Home » Când, unde, cum » Lacul din România care se află pe un munte de sare. Deține 3 recorduri mondiale, este locul perfect pentru tratament

Lacul din România care se află pe un munte de sare. Deține 3 recorduri mondiale, este locul perfect pentru tratament

Alexandru Cazacu / 13.07.2022, 16:14
Lacul din România care se află pe un munte de sare. Deține 3 recorduri mondiale, este locul perfect pentru tratament

În caz că nu știați, Lacul Ursu nu este doar o destinație turistică uimitoare. Pe lângă peisajele ce îți taie respirația din apropierea sa, celebrul lac din România deține nu mai puțin de trei recorduri mondiale. Să nu mai vorbim de apa Lacului Ursu, care este recunoscută în toată Europa pentru proprietățile sale unice.

Lacul Ursu, lacul din România care se află pe un munte de sare

Cu o suprafață de 79 de hectare, Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din lume, acesta fiind unul dintre cele trei recorduri mondiale de care vă vorbeam. Proprietățile apei acestui lac sunt unice în toată Europa. Cei ce vizitează celebrul lac din stațiunea Sovata au posibilitatea de a se trata de diverse afecțiuni cardiovasculare și reumatice. Chiar și nămolul specific este folosit pentru diverse tratamente.

Lacul este înscris pe lista monumentelor naturale din țara noastră, fiind singurul lac cu apă sărată, înconjurat de vegetație. Acest lucru se datorează solului vulcanic care s-a depus în timp. Totodată, Lacul Ursu este singurul la natural din lume căruia i se cunoaște data exactă a formării.

Mai exact, la data de 27 mai 1875, o alunecare de teren a dus la formarea unei formațiuni geologice de natură carsto-salină. În ceea ce privește denumirea lacului, aceasta vine de la forma asemănătoare unei piei de urs. După cum am menționat și anterior, lacul din stațiunea Sovata (Mureș) este situat la o altitudine de 502 metri, pe un munte de sare.

Lucruri interesante despre Lacul Ursu

Adâncimea celebrului lac este de 18,10 metri, lățimea de 170 m, iar salinitatea medie este de 250g/l. În jurul anului 1900 s-a descoperit fenomenul de heliotermie a Lacului Ursu. Acesta este determinat de „stratificațiile concentrațiilor saline ale apei și încălzirea inegală a acestora de către radiația solară”.

Apa dulce are o greutate mai mică și se întinde pe suprafața lacului, formând un strat de doar câțiva cm grosime. În primăvară, straturile de apă sărată inferioare sunt încălzite de razele solare, iar până la finalul lunii iunie pot ajunge la temperaturi de 40-50 grade Celsius. Fiind mai grea, apa sărată nu se ridică la suprafață, menținându-și astfel căldura până la sfârșitul verii.

Incredibil este faptul că, într-o vară a anului 1900, apa de la 1,32 metri adâncime avea o temperatură de 71 grade Celsius. Ulterior, odată cu creșterea numărului de vizitatori, apa nu a mai ajuns la această temperatură. Dacă condițiile sunt optime, la data deschiderii lacului, valoarea maximă ajunge pe la 50-55 de grade, însă în timpul sezonului estival scade treptat.

Lacul din România care se află pe un munte de sare
Lacul din România care se află pe un munte de sare. Deține 3 recorduri mondiale

Atracții turistice în apropiere de Lacul Ursu

Dacă ajungi în această zona, trebuie să știi că în vecinătatea rezervației naturale mai poți găsi câteva obiective turistice. Printre acestea se numără și următoarele:

  • Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului”
  • Biserica ortodoxă de lemn „Schimbarea la Față”
  • Turnul Belvedere
  • Vila Magistraților, fosta vilă a Casei Regale
  • Vila Bernády
  • Lacurile Aluniș, Negru și Tineretului.

Biodiversitate

Muntele de sare din spatele Lacului Ursu este acoperit de un strat argilos pe care se dezvoltă o gamă largă de specii de arbori, cum ar fi: gorun, stejar, fag, frasin, carpen, paltin de munte, molid, pin, plop tremurător, jugastru, cireș sălbatic etc.

La nivelul ierburilor, în zona rezervației naturale vegetează mai multe elemente floristice. Papucul doamnei, crinul de pădure, ghiocelul, lăptucul oii, veronica, rostopasca, iedera, păpădia, ciuboțica cucului, coada calului și coada șoricelului sunt doar câteva din acestea.

În ceea ce privește fauna rezervației, aceasta este una foarte bogată și variată. Aici trăiesc mai multe specii de mamifere, reptile, păsări și pești. Ba chiar mai mult de atât, unele dintre acestea sunt protejate de lege. Dintre speciile de animale putem menționa ursul brun, cerbul, capra neagră, mistrețul, lupul cenușiu, vulpea roșie, pisica sălbatică, jderul, viezurele, veverița etc.