Home » Când, unde, cum » Meserii fără BAC. 5 meserii pe care le poți face, în România, fără diplomă de Bacalaureat

Meserii fără BAC. 5 meserii pe care le poți face, în România, fără diplomă de Bacalaureat

Alexandru Cazacu / 24.06.2022, 10:10
Meserii fără BAC. 5 meserii pe care le poți face, în România, fără diplomă de Bacalaureat

Meserii fără BAC, află în continuare ce poți să lucrezi, în România, dacă nu ai diplomă de Bacalaureat. Pentru cei care nu au reușit, deocamdată, să ia Bacalaureatul, oportunitățile sunt limitate. Cu toate acestea, există domenii în care aceștia își pot desfășura activitatea pentru a se putea susține din punct de vedere financiar.

Meserii fără BAC pe care le poți face în România

„Examenul maturității”, cum mai este supranumit Bacalaureatul, este primul examen important din viața unui adolescent. Acesta marchează sfârșitul liceului și începutul studiilor universitare. Ei bine, nu toată lumea reușește din prima să obțină o diplomă de Bacalaureat. În schimb, cei care nu au luat BAC-ul se pot reorienta către piața muncii.

După cum am menționat și în rândurile de mai sus, există domenii pe piața muncii care nu necesită o diplomă de Bacalaureat, conform unei analize a site-urilor de recrutare. Așadar, haideți să vedem ce meserii fără BAC poți face în România.

Meserii fără BAC – Lucrător comercial

Pentru a-ți desfășura activitatea în acest domeniu nu ai nevoie de o diplomă de Bacalaureat, însă va fi necesară diploma de absolvire a liceului. În ceea ce privește salariul pe care îl poți încasa, acesta poate ajunge la circa 1.500 de lei, la care se adaugă și unele bonusuri din vânzări.

Există totuși unele cerințe pentru a te angaja pe postul de lucrător comercial, printre care și următoarele: fără antecedente penale, atenție distributivă, capacitatea de a lucra în echipă, promovarea și aranjarea mărfurilor.

Meserii fără BAC – Gestionar

La fel ca și în cazul unui lucrător comercial, pentru a te angaja ca gestionar este necesară doar diploma de absolvire a liceului. Saraiul este în jur de 2.000 de lei, însă se cer cunoștințe de utilizare a calculatorului, cunoștințe de gestiune și de contabilitate primară. Bineînțeles, experiența te poate ajuta să obții mai rapid postul.

Operator call-center

Nici pentru acest job nu este necesară o diplomă de Bacalaureat. Totuși, dacă vrei să lucrezi în acest domeniu, vei avea nevoie de cea de absolvire a liceului. În ceea ce privește remunerația, salariul este de circa 1.100 de lei plus plata pentru orele suplimentare. Și angajatorii din acest domeniu au câteva cerințe, printre care:

  • cunoștințe operare PC
  • cunoștințe limba străină
  • abilități de comunicare și de negociere
  • capacitatea de a lucra în echipă
  • capacitatea de adaptare la un program prelungit
  • orientare spre client.
Meserii fără BAC
Meserii fără BAC. Ce poți să faci, în România, fără diplomă de Bacalaureat

Meserii fără BAC – Agent de vânzări

De asemenea, dacă ai absolvit liceul și nu ai încă diploma de Bacalaureat, poți să te angajezi ca agent de vânzări. Poți încasa lunar până la 1.500 de lei, la care se adaugă bonusuri, în funcție de contractele încheiate. Totuși este necesar să ai abilități de comunicare și de negociere. De asemenea, trebuie să știi cum să atragi noi clienți și să fii disponibil pentru munca pe teren.

Hair-stylist / Frizer

Deși nu se cere o diplomă de Bacalaureat, pentru a lucra în acest domeniu trebuie să ai diploma de absolvire a liceului și un curs de specialitate într-un centru de calificare. Este important să menționăm faptul că, după finalizarea cursului respectiv, se va susține un examen pentru obținerea unei diplome acreditată de Autoritatea Națională pentru Calificări. Pentru început, salariul ajunge undeva la 2.500 de lei.