Home » Când, unde, cum » Care este cel mai ușor mamifer din lume. Cântărește mai puțin de 2 grame

Care este cel mai ușor mamifer din lume. Cântărește mai puțin de 2 grame

Manolică Anca / 06.05.2022, 13:45
Care este cel mai ușor mamifer din lume. Cântărește mai puțin de 2 grame

Mamiferele au cucerit aproape orice mediu și s-au răspândit pe întreaga planetă. Ele populează oceanele, sunt native pe toate continentele, cu excepția Antarcticii, iar unele dintre ele au atins capacitatea de a zbura. Cea mai mare specie animală cunoscută în istoria evoluției este un mamifer: balena albastră. Și, datorită marii varietăți de mamifere, există și specii extraordinar de mici. Iată care este cel mai ușor din lume.

Cel mai ușor mamifer din lume cântărește mai puțin de 2 grame

Titlul de cel mai mic mamifer este disputat de două specii. Exemplarele adulte ale ambelor pot cântări mai puțin de două grame, deși unul dintre cazuri prezintă o variabilitate mai mare în cadrul speciei și poate cântări până la trei grame. Acest lucru face ca liliacul bondar să fie specia câștigătoare.

Liliacul bondar

Numele său comun nu lasă loc de îndoială. Acest mamifer, al cărui nume științific este Craseonycteris thonglongyai, este extraordinar de mic, măsurând între 29 și 33 de milimetri în lungime și cântărind între 1,5 și 2 grame. Atât de mic și atât de evaziv, încât a fost necunoscut până în 1974.

Locuiește în două regiuni specifice de păduri și peșteri din Myanmar (Birmania) și Thailanda, întotdeauna asociate cu aflorimente de calcar în apropierea râurilor. Se adăpostește în interiorul peșterilor calcaroase, formând grupuri numeroase care pot depăși 100 de indivizi sau chiar 500. Indivizii dorm agățați de pereții sau de tavanul peșterii.

Specia este insectivoră, iar zona de hrănire se întinde până la un kilometru în jurul peșterii de odihnă. Zborurile sunt scurte, mai puțin de o oră, la amurg (crepuscul și zori). Ca și multe alte specii de lilieci, vânează insectele zburătoare cu ajutorul ecolocației.

Acești lilieci se înmulțesc în timpul sezonului uscat. Fiecare femelă dă naștere unui singur pui, care rămâne atașat de mamă, prins de unul dintre cele două mameloane din zona pubiană.

Liliacul bondar, cel mai ușor mamifer din lume
Liliacul bondar, cel mai ușor mamifer din lume

Acest liliac este supus mai multor amenințări din partea oamenilor. Pe de o parte, peșterile în care se adăpostește sunt folosite ca situri turistice sau pentru activități religioase. Arderea de tămâie de către călugării din regiune are un impact semnificativ asupra acestor lilieci mici.

În unele situri, guano de liliac este, de asemenea, extras ca sursă de îngrășământ, sau se extrage direct piatră calcaroasă. Aceste perturbări sunt considerate a fi principalele amenințări antropogene la adresa liliecilor.

Șoarecele etrusc, pe locul doi

Mult mai comun și mai numeros este șoarecele etrusc (Suncus etruscus), rivalul liliacului cu bondari ca fiind cel mai ușor mamifer cunoscut. Cântărind între 1,7 și 3 grame, acest animal se situează, în general, pe al doilea loc, deși, ocazional, unii indivizi adulți cântăresc mai puțin decât unii lilieci bondari. Cu toate acestea, este, fără îndoială, un animal mai mare. Excluzând coada, șoarecele etrusc măsoară între 35 și 50 de milimetri.

Este prezentă din Myanmar și Thailanda, unde împarte habitatul cu liliacul bondar, până în cea mai mare parte a bazinului mediteranean, inclusiv peninsula italiană și peninsula iberică, cu excepția cvadrantului de nord-vest. Trăiește în pădurile temperate, mediteraneene și tropicale și se asociază cu ușurință cu populațiile umane rurale, unde profită de culturile abandonate.

Șoarecele etrusc
Șoarecele etrusc

Sunt animale solitare care nu tolerează prezența altor specii, cu excepția celor care se ocupă de reproducere. Femela are o perioadă de gestație foarte lungă, de 26-28 de zile, și dă naștere la 2-7 pui care cântăresc doar 0,2 grame și care sunt îngrijiți și hrăniți de mamă timp de trei săptămâni. La o săptămână de la înțărcare, puii sunt deja independenți cu forța, urâți de mamă, care îi consideră concurenți.