Home » Life & Style » 10 lucruri incredibile despre lilieci. Cu ce se hrănesc și ce durată de viață au

10 lucruri incredibile despre lilieci. Cu ce se hrănesc și ce durată de viață au

Voicu Costin / 20.01.2022, 20:25
10 lucruri incredibile despre lilieci. Cu ce se hrănesc și ce durată de viață au

Când auzi cuvântul liliac, poate că îți creează un fior sau îți face pielea de găină. Se spune că aceste mici creaturi negre sunt benefice pentru om. Cu ce se hrănesc aceste mamifere, cât ar putea trăi și alte curiozități aflați în articolul următor!

10 curiozități despre lilieci

  • Nu sunt rozătoare și nu sunt păsări. Sunt singurele mamifere care pot zbura și există peste 40 de specii diferite de lilieci care trăiesc în Statele Unite și Canada.
  • Cel mai mic liliac și, fără îndoială, cel mai mic mamifer existent este liliacul-bondar (liliacul cu nas de porc)⁠, care are 29–34 milimetri lungime, 15 centimetri anvergura aripilor și o masă de 2–2,6 grame.
  • Cei mai mari lilieci sunt vulpile zburătoare⁠, anume liliacul regal din Filipine⁠. Poate cântări 1,6 kilograme și are o anvergură a aripilor de 1,7 metri.
  • Mulți lilieci sunt insectivori și majoritatea celorlalți fiind frugivori (mâncători de fructe). Câteva specii se hrănesc pe seama altor animale decât insectele. De exemplu, liliecii-vampir se hrănesc cu sânge.
  • Excrementele de liliac sunt extrase ca guano din peșteri și folosite ca îngrășământ. Liliecii consumă insecte dăunătoare reducând nevoia de pesticide. Ei sunt, uneori, destul de numeroși și sunt utilizați ca hrană de-a lungul Asiei și Pacificului.
  • Spre deosebire de păsări, care își mișcă în întregime membrele din față, liliecii zboară fluturând din degete. Membrana aripilor este sensibilă și delicată și, deși se poate rupe cu ușurință, crește înapoi fără mare efort.
  • În multe culturi, liliecii sunt popular asociați cu întunericul, reaua-voință, vrăjitoria și moartea.

De ce stau liliecii cu capul în jos

  • Microliliecii folosesc ecolocația pentru a depista prada. Microliliecii nu sunt orbi, însă, metoda lor cea mai eficientă de percepție este ecolocația, aptitudine datorată unui biosonar. Când caută mâncare, acești lilieci emit un flux continuu de sunete înalte, pe care le pot auzi numai ceilalți lilieci. După ce undele sonore se lovesc de o insectă sau de un obiect aflat în apropiere, se întorc înapoi la liliac generând o reprezentare sonoră a împrejurimilor.
  • Dacă oamenii ar atârna cu capul în jos de un copac timp de mai multe ore, nu ar trece mult timp până ar leșina. Deci, cum reușesc liliecii? În primul rând, sistemul circulator al liliecilor este diferit de cel al oamenilor. Cum sângele este pompat în direcția creierului, presiunea pusă de gravitație transferă chiar și mai mult sânge la cap atunci când stăm cu capul în jos. Sistemul circulator al liliacului pompează sânge în direcția opusă – de la cap spre corp. Toate aceste adaptări asigură că sângele este distribuit egal în întreg corpul liliacului.
  • Potrivit unui studiu din 2019 există 19 specii de mamifere care trăiesc mai mult decât oamenii (în raport cu mărimea corporală), iar 18 dintre acestea sunt specii de lilieci. Liliacul lui Brandt, de exemplu, cântărește în mod normal între 4 și 8 grame, însă poate ajunge la vârsta de 40 de ani.