Home » Când, unde, cum » Motivul pentru care se oficiază slujbe în limba română pe Muntele Athos. Detaliul important

Motivul pentru care se oficiază slujbe în limba română pe Muntele Athos. Detaliul important

Alexandru Cazacu / 10.06.2021, 18:00
Motivul pentru care se oficiază slujbe în limba română pe Muntele Athos. Detaliul important

Fiind situat în nord-estul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală, Muntele Athos are o înălțime de 2.033 metri. Aici se găsesc nu mai puțin de 20 de mănăstiri, 12 schituri și  nenumărate chilii călugărești ortodoxe. Haideți să vedem care este legătura dintre România și Muntele Athos și de ce se țin slujbe în limba română aici.

Motivul pentru care se oficiază slujbe în limba română pe Muntele Athos

Ei bine, două dintre cele 12 schituri de pe Muntele Athos sunt românești. Mai exact, este vorba despre Schitul Sfântul Ioan Botezătorul (Prodromu) și Schitul Sfântul Dumitru (Lacu). În aceste două lăcașe de cult trăiesc zeci de călugări români, așadar, limba noastră este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază slujbele pe Muntele Athos.

Schitul Prodromu

Situat pe un deal stâncos, la mică altitudine, între Cavsocalyvia și Marea Lavră, Schitul Prodromu aparține de Sfânta Mănăstire a Marii Lavre și a fost întemeiat între 1852 și 1866 de eroschimonahul Nifon Ionescu și ucenicul său, ieroschimonahul Nectarie. Acest lăcaș este închinat Sfântului Ioan Botezătorul și adăpostește nu mai puțin de 25 de călugări români.

Schitul Lacu

Cea de-a doua așezare monastică românească de pe Muntele Athos este Schitul Sfântul Dumitru (Lacu). Acesta este situat în partea centrală a Peninsulei, între Turnul Amalfino și Mănăstirea Sfântul Pavel. De asemenea, și acesta este locuit de călugări români, iar cei care vor să îl viziteze au de mers pe jos jumătate de oră de la Mănăstirea Sfântul Pavel de care aparține.

Denumirea schitului vine de la cuvântul grecesc „Lako”, care înseamnă groapă (Schitul din groapă). Acesta este construit la o altitudine de doar 280 m, între Marphonou și Antiathon și este înconjurat din trei părți de munți, având o singură ieșire spre mare.

Slujbe în limba Română pe Muntele Athos

Limba oficială a republicii monahale autonome a Muntelui Athos este limba greacă nouă, însă mănăstirile și schiturile pot să țină slujbele în tradiția ortodoxă din care provin în mod tradițional. Acesta fiind și motivul pentru care slujbele în schiturile românești se oficiază în limba română.

Cu toate acestea, călugării români nu slujesc doar în aceste schituri. De exemplu, la Vatoped se află o comunitate foarte importantă de monahi români, iar aceasta este cea mai importantă mănăstire de pe Muntele Athos.

Motivul pentru care se oficiază slujbe în limba română pe Muntele Athos
Motivul pentru care se oficiază slujbe în limba română pe Muntele Athos

Femeile nu au voie pe Muntele Athos

Potrivit crestinortodox.ro, mai toți marii duhovnici de pe Muntele Athos s-au făcut părinți și sprijin pentru creștinii din lume, prin cărți și prin conferințe, prin spovedanie și povățuire. Ei bine, pentru a ajunge mari duhovnici, aceștia s-au folosit de liniștea și „avaton-ul” Sfântului Munte.

Este important să menționăm că „Avatonul” este legea care interzice femeilor să urce pe Muntele Athos. „Avaton” înseamnă „neumblat”, iar acest cuvânt face referire la interdicția femeilor de a urca pe munte, de „a umbla” pe pământul Sfântului Munte Athos. Așadar, datorită Avatonului, această zonă a rămas una sihastrică și monahală, departe de poftele lumii păgâne. Se pare că această hotărâre a fost luată de către călugării care au ajutat la construirea mănăstirilor și clădirilor de pe stâncile Muntelui Athos.