Maica Domnului este una dintre figurile centrale ale creștinătății, Împărăteasa cerului şi a pământului. Pentru că este Fecioara Sfântă care L-a adus pe lume pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Pentru aceasta, tradiţia populară a găsit numeroase asemănări între anumite flori şi plante din ţara noastră şi Ea. Află mai multe despre Iarba Maicii Domnului.
Iarba Maicii Domnului, denumită științific Alchemilla vulgaris, este cunoscută în popor sub mai multe nume: crețișoară, creţărel umbrarul doamnei, planta doamnei, palaşcă, toate venind din medicina monastică, aceasta este considerată a fi purtătoarea harului vindecător al Maicii Domnului.
Alchemilla cuprinde peste 60 de specii de plante. Este perenă (rădăcina ei dormitează iarna în pământ), ajunge până la 40-50 cm înălțime și se regăsește în Europa şi Asia, pe soluri bogate în humus din zonele deluroase, pe podişuri înalte până în zona etajelor montane și alpine. Cu precădere, însă, crește la margini de pădure și pe fânețele umede.
Iarba Maicii Domnului se cultivă ca orice plantă medicinală. În grădini, în aer liber, pe lângă tulpinile pomilor, în sol fertil sau argilor, dar mereu în locuri ferite de razele directe ale soarelui. Înflorește în iunie și iulie, perioadă în care este și recomandată recoltarea sa. Înmulțirea sa se face prin semințe și divizarea tufei mature, în lunile octombrie sau martie.
Perioada optimă de recoltare este în zilele însorite, după prânz, după ce roua de pe frunze este deja evaporată. Aceasta se taie cu un cuţit, lăsând rădăcinile intacte în pământ. Nicidecum prin smulgere. După recoltare, plantele se lasă la uscat pe hârtii albe în încăperi uscate şi aerisite. Se pot ține până la doi ani de zile în pungi de hârtie sau în săculeţi de pânză.
Iarba Maicii Domnului face faţă bine condiţiilor de mediu din ţară, dar există și câteva recomandări. În caz de secetă grea, se recomandă udatul mai des. De asemenea, nu este bine să fie în calea vânturilor puternice şi a curenţilor tari de aer. Totodată, fiind o plantă perenă, este recomandat ca iarnă să îi fie protejată rădăcina cu frunze uscate, paie.
Ingrediente
Mod de preparare
Se pune apă la fiert, care ulterior se adaugă peste plantele aflate deja într-un recipient de sticlă. Se lasă la infuzat circa 10-15 minute, după care se strecoară. Se recomandă consumul acestuia dimineața, pe stomacul gol.
Se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri cu pulbere de frunze de Iarba Maicii Domnului, peste care se adaugă două căni (circa 500 ml) de alcool alimentar, de 50 de grade. Se închide ermetic și se lasă la macerat timp de două săptămâni, la loc cald. Ulterior, se filtrează, iar tinctura obținută se pune în sticluțe mici, închise la culoare. Se recomandă de patru ori pe zi, câte o linguriță diluată în puțină apă.