Home » Când, unde, cum » Meat Loaf, viața și cariera. Cântărețul american, cunoscut pentru hitul „I’d Do Anything For Love”, a murit la 74 de ani

Meat Loaf, viața și cariera. Cântărețul american, cunoscut pentru hitul „I’d Do Anything For Love”, a murit la 74 de ani

Cojocaru Cristian / 21.01.2022, 13:44
Meat Loaf, viața și cariera. Cântărețul american, cunoscut pentru hitul „I’d Do Anything For Love”, a murit la 74 de ani

Meat Loaf a avut o carieră de șase decenii, devenind celebru datorită vocii sale puternice și cuprinzătoare. Unul dintre cei mai populari muzicieni din toate timpurile, veteranul rockstar a vândut milioane de albume în întreaga lume. Din păcate, joi, 20 ianuarie 2022, s-a stins din viață, la vârsta de 74 de ani. Află mai multe despre cariera sa impresionantă.

Viața și cariera lui Meat Loaf

Marvin Lee Aday (care mai târziu și-a schimbat prenumele în Michael și numele de scenă în Meat Loaf) s-a născut în Dallas, Texas, la 27 septembrie 1947. Mama sa era profesoară la o școală din zonă și cânta, de asemenea, într-un cvartet de gospel. Tatăl său era de meserie polițist, dar avea probleme mari cu băutura.

Dacă multe povești ai artiștilor rock vorbesc despre faptul că aceștia și-au înființat trupe încă din liceu, acesta nu a fost și cazul tânărului Aday. El era interesat să urce pe scenă, dar ca actor, ceea ce a și făcut în mai multe producții ale liceului Thomas Jefferson.

Din Texas până în California

După ce a absolvit liceul în 1965 și a cochetat pentru scurt timp cu facultatea, Marvin s-a mutat în 1967 în Los Angeles, acolo unde se duc mulți tineri actori aspiranți. Dar, înainte de a-și continua cariera de actor, și-a format prima trupă, care a trecut prin diverse nume, printre care Popcorn Blizzard, Floating Circus și Meat Loaf Soul.

Numele trupei s-a schimbat frecvent, dar a început să își creeze un număr mare de fani la nivel regional ca urmare a faptului că a cântat în deschiderea unor formații ca The Stooges și MC5 din Detroit, precum și The Who, Grateful Dead și Janis Joplin.

Înainte ca artistul să-și schimbe numele în Meat Loaf, s-a alăturat producției din Los Angeles a musicalului Hair. Această expunere i-a adus o invitație din partea Motown Records pentru a înregistra cu unul dintre colegii săi de distribuție, Stoney Murphy. Albumul rezultat, Stoney and Meatloaf a fost lansat în 1971, iar Meat Loaf s-a trezit în turneu de promovare a albumului și, din nou, în deschiderea unor trupe de renume precum Bob Seger, Alice Cooper, Richie Havens și Rare Earth.

Meat Loaf
Meat Loaf

Primul album a fost un eșec, dar mai avea un as în mânecă

Acel prim album a fost un eșec, dar Meat Loaf mai avea la dispoziție Hair, ceea ce a și făcut, mutându-se la New York City și alăturându-se distribuției producției de pe Broadway. O carieră discografică a trecut din nou în plan secundar, deoarece au urmat în succesiune rapidă alte spectacole de teatru și un film (The Rocky Horror Picture Show).

În 1972, Meat Loaf și un prieten compozitor, Jim Steinman, au început să lucreze la ceea ce avea să devină în cele din urmă Bat Out of Hell, albumul care avea să-l transforme pe actorul aspirant într-un star rock cu acte în regulă.  Cunoscut pentru stilul său vocal de operă puternic și larg și pentru spectacolele teatrale energice, el a vândut peste 80 de milioane de discuri în întreaga lume.

A apărut în peste 50 de filme și emisiuni de televiziune, majoritatea interpretându-se pe el însuși sau în personaje care se potrivesc cu stilul său de pe scenă. Diverse publicații rock l-au descris drept unul dintre cei mai importanți artiști din hard rock. De-a lungul carierei sale a câștigat o mulțime de premii și distincții importante, inclusiv un premiu Grammy, un premiu Echo și un premiu Brit.

Viața personală și numeroasele probleme de sănătate

Meat Loaf s-a căsătorit cu prima sa soție, Leslie G. Edmonds, în 1979. Singura lor fiică, Amanda Aday, s-a născut în 1981. Cei doi au divorțat în 2001. Peste șase ani, s-a căsătorit cu Deborah Gillespie.

De-a lungul vieții, el a supraviețuit unui accident de mașină, a avut două picioare rupte în urma unui salt de pe o scenă, o aterizare de urgență cu avionul său privat și o rană la cap după ce a fost lovit de o greutate în timpul unei probe de aruncare a greutății. Avea astm și o afecțiune cardiacă, iar în ultimii ani a avut probleme recurente cu vocea, ceea ce a dus la o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta un chist de pe o coardă vocală.

Dar, spunea el, nimic din aceste lucruri nu îl vor încetini. „Nu am făcut nimic în afara domeniului divertismentului. Am avut unele momente foarte bune și unele foarte proaste, dar îmi place atât de mult munca, încât nu m-am gândit nici măcar o dată să renunț.”

Meat Loaf
Meat Loaf

Meat Loaf s-a stins din viață, la 74 de ani

Din păcate, legendarul cântăreț și actor american Meat Loaf a încetat din viață joi, 20 ianuarie 2022, la vârsta de 74 de ani. Anunțul a fost făcut chiar de familia sa, într-un comunicat de presă, fără a preciza însă cauza morții.

„Inimile noastre anunță cu durere că incomparabilul Meat Loaf s-a stins în această seară, având-o alături pe soția sa Deborah. Fiicele sale, Pearl și Amanda, precum și prietenii apropiați au fost alături de el în ultimele 24 de ore (..)

Știm cât de mult a însemnat el pentru mulți dintre voi și apreciem cu adevărat toată dragostea și sprijinul acordat în timp ce trecem prin această perioadă de durere! Vă mulțumim pentru înțelegerea nevoii noastre de confidențialitate în acest moment. Din inima lui până în sufletele voastre… nu vă opriți niciodată din a asculta rock!”, a transmis familia artistului.

Cariera sa uimitoare s-a întins pe șase decenii, Meat Loaf fiind una dintre cele mai cunoscute și apreciate voci de muzică rock.