Home » Life & Style » Timp liber » Vulpea cu urechi de liliac. Cum arată, unde trăiește și cu ce se hrănește

Vulpea cu urechi de liliac. Cum arată, unde trăiește și cu ce se hrănește

Alexandru Cazacu / 21.05.2021, 17:11

Natura e uimitoare din toate punctele de vedere, iar acest lucru se poate observa la toate speciile de animale și plante de pe Pământ. Pe continentul african există o specie de vulpe care are urechile asemănătoare cu cele ale unui liliac. Cum arată și cu ce se hrănește vulpea cu urechi de liliac, vă vom spune în continuare.

Unde trăiește, cum arată și cu ce se hrănește vulpea cu urechi de liliac

După cum vă spuneam mai sus, vulpea cu urechi de liliac trăiește în Africa și are dimensiuni modeste în comparație cu urechile sale foarte mari, care pot ajunge la 15 centimetri lungime. Dar la ce o ajută acestea? Ei bine, urechile acestei specii de vulpe sunt străbătute de vase de sânge care disipează căldura, păstrând astfel o temperatură a corpului normală și bineînțeles, îi conferă animalului un foarte bun simț al auzului.

Spre deosebire de alte specii de vulpe, vulpea cu urechi de liliac se hrănește cu termite, gândaci de bălegar sau alte insecte. De asemenea, aceste mamifere nu par să aibă prea multe pretenții în ceea ce privește împărțirea teritoriului cu alte animale din aceeași specie, deoarece pe o suprafață de doar 2,5 kilometri pătrați au fost observate nu mai puțin de 72 de astfel de vulpi.

Totul despre vulpea cu urechi de liliac

Habitatul vulpii cu urechi de liliac se potrivește perfect cu cel al termitelor (hrana preferată a lor). Mai exact, în savanele din sudul și estu Africii se pot găsi grupuri de vulpi care împart aceeași zonă. Acestea pot conține de la doi până la cinci indivizi, care au teritorii suprapuse de aproape 80 de hectare.

Aceste mamifere au ghearele făcute special pentru săpat, așadar își pot săpa propria vizuină sau pot să mărească una gata făcută de către animale. Este cunoscut faptul că vulpile cu urechi de liliac folosesc uneori ca vizuină movile abandonate de termite.

Pe lângă termitele care le linge de pe sol, dieta acestor vulpi mai conține și gândaci de bălegar, lăcuste, scorpioni, păianjeni, miriapode, dar și rozătoarea, șopârle, fructe sau ouă. Cu toate acestea, termitele reprezintă aproximativ 70% din dieta vulpii cu urechi de liliac.

Vulpea cu urechi de liliac. Unde trăiește și ce mănâncă acest mamifer
Vulpea cu urechi de liliac. Unde trăiește și ce mănâncă acest mamifer

Cum își găsesc prada vulpile cu urechi de liliac

Spre deosebire de alte vulpi, vulpile cu urechi de liliac au mai mulți dinți. De exemplu, celelalte membre ale familiei canidelor au patru molari superiori și șase inferiori, iar vulpea despre care vorbim are șase molari superiori și opt inferiori. În timp ce dinții îi servesc la mestecarea prăzii, urechile foarte mari o ajută la depistarea acesteia, mergând cu ele ciulite și cu nasul foarte aproape de sol.

În momentul în care aude prada, vulpea cu urechi de liliac sare sau sapă foarte repede pentru a servi masa bogată în proteine. Aceste mamifere trăiesc de obicei pe lângă erbivore mai mari, deoarece acestea din urmă atrag multe insecte sau gândaci de bălegar. Se întâmplă adesea ca aceste vulpi să parcurgă chiar și distanțe de până la 12 kilometri depărtare de cuib în căutarea hranei.

În timp ce vulpile din sudul Africii trăiesc în perechi alături de pui, în estul continentului african, o familie de vulpi cu urechi de liliac poate fi formată dintr-un mascul adult și până la trei femele cu puii acestora. Cu toate acestea, indiferent de zona în care trăiesc, toți membrii unui clan comunică prin mișcările urechilor și a cozii, dar folosesc și unele sunete ascuțite.