Home » Când, unde, cum » Orașul de sub ape, descoperit după un mileniu. Toți credeau că e doar o legendă. Ce au găsit arheologii aici

Orașul de sub ape, descoperit după un mileniu. Toți credeau că e doar o legendă. Ce au găsit arheologii aici

Violeta Badea / 26.05.2021, 15:43
Orașul de sub ape, descoperit după un mileniu. Toți credeau că e doar o legendă. Ce au găsit arheologii aici

Orașul de sub ape, descoperit după un mileniu. La începutul anilor 2000, o echipă de scafandri a găsit în adâncul Mării Mediteranene un mare fragment de rocă și l-au adus la suprafață pentru a-l analiza până la cel mai mic detaliu. Ulterior, cercetătorii au descoperit că, de fapt, acolo s-a aflat un întreg oraș. Cum se numea acesta și ce au găsit arheologii veți afla din materialul următor.

Orașul de sub ape, descoperit după un mileniu

Heracleion
Heracleion

Acum 1200 de ani exista un oraș superb situat între Egiptul Antic și Marea Mediterană. Frumusețea acestuia era dată de statuile superbe, clădirile impresionante și de peisajul desprins din basme. Heracleion a fost vizitat de Elena din Troia și de iubitul ei, Pariș, dar și de eroul grec Hercule. Orașul a fost construit pe delta Nilului, fiind traversat de o rețea vastă de canale, astfel că era deosebit de atractiv. Poreclit de locuitori și turiști: „Veneția de pe Nil”.

Legenda spune că numele orașului a fost dat de grecii acestui oraș, iar așezarea a fost fondată la începutul secolului 8 î. Hr. și s-a scufundat la sfârșitul secolului al 8-lea d. Hr. Orașul se află acum la sub 46 de metri de apă, iar ruinele orașului au fost descoperite abia în anul 2000 de o echipă de scafandri și de Franck Goddio. Aceștia au descoperit câteva ruine care zăceau pe fundul Mării Mediteranene.

Descoperirea a sporit importanța acestei locații a orașului situat la Intrarea în Marea din Grecia. Suntem abia la începutul cercetării noastre. Va trebui probabil să muncim pentru urmăritorii 200 de ani pentru că Thonis-Heracleion să fie descoperit și înțeles în totalitate.”, a declarat Goddio în anul 2013.

Toți credeau că e doar o legendă. Ce au găsit arheologii aici

Mai multe ruine au fost descoperite sub apele Marii Mediteranene
Mai multe ruine au fost descoperite sub apele Marii Mediteranene

Legenda spune că în Heracleion a existat o statuie impunătoare, pe nume Hapy. Această construcție măsura undeva la 5,4 metri și locuitorii spuneau că este zeul fertilităţii, stăpânul râului sau majordomul inundaţiilor. Statuia era situată pe un masiv de granit roșu. Se spune că la sfârşitul celui de al doilea secol î.Hr. a avut loc un cutremur puternic care a distrus picioarele acestei statui.

Astfel, șase tone de piatră sculptată au fost înghițite de apă, iar restul așezării a avut aceeași soartă. Ruinele au fost descoperite abia după un mileniu de scafandri care lucrau în largul coastelor egiptene. Printrele primele bucăți găsite s-a aflat și un fragment din Hapy. O altă descoperire impresionantă a fost statuia unei regine din timpul dinastiei Ptolemeice.

Cel mai probabil, statuia o înfățișa pe Cleopatra a II-a sau Cleopatra a III-a, îmbrăcată ca zeița Isis. De-a lungul timpului, cercetătorii au continuat căutările și au mai descoperit numeroase ruine, cioburi de ceramică, bijuterii prețioase, monede sau lămpi cu ulei.

O echipa de scafandri a descoperit orasul Heracleion
O echipa de scafandri a descoperit orasul Heracleion

„Ca arheolog, atunci când descopăr un mormânt este interesant, bineînţeles, dar este un mormânt individual”, a dezvăluit Auerlia Masson – Berghoff, curator al expoziţiei „Oraşele întunecate” a British Museum.

„Însă atunci când descopăr un întreg oraş, care a fost casa a mii şi mii de oameni în urmă cu mii de ani… ei bine, asta e altceva”, a mai spus aceasta.