Home » Când, unde, cum » Colosseum – 8 curiozități despre simbolul Romei Antice. Care este denumirea reală și când va fi gata podeaua retractabilă de ultimă generație

Colosseum – 8 curiozități despre simbolul Romei Antice. Care este denumirea reală și când va fi gata podeaua retractabilă de ultimă generație

Manolică Anca / 07.05.2021, 15:26
Colosseum – 8 curiozități despre simbolul Romei Antice. Care este denumirea reală și când va fi gata podeaua retractabilă de ultimă generație

Inima Romei găzduiește cel mai mare amfiteatru-ruină construit vreodată în Imperiul Roman. Colosseum-ul este una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, fiind recunoscut pentru multitudinea de mituri și legende pe care le ascunde. Iată câteva curiozități despre simbolul Romei Antice.

Colosseum, o minune a lumii antice

Colosseum este un monument istoric și turistic care se regăsește în inima Romei. Vizitat anual de sute de mii te turiști din toată lumea, aceasta este, probabil, cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman. Colosseum era cea mai mare construcție din acele vremuri și astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat în Italia.

Cu o capacitate de peste 65.000 de locuri, Colosseum-ul era gazdă pentru „munera” (n.r. luptele între gladiatori),  spectacole publice, reconstituiri după lupte celebre şi la piese de teatru din mitologia clasică. Clădirea a încetat să fie folosită pentru divertisment în epoca medievală timpurie, urmând mai târziua fi refolosită în astfel de scopuri, cum ar fi locuințe, ateliere, cartiere pentru o ordine religioasă, fortăreață, o carieră și un altar creștin.

Curiozități despre simbolul Romei Antice

1. A fost construită între anii 72 și 80 d.Hr.

Construcția a început la ordinul Împăratului Vespasian, care a murit înainte de a fi terminat. Amfiteatrul a fost finalizat de succesorul său, Titus. În timpul inaugurării, jocurile de gladiatori s-au desfășurat pe parcursul a 100 de zile, pentru a putea sărbători deschiderea și oamenii de la Roma.

2. Gladiatori s-au luptat în arenă

Gladiatorii erau în mare parte sclavi sau prizonieri de război, dar puteau fi și foști războinici care luptau pentru glorie și bani. Aceștia luptau, din când în când, și cu diverse animale exotice, unele bătălii fiind o luptă până la moarte. Câștigătorii își primeau libertatea de la împărat.

3. Unele animale exotice au fost ucise în lupte 

Există dovezi care arată faptul că romani au folosit diverse animale exotice în arenă, fie pentru vânătoare, fie pentru jocuri de gladiator. Printre acestea se numără lei, lupi, hiene, tigri, mistreți, gheparzi, crocodili, chiar și elefanți. Zebrele și stirișele erau instruite pentru a trage carul. Aceasta este, cu siguranță, una dintre cele mai negre întâmplări de la Colosseum.

Colosseum. Curiozități despre simbolul Romei Antice
Colosseum. Curiozități despre simbolul Romei Antice

4. A fost un dar pentru poporul roman

Spre deosebire de multe alte clădiri istorice, Colosseum-ul nu a fost construit pentru împărat, ci a fost un dar pentru poporul roman. De aceea, romanii aveau intrare liberă la jocuri, străinii fiind nevoiți să plătească.

5. Numele original nu este Colosseum

În latina străveche, numele iniţial al monumentului era Amfiteatrul Flavian, întrucât a fost construit în timpul dinastiei flaviene (sau dinastia flavilor). Iar denumirea dinastiei vine de la numele împăratului Vespasian, Titus Flavius Vespasianus.

Conform legendelor, prizonierii evrei din Roma au ridicat amfiteatrul în cinci ani de muncă neîntreruptă. Mai târziu, construcţia a căpătat numele din prezent din două motive: arena avea proporţii uriaşe, iar poziţia ei era aproape de Colosul lui Nero, o statuie imensă a fostului împărat al Imperiului Romei.

6. A fost folosit ca un complex de locuințe în perioada medievală

După ce jocurile au luat sfârșit și Imperiul Roman a căzut, amfiteatrul a fost folosit în alte scopuri. Înainte de starea sa actuală, el a fost pe post de cimitir, complex de locuințe, altar creștin și chiar un castel în perioada medievală. Acesta este, de asemenea, și unul dintre motivele pentru care este deteriorat, fiindcă o mare parte din pietre au fost folosite pentru a construi alte structuri de la Roma, cum ar fi Bazilica Sf. Petru.

7. Arena avea 36 de uși capcane

Pentru a crea mai mult spectacol la jocurile gladiatorului și diferitele bătălii care aveau loc, au fost instalate cel puțin 36 de uși de capcană. Din acestea, animalele exotice erau ridicate sau coborâte, precum și sclavii și prizonierii.

8. Peste un milion de animale și jumătate de milion de oameni au fost uciși aici

Se estimează că mai mult de un milion de animale au fost ucise de la deschiderea Colosseum-ului până când jocurile au fost oprite. A fost o arena de sânge și pentru oameni, estimându-se că peste 500.000 de oameni au fost uciși sau au murit din cauza rănilor.

Colosseumul va beneficia de o podea retractabilă de ultimă generație

Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a anunțat că se are în plan crearea unui planșeu flexibil pentru a le oferi turiștilor o idee mai clară despre cum arăta arena atunci când gladiatorii luptau acolo până la moarte, în urmă cu 2.000 de ani. Milan Ingegneria, o firmă de inginerie italiană, a câștigat contractul de 18,5 milioane de euro pentru proiectarea noului planșeu și plănuiește că va finaliza proiectul până în 2023.

Platforma din lemn, de 3.000 de metri pătrați, va fi formată din sute de scânduri care se pot roti, pentru a aduce lumină naturală în camerele subterane ce adăposteau odinioară gladiatorii și animalele înainte de luptele mortale.