Home » Cum să faci orice » Cum se calculează media de admitere la liceu 2022. Formula de calcul

Cum se calculează media de admitere la liceu 2022. Formula de calcul

Alexandru Cazacu / 24.06.2022, 08:30
Cum se calculează media de admitere la liceu 2022. Formula de calcul

Cum se calculează media de admitere la liceu 2022? Cel mai probabil, toți elevii claselor a VIII-a își pun această întrebare. La Evaluarea Națională 2022 s-a înregistrat cel mai mare număr de elevi care au obținut medii de cel puțin 5 din ultimul deceniu, conform statisticilor. Ei bine, asta înseamnă că, după afișarea rezultatelor finale, mulți dintre cei care au susținut probele examenului de Evaluare Națională vor fi preocupați de admiterea la liceu.

Cum se calculează media de admitere la liceu 2022. Care este formula de calcul

Absolvenții claselor a VIII-a se pregătesc pentru admiterea la liceu, aceasta urmând să se desfășoare după examenul de Evaluare Națională. Conform Ministerului Educației, și în 2022 vor fi luate în calcul mediile din anii V-VIII, dar și notele obținute de elevi la Evaluarea Națională 2022.

Așadar, absolvenții de gimnaziu trebuie să știe că există o formulă pe care o pot folosi pentru a calcula media de admitere la liceu. Iată cum se calculează media de admitere la liceu 2022:

MA = 0,2 × ABS+ 0,8 × EN

Pentru a înțelege mai bine, în formula de mai sus, MA este media de admitere la liceu. ABS reprezintă media generală din anii de gimnaziu, adică media generală de absolvire a claselor V-VIII. EN este media generală a notelor obținute la examenul de Evaluare Națională 2022.

După ce am aflat cum se calculează media de admitere la liceu 2022, haideți să vedem cum se procedează dacă mai mulți elevi au aceeași medie și își doresc să se înscrie la aceeași instituție de învățământ.

Ce se întâmplă dacă doi sau mai mulți elevi au aceeași medie de înscriere la liceu

În anii trecuți au existat cazuri în care mai mulți elevi au avut aceeași medie de admitere la liceu și au optat pentru aceeași unitate de învățământ liceal. Pentru astfel de cazuri, Ministerul Educației a stabilit o serie de criterii de departajare, iar acestea se aplică în ordinea următoare:

  • media generală la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a
  • media generală de absolvire a claselor V-VIII
  • nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale
  • nota obținută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale
  • nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naționale, respectiv nota de la
  • proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor Art.10 din anexa 1 la OMECTS nr. 4802/31.08.2010, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.
Cum se calculează media de admitere la liceu
Cum se calculează media de admitere la liceu

Cum ar putea fi calculată, în viitor, media de admitere la liceu

În viitor, media de admitere la liceu ar putea să fie calculată fără să se mai țină cont media din gimnaziu. Bineînțeles, acest lucru se va întâmpla dacă Legea educației va fi modificată și se vor aplica schimbările anunțate de Sorin Cîmpeanu.

În opinia ministrului Educației, mediile din anii de gimnaziu nu sunt chiar atât de relevante, așa că nu ar trebui să mai fie luate în considerare atunci când se calculează media de admitere la liceu.

„Atunci când pachetul legislativ va fi în consultare publică, voi urmări cu mare interes acest aspect, dacă e cazul să mai conteze mediile din gimnaziu pentru repartiția în liceu. Mai degrabă, nu. În lipsa unei evaluări standardizate, notele și-au pierdut foarte mult din relevanță. Dacă și-au pierdut foarte mult din relevanță, să le mai și premiem, luându-le în calcul la examene din momente importante pentru copii nu cred că este fair”, a spus declara ministrul Cîmpeanu.

Deși există șanse ca în următoarea perioadă să se aplice aceste modificări, până atunci, elevii vor folosi formula de calcul prezentată mai sus.