Home » Când, unde, cum » Orașul din România care are o suprafață mai mare decât București. Numără mai puțin de 6.000 de locuitori

Orașul din România care are o suprafață mai mare decât București. Numără mai puțin de 6.000 de locuitori

Cojocaru Cristian / 09.02.2022, 15:44
Orașul din România care are o suprafață mai mare decât București. Numără mai puțin de 6.000 de locuitori

Deși pentru unii poate părea incredibil acest lucru, în țara noastră există un oraș care, deși are o populație mai mică de 6.000 de locuitori, are o suprafață mult mai mare ca cea a Capitalei. Află în continuarea acestui articol care este cel mai mare oraș din România, după suprafață, și unde este situat acesta.

Cel mai mare oraș din România, după suprafață

Cu toate că cele mai mari orașe din România au câteva sute de mii de locuitori, există orașe care, deși au doar câteva mii de locuitori, sunt mai mari ca suprafață. În caz că nu știați deja acest lucru, cel mai mare oraș din țara noastră are mai puțin de 6.000 de locuitori.

Mai exact, este vorba despre orașul Broșteni, din județul Suceava. Interesant este faptul că acest oraș se întinde pe o suprafață de 594 km pătrați, adică de două ori și jumătate mai mare decât cea a Capitalei. Deși are aproape două milioane de locuitori, Bucureștiul se întinde pe o suprafață de 228 kilometri pătrați.

În ceea ce privește numărul de locuitori din Broșteni, aceștia sunt doar 5.506 la număr, după cum arată datele ultimului recensământ, situându-se abia pe locul 6 în topul orașelor din județ, din punct de vedere al populației. În anul 2004, prin controversata Lege 83 (prin care mai multe comune din România au devenit localități urbane), Broșteni a devenit oraș, conform celor de la businessmagazin.ro.

Orașul din România cu o suprafață mai mare decât a Bucureștiului
Orașul din România care are o suprafață mai mare decât cea a Capitalei

Despre Broșteni, orașul din România cu cea mai mare suprafață

Orașul Broșteni este situat la o distanță de aproximativ 129 de kilometri de Suceava și se numără printre cele mai izolate orașe din acest județ. După cum se arată și pe site-ul orașului, Broșteni se află în aria de influență urbană a municipiului Vatra Dornei.

Fiind o localitate montană tipică, elementele urbane din Broșteni sunt prezente doar în centrul orașului, iar asta datorită blocurilor construite pentru angajații care lucrau în fostele mine din această zonă. Relieful predominant îl constituie munții (în proporție de 85%). Un procent de 12% este zonă de deal, iar restul teren arabil, adică numai 3%, potrivit orasulbrosteni.ro.

În „Amintiri din copilărie”, marele scriitor român, Ion Creangă descria localitatea Broșteni în felul următor: „Și satul Broșteni fiind împrăștiat, mai ca toate satele de la munte, nu se rușinau lupul și ursul a se arăta ziua – miazamare prin el; o casă ici, sub tihăraia asta, alta dincolo de Bistriţă, sub altă tihăraie, mă rog, unde i-a venit omului îndemână să și-o facă”.

Date istorice despre orașul Broșteni

Conform unor documente istorice, începând din anul 1488 și până în 1807, localitatea Broșteni a făcut parte din Braniștea Voronețului. Se pare că voievodul Ștefan cel Mare a dăruit această moșie Mănăstirii Voroneț, care a stăpânit-o până în anul 1775, când a fost anexata Imperiului Habsburgic.

După ce localitatea a trecut sub stăpânirea Casei Regale, s-au construite drumuri județene și naționale spre așezările din zonă, dezvoltându-se astfel mineritul. După cum spuneam și anterior, în 2004 Broșteni a devenit localitate urbană.