Home » Life & Style » Cine a inventat și cum a apărut laptele praf. Detalii mai puțin știute

Cine a inventat și cum a apărut laptele praf. Detalii mai puțin știute

Voicu Costin / 03.04.2022, 15:14
Cine a inventat și cum a apărut laptele praf. Detalii mai puțin știute

Laptele este unul dintre cele mai folosite alimente din întreagă lume. Este singurul aliment pe care nou-născuții îl consumă pentru a crește. Ne dăm seama cât este de important ca mamele să își poată alăpta copiii, pentru a crește sănătoși și voinici. Dar ce se întâmplă atunci când cei mici nu pot consuma acest lapte? Din fericire, oamenii de știință au găsit o soluție acum mult timp și oamenii au apelat la ea de fiecare dată. Cine a inventat și cum a apărut laptele praf?

Inventarea laptelui praf

O lungă perioadă de timp, oamenii au alăptat nou-născuții cu laptele animal, din pricina faptului că mamele, din diferite motive, nu au reușit să mai alăpteze. Cu timpul, s-a descoperit că laptele provenit de la animale nu este o alternativă prea bună. În componenţa laptelui provenit de la animale se găsesc anumite bacterii care nu trebuie să intre în contact cu noul născut, pentru că îi pot face rău.

De aceea, în perioada modernă, oamenii de știință au început să studieze compoziția tuturor tipurilor de lapte și să găsească o formulă potrivită pentru micii copii. Au studiat inclusiv laptele matern și compoziția lui și au încercat să reproducă pe cât posibil consistenţa acestuia, aici referindu-ne la vitaminele și sărurile din compoziție.

Primele analize chimice de acest fel au fost realizate în perioada secolului al XVII-lea. În anul 1760, Jean Charles Des-Essartz a publicat un studiu de specialitate în care a fost discutată compoziția laptelui din diferite origini: om, vacă, capră, oaie, iapă. În urma studiilor, a reieșit că fiecare pui de animal este mai câștigat dacă primește laptele matern de la mama din aceeași specie. Astfel, și pentru nou născuți era mai bine ca laptele să fie de la mamă, nu provenit de la un animal.

Astfel, ei au încercat să găsească o soluție ca acest tip de lapte să poată fi produs artificial. Chimistul Justus von Liebig a reușit să descopere o formulă de bază care, ulterior, a dat naștere unui produs comercializat în cantități industriale. Aceasta consta în lapte de vacă, făină de grâu-malț și bicarbonat de potasiu. Această invenţie a luat naștere în anul 1865.

Inițial, alimentul era produs în stare lichidă, dar a fost transformat, ulterior, într-o pudră. Laptele praf obținut în acele vremuri era considerat cea mai bună formulă pentru un bebeluș.

Cum se obține mai nou laptele praf?

Formula și modul de obținere a laptelui praf pentru copii a evoluat în tot acest timp. Pe lângă acest tip de lapte praf, mai sunt obținute și alte tipuri, pe care le găsim în foarte multe alimente. Acel tip de lapte praf se obține prin alte procedee. Vă vom explica mai jos, mai în detaliu.

Obținerea laptelui praf din lapte se face printr-un proces fizic, simplu, format din două etape:

  • Etapă I – laptele este pasteurizat și concentrat prin evaporare. Apa prezentă în mod natural în lapte este parțial eliminată. Ceea ce rezultă după evaporarea conținutului de apă, este lapte concentrat.
  • Etapă a II-a – laptele concentrat este pulverizat în particule fine într-un jet de aer fierbinte eliminându-se astfel complet apa și rezultând laptele praf.

În urma acestui proces de concentrare și uscare a laptelui sunt păstrate toate elementele nutritive din lapte: proteinele, glucidele, lipidele și mineralele.

Percepția generală este că laptele praf este un produs nociv pentru sănătate, însă, procesul de obținere a laptelui praf este unul fără transformări chimice și fără  adăugare de substanțe cu potențial dăunător pentru organism. Laptele praf este compus din proteinele, glucidele, lipidele și mineralele din lapte, în formă concentrată.