Vampirii au creat dintotdeauna o fascinație aparte, mai ales pentru cei care cred în aceste creaturi. Află ce animale-vampir există și cum mușcăturile acestora înfricoșează pe oricine.
Indiferent că vorbim de cărți sau filme, vampirii sunt reprezentate drept niște ființe însetate de sânge, acesta din urmă fiind sursa lor de hrană. Cu toate că sunt niște personaje mistice, în lumea reală există animale care chiar sug sângele și care trezește spaimă în rândul unor oameni. Cu atât mai mult cu cât, animalele-vampir transmit și anumite boli. Iată care sunt acestea.
O insectă atât de populară la nivel global dar și în România. Cu siguranță cu toții am fost înțepați cel puțin o dată de un țânțar, însă află că doar femelele se hrănesc cu sânge de om, ajutându-le la a face ouă. De cele mai multe ori, aceste înțepături provoacă iritații la nivelul pielii, astfel că în locul înțepăturii apare la scurt timp o umflătură, fiind un efect al salivei acestora.
Câteodată, aceste insecte transmit boli grave dintre care amintim febra galbenă, malaria, filaroza și febra Dengue. Din această cauză, aceste insecte sunt printre cele mai periculoase din lume și anual, mor foarte mulți oameni din cauza bolilor transmise de către țânțari.
La fel ca și țânțarii, puricii sunt ”animale-vampir” foarte comune. Deși aparent sunt benigne, aceste insecte sunt uneori letale. Este suficient să te gândești la epidemia de ciumă bubonică și realizezi câte milioane de oameni au murit din cauza acestei afecțiuni. Se consideră că aceste insecte au jucat un rol foarte important în transmiterea bolii care a ucis un sfert din populația Europei. În momentul în care șobolanii au început să moară din cauza bolii, puricii au început să sugă sângele oamenilor, astfel că au transmis mai departe boala.
Ploșnițele sunt, de asemenea, foarte întâlnite la nivel global, fiind denumite și ”parazitul perfect”. Insecta se hrănește cu precădere noaptea, atunci când victima doarme. Insectele eliberează un fel de anestezic în corpul victimei, astfel că mușcătura nu doare și este insesizabilă. Ulterior, locul din care a mușcat se umflăm provocând mâncărimi. Deși nu transmit boli, aceste insecte sunt destul de greu de eliminat.
Mai puțin cunoscută de români, pasărea Buphagus face și ea parte din categoria animalelor-vampir. Acestea sunt păsări din Africa și trăiesc în preajma bovinelor și a animalelor mari pentru că se hrănesc cu căpușele, viermii și muștele de pe ele. Cu toate că acest lucru este unul benefic pentru animalele mari, păsările Buphagus produs și efecte negative pentru că acestea se hrănesc și cu sângele din rănile animalului. Astfel, păsările împiedică vindecarea rănilor sau uneori le agravează.
Din aceeași categorie de animale face parte și Cinteza-vampir. Ea se găsește în insulele Galapagos și, cu toate că se hrănește de multe ori cu semințe, mai apelează și la fluidul vieții. Una dintre victimele cintezei este o altă pasăre denumită Sula care, așteaptă cu nerăbdare ca cintezele-vampir să se hrănească din sângele ei.
În afara faptului că ele se hrănesc cu sânge, aspectul lor este unul care cu atât mai mult provoacă groază în rândul oamenilor. Cu toate acestea, lipitorile sunt utilizate și în medicină. Cu două secole în urmă, acești viermi erau utilizați pentru a ”trata” boli precum cele psihice, tumori, boli de piele sau tuse. Demonstrându-se că acestea nu au niciun efect, în prezent ele sunt utilizate pentru a restaura fluxul sanguin în venele vătămate.
Aceste animale-vampir sunt destul de similare cu țiparii. Chișcarii utilizează gurile care nu sunt prevăzute cu maxilar, ci doar cu dinți ascuțiți pentru a se atașa de pești. Din acel moment, chișcarii se hrănesc cu țesuturile peștilor. Uneori, aceste animale pot sta atașate de pește vreme de câteva săptămâni. Foarte rar, aceste animale atacă oamenii.