Home » Când, unde, cum » Orașul din lume unde mulți dintre locuitori ajung la 100 de ani. Care sunt explicațiile găsite de oamenii de știință

Orașul din lume unde mulți dintre locuitori ajung la 100 de ani. Care sunt explicațiile găsite de oamenii de știință

Cojocaru Cristian / 16.02.2022, 17:09
Orașul din lume unde mulți dintre locuitori ajung la 100 de ani. Care sunt explicațiile găsite de oamenii de știință

Un oraș izolat de munte a reușit să stabilească un nou record datorită faptului că mai mulți locuitori au ajuns la onorabilă vârstă de 100 de ani. Cel mai nou sărbătorit a împlinit un secol de viață chiar în weekendul 12 – 13 februarie, devenind orașul cu cei mai mulți centenari din lume. Oamenii de știință au găsit și o explicație în acest sens.

Recordul unui oraș unde mai mulți locuitori au ajuns la vârsta de 100 de ani

Acest oraș de pe insula italiană Sardinia numără 10 locuitori careu au împlinit venerabila vârstă de 100 de ani, stabilind astfel un nou record. Vittorio Lai, supranumit „Pistol”, și-a sărbătorit ziua de naștere în acest weekend. La 100 de ani, însă, este foarte activ: conduce zilnic și ocazional merge la vânătoare de mistreți. Și Piuccia Lai va împlini 100 de ani săptămâna aceasta și este și ea foarte activă. Femeia călătorește adesea cu avionul la Milano, unde își vizitează copiii.

Nu există niciun grad de rudenie între Vittorio și Piuccia, dar se cunosc bine, pentru că au trăit toată viața în orășelul Perdasdefogu, care are doar 1.765 de locuitori, relatează The Guardian. Sardinia este una dintre cele cinci regiuni ale lumii cu concentrații mari de oameni care au împlinit vârsta de 100 de ani, cu 534 de centenari trăind în prezent pe insulă. Dar Perdasdefogu este un caz extraordinar, pentru că aici numărul centenarilor este de 16 ori mai mare decât media națională.

Perdasdefogu a devenit cunoscut în întreaga lume în 2012. La acea vreme, familia Melis, formată din nouă frați, a intrat în Guinness World Records ca cei mai bătrâni frați în viață din lume, cu un total de 818 ani. Cel mai longeviv cetățean al orașului a rămas Consolata Melis, cea mai mare dintre frați, care a murit în 2015, la vârsta de 108 ani. În prezent, cel mai în vârstă locuitor al orașului este Antonio Brundu, care va împlini 104 ani în martie.

Când unul dintre cetățenii din Perdasdefogu împlinește 100 de ani, se organizează o petrecere la care participă întreg orașul. Dar din cauza restricțiilor, Vittorio Lai a avut doar câțiva invitați sâmbătă. Presa italiană a fost însă prezentă. Vittorio a declarat reporterilor că și-a vânat primul mistreț la vârsta de 13 ani, într-un moment în care „vânătoarea salvează orașul de la foame”. El a mai spus că în viața lui a avut „sute” de locuri de muncă.

„Eram cioban, muncitor, portar și bucătar, dar nu știam să gătesc.”

Soția lui, Maria, are 97 de ani. Piuccia Lai își va sărbători ziua de naștere pe 21 februarie, la Milano, unde se va întâlni cu primarul, Giuseppe Sala.

„Am trecut prin foamete și am votat pentru prima dată pe 2 ianuarie 1946. Am întâlnit 10 papi, de la Pius al X-lea la Bergoglio” , a spus aceasta.

locuitori 100 ani
Unul dintre cetatenii orasului a implinit onorabila varsta in weekendul trecut

Răspunsul oamenilor de știință

Oamenii de știință care au studiat „fenomenul Perdasdefogu” au găsit mai multe explicații pentru longevitatea cetățenilor orașului: aer curat, stil de viață activ, dietă cu multe legume proaspete. Piuccia Lai a spus că nu se ridică niciodată de la masă cu stomacul plin, mănâncă puțină carne și bea puțină cafea. Pe această insulă a Italiei trăiesc peste 100 de ani 534 de persoane, o cifră care echivalează cu 33,6 persoane la 100.000 de locuitori.

„Prezența a zece centenari confirmă longevitatea excepțională a locuitorilor din Perdasdefogu”, a spus Luisa Salaris, profesor de demografie la Universitatea din Cagliari.

Particularitatea acestei insule din țara condusă de Mario Draghi, în general, și Perdasdefogu, în special, nu a trecut neobservată de diverși cercetători și au fost deja efectuate mai multe studii pentru a încerca să înțeleagă motivul longevității sale. Cu toate acestea, istoricul Giacomo Mameli scoate în evidență simțul comunității care există în Perdasdefogu:

„Este foarte unită. Există câteva excepții, dar cu toții ne iubim și ne pasă unul de celălalt”.