Home » Știri » Știri economice » Cele mai accesibile orașe din România pentru cumpărarea unei locuințe. Care sunt prețurile de pe piața imobiliară în 2022

Cele mai accesibile orașe din România pentru cumpărarea unei locuințe. Care sunt prețurile de pe piața imobiliară în 2022

Cojocaru Cristian / 08.02.2022, 15:55
Cele mai accesibile orașe din România pentru cumpărarea unei locuințe. Care sunt prețurile de pe piața imobiliară în 2022

Cumpărarea unei locuințe este un pas major în viața unui om, însă implică de cele mai multe ori accesarea unui credit. Cu atât mai mult cu cât, prețul acestora este unul relativ crescut raportat la veniturile medii la nivelul țării. Totuși, anul 2022 ar putea fi cel mai bun an pentru achiziționarea unui imobil. Află care sunt cele mai bune prețuri la imobile în funcție de oraș.

Cel mai bun an pentru cumpărarea unei locuințe

Analiștii economici se așteaptă ca în acest an, investițiile să depășească pragul de un miliar de dolar, depășindu-l pe cel din 2008. Astfel, acest an ar putea fi cel mai avantajos pentru cumpărarea unei locuințe, după cum se arată într-un studiu al unei companii de brokeraj bancar.

Potrivit analiștilor, actualul context inflaționat determină creșterea investițiilor rezidențile la care se adaugă și schimbarea obiceiurilor de muncă, dar și scumpirea materialelor de construcții. Consultanții Colliers sunt de părere că prețurile actuale sunt cele corecte, însă acest lucru poate lua o întorsătură destul de rapidă.

Pe de altă parte, piața de birouri ar putea ajunge într-un vârf al gradului de neocupare. Aproximativ 20% dintre spațiile de birouri din București vor rămâne neocupate în acest an și vor fi nevoie de câțiva ani pentru ca această piață să cunoască o îmbunătățire. Așadar, pe măsură ce angajații vor reveni la birou, clădirile care se află într-un amplasament bun și cu conexiuni la rețeaua de transport public vor fi favorizate în detrimentul celorlalte care vor fi nevoie să reducă chiria.

În ceea ce privește domeniul retail, consulanții Colliers sunt de părere că marile centre comerciale își vor recâștiga statutul de „magnet”. De asemenea, parcurile comerciale din orașele mici și mijlocii vor deveni o alternativă sigură, cunoscând o traiectorie ascendentă chiar și în timpul pandemiei.

Din punct de vedere al achiziționării unui imobil, în prezent este mult mai rentabilă cumpărarea unei case în comparație cu anul 2009. Totodată, la acest capitol, Capitala se clasează cel mai bine fiind unul dintre cele mai accesibile orașe, datorită faptului că salariile sunt cele mai mari, în comparație cu Constanța sau Cluj unde prețul metrului pătrat este mai mare decât salariul mediu.

Prețurile la imobile cunosc în acest an cel mai mare nivel din ultimii 12-13 ani, creșterea fiind însă mai lentă decât cea a salariului mediu. Așadar, acum este mult mai accesibilă achiziționarea unui apartament într-unul dintre marile orașe ale României. În acest top al celor mai accesibile orașe, prima poziție este ocupată de Iași, acolo unde metrul pătrat este puțin peste 1.000 euro, iar salariul mediu este de 700 de euro.

La extrema cealaltă se clasează Cluj, unde apartamentele sunt mai scumpe în raport cu salariul mediu. Bucureștiul nu numai că este unul dintre cele mai accesibile orașe din țară, dar totodată este și cea mai accesibilă capitală din Europa. În timp ce dezvoltarea imobiliară este ccea mai mare, prezintă în același timp și cel mai mare salariu mediu, după cum a spus directorul unei companii de brokeraj bancar, Anca Bidian.

cumpărarea unei  locuințe
Bucurestiul se numara printre cele mai accesibile orase din tara la acest capitol

Cele mai accesibile orașe la achiziționarea unui imobil

Printre cele mai accesibile orașe pentru cumpărarea unei locuințe se află:

  • Cluj-Napoca unde prețul mediu pe mp este de 1.586 euro/ salariul minim 858 euro;
  • București  unde prețul mediu pe mp este de 1.486 euro / salariul minim 932 euro;
  • Constanța unde prețul mediu pe mp este de 1.311 euro / salariul minim 629 euro;
  • Iași unde prețul mediu pe mp este de 1.004 euro / salariul minim 704 euro.

În ceea ce privește prețul real, acesta reprezintă cel afișat pe piață, însă valoarea reală este una mai scăzută. Numai în anul 2021, cererea de imobile a crescut foarte mult, fiind acordate 21 de miliarde de lei prin credite ipotecare, lucru care a făcut ca prețurile să crească, având în vedere că oferta a fost mai scăzută.

Realizatorul emisiunii „Banii în mișcare”, Iancu Guda a explicat de ce în luna ianuarie sunt achiziționate mai puține locuințe și totodată care este diferența dintre prețul pieței și valoarea exactă a imobilului.

”În cazul unui apartament, cât produce? Vorbim în acest caz de chirie. Să fim conștienți cu cât l-am putea închiria – chiar dacă nu o facem – pentru că asta ne da valoarea. Luăm chiria lunară, știm cât se pate încasa, o înmulțim cu 12 luni, înmulțim cu 15 ani și asta e estimarea de încasări pe care o poate produce un apartament în 15 ani.

Noi trebuie să recuperăm investiția în 15 ani. Apoi, scădem 20%, luăm în calcul că apartamentul nu va fi închiriat mereu, apoi ținem cont de cheltuielile de întreținere, taxe.

Făcând calculul acesta în cazul unui apartament de 55 de metri pătrați, vedem că nu atât valorează. Este o diferență de 30.000 de euro între ce se pune pe piață și cât e valoarea concretă. Ajungem să cumpărăm supraevaluat, dar la un moment dat piață se corectează. Supraevaluările nu pot rezistă la nesfârșit”, a spus Iancu Guda, potrivit Digi24.