Home » Când, unde, cum » Misterul mormintelor sub forma găurii de cheie din Japonia. Ce secrete ascund. Uimesc toți privitorii

Misterul mormintelor sub forma găurii de cheie din Japonia. Ce secrete ascund. Uimesc toți privitorii

Cojocaru Cristian / 28.03.2022, 10:14
Misterul mormintelor sub forma găurii de cheie din Japonia. Ce secrete ascund. Uimesc toți privitorii

Pe teritoriul Japoniei se regăsesc morminte cu o formă ciudată, datând din urmă cu câteva secole. Misterul mormintelor sub forma găurii de cheie a fost deslușit, acestea numindu-se kofun. Află detalii despre aceste movile de pământ care reprezintă locurile de veci din Japonia antică.

Secretele mormintelor sub forma găurii de cheie au ieșit la suprafață

Kofun sunt morminte ale membrilor clasei conducătoare din Japonia antică. Au fost construite sub formă de movile de pământ din secolul al III-lea până în secolul al VII-lea. Această perioadă se numește Kofun, sau perioada tumulului.

Kofunurile se împart în câteva tipuri în funcție de formă. Acestea includ empun circular, hōfun pătrat și zempō-kōen-fun în formă de gaură de cheie. Ultimul tip este specific Japoniei. În timp ce majoritatea movilelor circulare și pătrate sunt relativ mici, sub 50 de metri în diametru, movilele în formă de gaură de cheie sunt uneori foarte mari, depășind chiar și 400 de metri în lungime.

Cele mai mari kofunuri în formă de gaură de cheie se află în cea mai mare parte în Câmpia Osaka, lângă vestul bazinului Nara. Pe hărți, putem vedea că aceste kofunuri sunt de obicei situate dens în zone specifice.

Se crede că aceste grupuri, sau zone de tumuli, au fost legate de organizații politico-economice regionale conduse de clanuri antice puternice. Fotografia aeriană arată un exemplu de astfel de zonă de tumuli, adică Zona Saki Tumuli, în partea de nord a bazinului Nara. Include mai multe movile în formă de gaură a cheii cu șanțuri și lungimi care depășesc 200 de metri. Se crede că movilele din această zonă au fost construite în secolul al IV-lea.

Înainte de construcția kofunurilor, mai multe movile mari în formă de gaură de cheie, însoțite de multe altele mai mici, au fost construite în partea de sud-est a bazinului Nara. Această regiune este considerată leagănul Regatului Yamato timpuriu, predecesorul curții japoneze.

Sistemul de cultivare a orezului, introdus în Japonia în perioada Yayoi (secolul 5 î.Hr. ~ secolul 3 d.Hr.), a crescut remarcabil și la scară largă în perioada Kofun. Tehnologiile aduse de imigranții din peninsula coreeană au contribuit la aceste progrese.

Legendele din această perioadă, consemnate în istoriile (Kojiki și Nihon-shoki) compilate în secolul al VIII-lea, includ multe povești despre construcția de rezervoare și canale de irigare. Iazul Minakami se crede că este „Saki-no-Ike” la care se face referire în Nihon-shoki .

O astfel de construcție la scară largă pentru irigarea suprafețelor largi de orez, în mod natural, a necesitat mobilizarea multor oameni și, prin urmare, concentrarea puterii. În consecință, construcția de movile mari poate fi văzută ca o reflectare a ingineriei civile avansate și a sistematizării societății.

morminte forma găurii cheie
Mormintele sub forma de gaură a cheii sunt cele mai mari ca intindere

Obiectele găsite în mormintele kofun

În săpăturile de kofun, au fost descoperite diverse comori, inclusiv podoabe personale, oglinzi de bronz și arme. Figurinele de lut numite haniwa, care au fost plasate inițial în jurul movilelor, sunt renumite ca descoperiri istorice. Cu toate acestea, inscripțiile excavate din kofunuri sunt relativ puține și rareori ne informează cine a fost îngropat.

În secolul al VI-lea, atitudinea japonezilor față de înmormântare a început să se schimbe. În timp ce kofunurile mari au scăzut ca număr, micile movile funerare pentru oamenii obișnuiți construite în grupuri au crescut brusc. În secolul al VII-lea, efortul anterior de a construi mormane mari a făcut loc construcției de temple budiste și capitale în stil chinezesc.

Deși movilele mari în formă de gaură a cheii sunt desemnate ca mausoleu imperial și asociate cu membrii antici ai familiei regale, adevăratele persoane îngropate sunt necunoscute din punct de vedere academic. Deoarece sunt moșii imperiale, nici măcar arheologii și istoricii nu au voie să intre în ele.

Pe 22 februarie 2008, ziarele au raportat că Agenția Casei Imperiale a permis arheologilor și istoricilor să intre în Gosashi Kofun pentru o prezentare academică pentru prima dată. Pe 6 iulie 2019, Comitetul Patrimoniului Mondial a înscris kofunurile incluse în zonele Mozu și Furuichi Tumuli din Câmpia Osaka pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.