Home » Când, unde, cum » 7 plante care poartă numele Maicii Domnului. Pentru ce sunt recunoscute ele

7 plante care poartă numele Maicii Domnului. Pentru ce sunt recunoscute ele

Manolică Anca / 14.01.2022, 13:47
7 plante care poartă numele Maicii Domnului. Pentru ce sunt recunoscute ele

Maica Domnului este una dintre figurile centrale ale creștinătății, Împărăteasa cerului şi a pământului. Ea este cea mai frumoasă, înmiresmată şi luminoasă dintre femei, pentru că este Fecioara Sfântă care L-a adus pe lume pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Pentru aceasta, tradiţia populară a găsit numeroase asemănări între anumite flori şi plante din ţara noastră şi Ea. Descoperă câteva plante care poartă numele Maicii Domnului.

România, Grădina Maicii Domnului

În acatiste şi rugăciuni, o numim pe Maica Domnului Floarea cea mai aleasă şi înmiresmată, cea care Ll-a născut şi Ll-a purtat în braţe pe Mântuitorul Iisus Hristos. Este cu siguraţă o floare rară, pentru că din toate femeile aleasa a fost tocmai Ea.

Nu întâmplător, când Papa Ioan Paul al doilea a venit în vizită în România, în anul 1999, a spus despre ţara noastră că este Grădina Maicii Domnului. În tradiţia poporului nostru, dar şi în limbajul popular, există o mulțime de flori și plane care poartă numele Maicii Domnului, majoritatea având efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti. Hai să le descoperim pe cele mai cunoscute.

Plante care poartă numele Maicii Domnului

O mulțime de plante tămăduitoare îi poartă numele, unele dintre ele cu valenţe universale:

1. Palma Maicii Domnului – Caprifoiul

Această plantă este cunoscută în popor ca „Salvia”, o plantă medicinală des folosită la ceaiuri şi în medicina naturistă. Conform legendelor, Maica Domnului, ținându-l pe Iisus în brațe, își căuta un adăpost ferit de soldații lui Irod, care o hărțuiau. Planta pe care a primit-o și care i-a oferit protecție a fost caprifoiul. Atunci când a plecat, Maica Domnului a binecuvântat-o cu proprietăți tămăduitoare.

Palma Maicii Domnului
Palma Maicii Domnului

2. Brâul Maicii Domnului

Plantă creşte în grădini şi parcuri, fiind recunoscută pentru culoarea verde deschis şi firma interesantă de ghirlandă, întocmai ca brâul pictat în Icoana „Brâul Maicii Domnului”. Frunzulițele au formă ovală și ascuţite, lucru care face planta și mai ușor de recunoscut.  şi pot fi recunoscute dintr-o mie.

3. Părul Maicii Domnului

Mai este denumită şi „Adianthum Capillus Veneris” şi este o plantă sălbatică care creşte pe suprafeţe pietroase; are frunzuliţe de formă ovaidală, aşezate sub formă de ciorchini.

4. Papucul Maicii Domnului

Denumirea sa științifică este „Cypripedium Calcedus”, fiind o plantă de ghiveci, cu are frunze late şi ascuţite de culoare verde închis. Florile pot îmbrăca diferite nuanțe de alb, galben şi portocaliu. Este superbă!

5. Inima Maicii Domnului

Este numită şi „Dicentra Specabilis”, fiind tot o plantă de ghiveci. Florile sale se deschid în formă de inimă, de unde și denumirea sa. Exprimă dragostea Maicii Domnului pentru credincioşi şi rugile Sale din inimă pentru omenire.

6. Lacrima Maicii Domnului

Planta Lacrima Maicii Domnului
Planta Lacrima Maicii Domnului

Se mai numeşte şi „Hoya” sau „Floarea de ceară” și are un aspect unic și parfum îmbietor. Planta de culoare alb-rozalie elimină, la atingere, un lichid incolor, ca lacrima, parfumat și foarte bun la gust. De altfel, floarea de ceară este folosită cu precădere la confecționarea de metanii pentru călugări și creștini.

7. Dorul Maicii Domnului

Se mai numeşte şi „Asplenium Trichomanes” şi este o plantă sălbatică, înaltă, care seamănă cu un spic.