Home » Când, unde, cum » Locul nebănuit unde se obține cea mai bună brânză de oaie din România. Secretul ei, dezvăluit de specialist

Locul nebănuit unde se obține cea mai bună brânză de oaie din România. Secretul ei, dezvăluit de specialist

Alexandru Cazacu / 30.05.2022, 13:06
Locul nebănuit unde se obține cea mai bună brânză de oaie din România. Secretul ei, dezvăluit de specialist

Fără îndoială, brânza se numără printre cele mai apreciate produse lactate. Fiecare cioban are rețeta proprie de brânză, iar gustul acesteia diferă de la o zonă a alta a țării. Conform specialiștilor, cea mai bună brânză de oaie se obține din laptele de la o rasă de oi unicat în Europa. Află în continuare unde se face cea mai bună brânză de oaie din România și care este secretul ciobanilor din această zonă.

Locul unde se obține cea mai bună brânză de oaie din România

În caz că nu știați, județul Botoșani este renumit pentru produsele sale lactate. Ei bine, unul dintre cele mai gustoase preparate din lapte din acest județ este brânza sărată făcută din laptele obținut de la o rasă de oi unicat în Europa.

Mai exact, este vorba despre laptele oii karakul de Botoșani. Potrivit experților, pe lângă aroma sa inedită, brânza sărată din această parte a României este și cea mai sănătoasă.

„Copilul hrănit cu lapte și brânză de-a noastră de oaie, fie frământată, fie așa calup, este cel mai sănătos și cel mai puternic. Are oase și mușchi de beton”, spune nea Florică, un localnic din Viișoara (județul Botoșani), potrivit Adevărul.

Laptele oii karakul de Botoșani, cel mai gras din lume

Această rasă de oi nu mai poate fi întâlnită nicăieri în Europa și dă cel mai gras lapte, spun specialiștii de la Stațiunea de Cercetare a ovinelor și caprinelor din localitatea Popăuți, Botoșani. Ba chiar mai mult de atât, oaia karakul de Botoșani este o creație genetică a experților din această zonă, fiind rezultatul unirii a două rase. Mai precis, este vorba despre karakul-ul din Uzbekistan și țurcana românească.

„Laptele de la oaia karakul de Botoșani este cel mai gras. Are proprietăți deosebite. Anul trecut la trei buletine de analize diferite, pe care le-am recoltat de la laptele oilor karakul am avut între 8.7 și 8.9 la sută grăsime.

Nu am auzit la nicio rasă, la nivel mondial, la specia ovine, să aibă un procent de grăsime atât de mare”, a explicat Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți.

Locul unde se obține cea mai bună brânză de oaie din România
Locul unde se obține cea mai bună brânză de oaie din România

Care este secretul celei mai bune brânze de oaie

Se pare că brânza obținută din laptele acestei rase de oi este cea bună din Moldova. De fapt, specialiștii din Botoșani susțin că brânza sărată din laptele de karakul de Botoșani concurează pentru locul 1 pe toată țara. Ionică Nechifor spune că datorită procentului ridicat de grăsime din lapte, brânza iese absolut delicioasă și sănătoasă.

„Datorită procentului mare de grăsime se face o brânză excelentă. Este acea brânză moldovenească de oaie, care nu cred că are egal. Este foarte bună. Mai ales cea ținută la putină, la sare, maturată 60 de zile. Este o delicatesă care merge foarte bine cu bucatele noastre tradiționale, la o masă sănătoasă și consistentă”, explică Nechifor.

Specialiștii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor „Popăuți” spun că încearcă să îmbunătățească genetic această rasă de oi, pentru a crește procentul de proteine din lapte dar și pentru promovarea rasei.