UNESCO.

Knap of Howar

Situată pe insula Papa Westray din Orkney, Scoția, Knap of Howar este o fermă neolitică care poate fi cea mai veche casă de piatră conservată din nordul Europei. Metoda datarea pe bază de radiocarbon arată că a fost ocupată din 3.700 î.Hr. până în 2.800 î.Hr., mai devreme decât casele similare din așezarea de la Skara Brae de pe arhipelagul Orkney.
Suntem în mileniul al IV-lea î.Hr. și veți descoperi într-adevăr bucuriile construcției de pe mare, pe o insulă scoțiană, de fapt o casă cu mobilier din piatră.

5.Templele din Tarxien

La Malta, dacă veți ajunge, treceți pe la Templele din Tarxien. Listat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1980, acest complex arheologic este alcătuit din ruinele a patru temple construite între 3.500 și 2.500 î.Hr. Veți admira sculpturi și picturi care sunt încă bine păstrate.

6.Cairnul Barnenez

Cea mai veche construcție din lume datează din 4.850 î.Hr., cu aproximativ 2.100 de ani înainte de cea mai veche piramidă din Egipt. Situat în Franța, mormântul Barnenez este un monument din orașul Plouezoc’h, pe coasta de nord a Finistere, Bretania.

7.West Kennet Long Barrow

West Kennet Long Barrow este o movilă funerară situată lângă dealul Silbury din sudul Angliei. Construcția sa a început în jurul anului 3.600 î.Hr., cu aproximativ 400 de ani înainte de Stonehenge, probabil cel mai important monument preistoric din Anglia.

8.Mormântul lui Cirus

Mormântul celui care a fondat Imperiul Ahemenid, Cirus al II-lea cel Mare, este prima clădire rezistentă la cutremure din lume. Cripta construită cu 600 de ani î.Hr. face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Se spune că mormântul propriu-zis se află într-un compartiment subteran separat, încât nu s-ar deteriora nici dacă structura de piatră s-ar prăbuși.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128