Home » Când, unde, cum » Locul din lume unde oamenii nu pot trăi din cauza testelor nucleare. Unde se află pe Glob

Locul din lume unde oamenii nu pot trăi din cauza testelor nucleare. Unde se află pe Glob

Manolică Anca / 27.07.2022, 09:05
Locul din lume unde oamenii nu pot trăi din cauza testelor nucleare. Unde se află pe Glob

Atolul Bikini răspunde imaginii pe care o avem cu toții despre paradis. Ape transparente, plaje împodobite de palmieri subțiri de nucă de cocos și unul dintre acele ceruri albastre superbe. Cu toții ne-am dori să avem o vacanță pe o astfel de insulă, măcar o dată în viață. Acest loc, însă, este nelocuibil, din cauza testelor nucleare care au fost făcute aici.

Locul din lume unde oamenii nu pot trăi din cauza testelor nucleare

În noiembrie 1945, la doar câteva luni după ce bombele atomice au fost lansate asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, liderii militari americani au început să planifice teste suplimentare cu arme nucleare. Prima locație pe care au ales-o pentru a organiza o explozie a fost un loc îndepărtat despre care probabil puțini americani știau că există.

Atolul Bikini, un mic inel de mici insule de corali, cu o suprafață totală de numai 3,5 kilometri pătrați, făcea parte din lanțul mai mare al Insulelor Marshall din centrul Oceanului Pacific.

Locul îndeplinea criteriile militare, după cum se detaliază într-un raport al Consiliului pentru Apărarea Resurselor Naturale. Se afla sub controlul SUA și era departe de rutele de navigație, dar la mai puțin de 1.000 de mile de o bază de la care puteau decola bombardierele.

În plus, laguna pe care atolul o înconjura oferea un port protejat pentru navele Marinei, inclusiv pentru navele care ar fi putut fi folosite ca ținte. Și avea doar o populație minusculă – conform unei relatări, doar 167 de persoane – care putea fi relocată de către armată.

Oamenii au fost înștiințați că trebuie să plece de pe insulă

În februarie 1946, comodorul Ben H. Wyatt, guvernatorul militar al Insulelor Marshall, a mers în atolul Bikini și s-a întâlnit cu o adunare de locuitori pentru a le da vestea că trebuie să plece, cel puțin temporar. Acesta le-a spus că testele erau necesare pentru a preveni viitoarele războaie. Locuitorii au reacționat cu confuzie și tristețe, dar, în cele din urmă, s-au resemnat.

Bineînțeles, oamenii au fost asigurați că se vor putea întoarce pe insule după ce testul se va încheia. Locuitorii din Bikini și-au părăsit casele de bunăvoie și în ordine, sub promisiunea că teritoriul – care le fusese casă de mii de ani – nu va suferi nicio consecință.

Au fost mutați mai întâi pe o insulă (unde nucii de cocos nu produceau destule fructe și unde nu existau destui pești pe care să îi mănânce), apoi pe alta, cu ceva mâncare, care s-a dovedit a fi în mod clar insuficientă și i-a adus în pragul foametei totale. Și apoi, au fost duși de pe o insulă pe alta.

Atolul Bikini
Atolul Bikini

Testele de pe Atolul Bikini

În laguna din centrul atolului au fost amplasate, la ordinul lui Truman, vechi nave de război și nave de toate tipurile. În total, 242 de ambarcațiuni. Și, de asemenea, unele animale, cum ar fi caprele, porcii și șobolanii. Au vrut să vadă cum vor rezista la explozii.

Primele detonări au fost de mărimea celor de la Hiroshima și Nagasaki. Operațiunea s-a numit Crossroads. Bomba numărul unu a fost lansată la 1 iulie 1946 dintr-un avion și a distrus cinci nave. Al doilea, lansat de pe un submarin, a reușit să scufunde alte opt. Dar radiațiile rezultate în urma acestor două teste au fost atât de mari încât nicio navă nu a mai putut fi folosită și a trebuit să fie scufundată.

Așa avea să devină atolul în curând unul dintre cele mai faimoase locuri de pe planetă. Între 1946 și 1958, Statele Unite au detonat 23 de dispozitive nucleare, inclusiv 20 de bombe cu hidrogen. Printre acestea s-a numărat testul bombei H Castle Bravo din 1 martie 1954, care a atins o putere de 15 megatone, de 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică ce a distrus Nagasaki în 1945.

Aceasta a fost mult mai distructivă decât se aștepta. Contaminarea radioactivă s-a răspândit în curând pe insulele din apropiere, pe un vas de pescuit japonez aflat în zonă și pe trupele americane, care se aflau acolo pentru a lua parte la întreaga operațiune. Pătura nucleară a acoperit o suprafață de 11.000 de kilometri pătrați. Viața nu a mai fost niciodată la fel pentru cei expuși la acest fenomen, provocând diferite tipuri de cancer (tiroidă, colon, stomac și sânge).

Locuitorii din Bikini nu s-au mai putut întoarce niciodată aici

Un studiu publicat în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences confirmă faptul că nivelurile de radiații sunt încă prea ridicate pentru viață. Din acest motiv, atolul este încă nelocuit.

Potrivit clarin.com, laguna a devenit un cimitir pentru navele din Al Doilea Război Mondial, atrăgând atât pasionații de istorie, cât și scafandrii, deoarece este un loc ciudat și unic. Pe lângă radioactivitate, există și poluarea cu petrol.

Mai mult, Bikini și restul insulelor din Oceanul Pacific se confruntă cu un nou pericol, la fel de real ca și cel atomic. Temperaturile globale în creștere le pun în pericol de dispariție. Acidificarea mării, ca urmare a creșterii concentrației de dioxid de carbon în apă, ucide direct coralii, care sunt ca niște păduri submerse, unde proliferează un număr mare de specii. Iar creșterea nivelului mării înghite treptat aceste teritorii fragile, pline de palmieri de cocos și mangrove.