Home » Când, unde, cum » „Ora de aur”: care este și de ce i se spune așa

„Ora de aur”: care este și de ce i se spune așa

Manolică Anca / 07.06.2022, 16:47
„Ora de aur”: care este și de ce i se spune așa

Fotografia se referă la lumină și la modul în care aceasta armonizează peisajul. În multe cazuri, fotografii pasionați de natură caută cea mai atrăgătoare lumină, astfel încât imaginea să fie cât mai fascinantă pentru privitor. Ora de aur este, în mod tradițional, perioada în care lumina este cea mai bună. Dar când ne putem bucura de aceasta?

Când este ora de aur

Ora de aur este o perioadă de timp relativ scurtă în care lumina este cea mai bună. Ea apare la începutul și la sfârșitul zilei, fiind de aproximativ 60 de minute după răsăritul soarelui și 60 de minute înainte de apus. În timpul acestor perioade, soarele este mai jos pe cer și adesea mai cald, de unde și referința la auriu.

Ora de aur, apare cel mai probabil atunci când Soarele se află între 6 grade sub și 6 grade deasupra orizontului. Perioada exactă a orei de aur depinde de locație și de perioada anului și există aplicații de calcul care permit aflarea  acestui moment cu precizie.

De ce este lumina aurie

Atunci când Soarele se află chiar deasupra orizontului, razele sale lovesc Pământul la un unghi mic și trebuie să traverseze o mai mare parte din atmosfera Pământului înainte de a ajunge la noi.

Ora de aur
Ora de aur

În drumul lor spre suprafața Pământului, ele întâlnesc particule atmosferice, cum ar fi praful și picăturile de apă, care filtrează lumina solară, făcând-o în cele din urmă mai puțin strălucitoare.

În același timp, stratul mai gros de atmosferă prin care trebuie să treacă lumina solară împrăștie lungimile de undă albastre și violete, permițând astfel ca mai multă lumină din spectrul portocaliu și roșu să ajungă pe Pământ. Această dispersie scade temperatura de culoare a luminii solare și o face să capete o nuanță aurie sau roșiatică.

Ora de aur durează 60 de minute?

Durata orei de aur depinde atât de latitudine, cât și de anotimp. În locurile în care Soarele se află direct deasupra capului la prânz (de exemplu, la ecuator în timpul echinocțiilor) Soarele traversează orizontul la un unghi de 90°, ceea ce permite tranziții rapide între noapte și zi și o oră de aur relativ scurtă.

De exemplu, în Quito, Ecuador, care se află foarte aproape de ecuator, Soarele are nevoie de numai aproximativ 50 de minute pentru a trece de la 6 grade sub orizont la 6 grade deasupra acestuia.

La latitudini mai mari, același proces durează mai mult. La aproximativ 40 de grade nord și sud, de exemplu în New York și Wellington, în martie, durează aproximativ 1 oră. În Oslo (aproximativ 60° nord) și în cel mai nordic vârf al Antarcticii (aproximativ 60° sud), ora de aur durează peste 90 de minute în acea perioadă a anului.

În interiorul cercurilor polare și chiar în afara acestora, Soarele nu coboară mai jos de 6 grade sub orizont în timpul verii, astfel încât ora de aur poate dura toată noaptea. În apropierea polilor, ea poate dura chiar și câteva săptămâni în jurul echinocțiilor, când zenitul Soarelui trece încet pe lângă ecuator și noaptea polară face loc Soarelui de la miezul nopții.