Home » Când, unde, cum » Cum a reușit să supraviețuiască Fidel Castro, după peste 600 de tentative de asasinat. Secretul incredibil al liderului cubanez

Cum a reușit să supraviețuiască Fidel Castro, după peste 600 de tentative de asasinat. Secretul incredibil al liderului cubanez

Manolică Anca / 14.07.2021, 08:57
Cum a reușit să supraviețuiască Fidel Castro, după peste 600 de tentative de asasinat. Secretul incredibil al liderului cubanez

Cum a reușit să supraviețuiască Fidel Castro, după peste 600 de tentative de asasinat. De la trabucuri explozive la costume de scafandru otrăvite, fostul liderul cubanez a supraviețuit tuturor tentativelor, înainte de a muri de bătrâneţe, la 90 de ani. Iată toate ororile la care a fost supus.

Cum a reușit să supraviețuiască Fidel Castro de la toate tentativele de asasinat

Lider comunist controversat, care şi-a condus ţara cu un pumn de fier din 1959 până în 2008, a petrecut mare parte din cei cincizeci de ani încercând să scape de capcanele întinse de guvernul SUA. „În cazul în care a supravieţui tentativelor de asasinat ar fi o probă olimpică, aş câştiga medalia de aur”, a spus acesta după una dintre multiplele atentative asupra vieţii sale.

Imediat după încheierea revoluţiei comuniste din Cuba, în 1959, guvernul SUA s-a opus ideologic guvernului autoritar al insulei. Mai mult, faţă de faimoasa operaţiune „Golful Porcilor”, în care CIA nu a reuşit să forţeze o contra-revoluţie, au existat mai multe încercări de asasinare a lui Castro.

Informaţiile secrete cubaneze au susținut că au existat peste 600 de atentate la viaţa lui liderului, multe dintre ele conduse de către CIA. Însă, Fabian Escalante, cel care l-a protejat pe Fidel Castro, susţine că au existat 638, și prin metode care ar părea demne de film.

Fidel Castro
Fidel Castro

Au apelat la cele mai crunte metode

De la un trabuc otrăvit la scoici explozive sau costum de scafandru otrăvit, CIA a avut nenumărate încercări de înlăturare a liderului cubanez în anii 1960. Una dintre cele mai faimoase operaţiuni este cea în care a fost angajată faimoasa fostă amantă a lui Castro, Marita Lorenz, să-l hrănească cu capsule otrăvite. Iată care au fost cele mai bizare metode:

  • Trabuc exploziv – ideea i-a aparținut unui ofiţer de poliţie din New York. Un astfel de trabuc ar fi conţinut suficient explozibil cât să arunce capul lui Castro în aer.
  • Îndepărtarea părului – planul era ca Fidel Castro să pară slab, dacă tot părul facial i-ar cădea. Așadar, aceștia s-au gândit să îi strecoare substanţe chimice în trabuc sau în pantofi.
  • Milkshake otrăvit – Castro a scăpat și de acesta, pentru că substanţa otrăvită care trebuia pusă în băutură s-a lipit de congelator şi s-a rupt când chelnerul a încercat să o îndepărteze.
  • Femme Fatale Marita Lorenz, una dintre multele amante ale lui Castro, s-ar fi înțeles cu CIA să îi dea capsule de otravă. Ea le-a ascuns în crema sale de faţă și capsulele s-au dizolvat.
  • Costum de scafandru otrăvit – în timpul invaziei din Golful Porcilor, au vrut să îi dea lui Castro un costum de scafandru umplut cu spori mortali şi bacterii.
  • Scoici explozive – încercând să profite de dragostea lui Fidel Castro pentru scufundări, aceștia au vrut să îi pună un dispozitiv exploziv într-o cochilie mare.
  • Un alt trabuc mortal – au încercat să îi strecoare un trabuc umplut cu o toxină otrăvitoare numită Botulin, însă agentul angajat a renunțat din lașitate la plan.
  • Stilou mortal – trebuiau să îi instaleze în stilou un ac hipodermic atât de fin încât cineva care s-ar înţepa cu el nu ar observa până când moare.
  • LSD – aceasta a fi fost mai mult o tentativă de a-l aduce jos, în mijlocul populației, după ce i-ar fi puverizat o substanţă cum ar fi LSD-ul într-un studio în timpul unui interviu la radio. Aceasta l-ar fi făcut pe Fidel Castro să aibă gesturi ciudate şi să îngrijoreze poporul cubanez.

Însă, toate aceste planuri au eşuat, el murind de bătrânețe, la 90 de ani. În 2006, Fabian Escalante a scris o carte despre tentativele CIA: „638 de modalităţi de a-l ucide pe Castro”.