Home » Life & Style » Timp liber » Cum arată și unde trăiește cel mai mic mamifer din lume. Abia măsoară 3 cm. FOTO

Cum arată și unde trăiește cel mai mic mamifer din lume. Abia măsoară 3 cm. FOTO

Alexandru Cazacu / 16.07.2021, 10:05

Cu siguranță, toată lumea știe că cel mai mare mamifer terestru este elefantul african. Cu toate acestea nu mulți sunt cei ce știu care este cel mai mic mamifer din lume. Haideți să vedem unde trăiește și cum arată acest animal care măsoară doar trei centimetri.

Cel mai mic mamifer din lume. Cum arată și unde trăiește

V-ați întrebat vreodată care este cel mai mic mamifer din lume? Ei bine, răspunsul la această întrebare îl veți afla în următoarele rânduri. Ba chiar mai mult de atât, noi vă vom spune atât unde trăiește acest mamifer minuscul, dar și cum arată el.

În Asia trăiesc mai mult de 440 de specii de lilieci, adică mai bine de o treime din numărul total de specii de lilieci de pe pământ, iar 15 dintre acestea sunt pe cale de dispariție. Ei bine, ele se numără și liliacul bondar sau liliacul kitti cu nas de porc (Craseonycteris thonglongyai). Puțin mai neobișnuit la acest mamifer este faptul că acest liliac este considerat a fi cel mai mic mamifer de pe planetă.

Acesta nu este mai mare decât un bondar, exemplarele mari ale acestei specii măsurând puțin peste trei centimetri și o greutate cuprinsă între 1,5 și 2 grame. Aceste mamifere sunt atât de mici încât, abia dacă le observi atunci când intri într-o peșteră populată cu lilieci kitti.

Unde trăiește liliacul kitti cu nas de porc, mamiferul pe cale de dispariție

După cum spuneam mai sus, acest liliac minuscul trăiește în Asia. Mai exact, specia a fost descoperită în peșterile calcaroase din pădurile din vestul Thailandei si din sud-estul statului Myanmar. Liliecii kitticu nas de porc trăiesc în colonii care numără aproximativ 100 de indivizi.

Deși, după descoperirea recentă de noi populații, estimările arată faptul că numărul de lilieci kitti a crescut, specialiștii sunt de părere că aceasta este o specie vulnerabilă, mai ales din cauza faptului că aceste locuri sunt din ce în ce mai puține atât din cauza dezvoltării turismului în regiune, dar și a defrișărilor din ultimii ani. Mai exact, în Thailanda există în prezent o singură colonie de liliac kitti, în timp ce în Myanmar nu se știe precis care este numărul mamiferelor din această specie.

Unde trăiește liliacul kitti cu nas de porc
Unde trăiește liliacul kitti cu nas de porc, cel mai mic mamifer din lume

Un lucru foarte interesant în ceea ce privește liliacul kitti, îl reprezintă faptul că populațiile separate geografic între Thailanda și Myanmar ar putea fi supuse unui proces de speciație (formarea unor specii noi de plante sau de animale ca urmare a unor procese biologice). Bineînțeles, acest lucru nu se va întâmpla dacă nu se va face nimic pentru a împiedica procesul de dispariție a celui mai mic mamifer din lume.

Alte mamifere mici

Cu toate că au dimensiuni foarte mici, fiecare dintre aceste specii s-a adaptat perfect la mediul în care trăiește și nici nu necesită prea multe resurse pentru a supraviețui. Printre cele mai mici specii de mamifere din lume se numără și Opossum pigmeu,  Etrusca Mustiolo, Șoarecele etrusc, Jerboa pitic cu trei degete, Lemurul-șoarece pigmeu, Iepurele pigmeu, Maimuța pitică, Țestoasa pătată sau Antilopa regală, potrivit shtiu.ro.