Home » Când, unde, cum » Motivul pentru care Fidel Castro purta două ceasuri Rolex în același timp. Răspunsul a venit chiar din partea liderului cubanez

Motivul pentru care Fidel Castro purta două ceasuri Rolex în același timp. Răspunsul a venit chiar din partea liderului cubanez

Cojocaru Cristian / 07.10.2021, 16:58
Motivul pentru care Fidel Castro purta două ceasuri Rolex în același timp. Răspunsul a venit chiar din partea liderului cubanez

Fidel Castro este unul dintre cei mai cunsocuți lideri ai lumii, însă care este motivul pentru care acesta purta două ceasuri Rolex în același timp. Află care sunt cele mai plauzibile ipoteze.

Fidel Castro purta două ceasuri de mână în același timp

Cele două ceasuri pe care liderul cubanez le purta erau un Rolex GMT- Master cu rama bicoloră și a fost frecvent văzut la mâna acestuia de-a lungul vieții sale, alături de Rolex Datejust auriu, ambele fiind prezente la aceeași încheietură. Castor a purtat cele două ceasuri în vizita sa la Moscova pentru a fi la curent atât cu ora din Havana cât și cu cea din Moscova.

Nu se știe dacă la acea vreme, Fidel Castro și-a dat seama că GMT-Master putea oferi deja două fusuri orare. Și în timp ce alegerea Rolex ar fi putut părea paradoxală în fața principiilor comuniste, el a afirmat că politicienii sovietici purtau și ei ceasuri Rolex, inclusiv Leonid Brejnev. Poate că acest lucru explică de ce Rolex a fost marca preferată de Castro.

Castro a purtat mai întâi un Reference 6542 GMT-Master cu cadru din bakelită – Bakelitul fiind primul plastic sintetic și unul folosit pentru o vreme pentru cadrele colorate ale ceasurilor – urmat de un Reference 1675 cu inserție din aluminiu.  Când Castro a reușit cu lovitura de stat împotriva președintelui și liderului Cubei Fulgencio Batista în 1959, el purta deja un Rolex la încheietura mâinii.

Salutând mulțimea de oameni din Havana în ianuarie 1959, Castro nu a purtat un GMT-Master, ci mai degrabă celălalt ceas celebru al ”încoronatului” producător elvețian: venerabilul Submariner. Din mărimea cadranului, poate reieși faptul că acesta purta un Submarine 6536.

fidel castro două ceasuri
In vizita sa la Moscova, Fidel Castro a putut fi observat in timp ce purta doua ceasuri Rolex la mana

Vizita liderului cubanez la Moscova

Cadrul familiar al Submariner cu indicațiile sale marcate sunt clar vizibile împreună cu cadranul negru cunoscut și brățara Oyster. Se credea că Fidel Castro a obținut acel ceas după ce el și colegii săi revoluționari au intra în Havana în ianuarie 1959, însă realitatea a fost alta. În fotografii din anul 1958 se arată că liderul cubanez purta deja acest Submariner alături de un alt ceas care era prevăzut cu o curea din piele.

Într-una dintre fotografiile din timpul vizitei sale de la Moscova apare Castro în timp ce fuma un trabuc cubanez și purta la mână două ceasuri în timpul discuțiilor pe care le avea cu Nikita Hrușciov. Chiar dacă la acea vreme imaginile au fost cenzurate, după căderea Uniunii Sovietice, mai multe imagini și documente secrete au ieșit la suprafață.

În vizita sa, Fidel Castro a ajuns în mai multe orașe dar și fabrici, baze militare și a vizitat chiar și un submarin nuclear. Înainte de a părăsi URSS, acesta i-a salutat pe toți și le-a mulțumit pentru cele 40 de zile de ospitalitate de care a avut parte. Chiar dacă nu există o explicație oficială în acest sens, se crede că acesta dorea să vadă diferitele fuse orare, atât al  Rusiei cât și pe cel al Cubei, chiar dacă diferența era de 7 ore și un calcul simplu l-ar fi ajutat în acest sens.  Totuși, la un moment dat, liderul cubanez a fost întrebat de ce poartă două ceasuri, iar Castro ar fi spus că unul servește drept ”rezervă, în cazul în care primul nu mai funcționează”.

Fidel Castro este una dintre cele mai cunoscute persoane politice din toate timpurile. Chiar și așa, cubanezii au păreri împărțite față de fostul lor conducător, astfel că dacă unii îl consideră cel mai mare lider din istoria Cubei, pentru ceilalți acesta a fost cel mai crunt dictator pe care l-a avut vreodată țara.