Home » Știri » Știri economice » Piața imobiliară 2022. Specialiștii avertizează că, în noul an, prețurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice

Piața imobiliară 2022. Specialiștii avertizează că, în noul an, prețurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice

Voicu Costin / 15.12.2021, 15:15
Piața imobiliară 2022. Specialiștii avertizează că, în noul an, prețurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice

Anul 2022 nu vine cu vești bune din punct de vedere al prețurilor din sectorul imobiliar. Maximele istorice vor domina prețul apartamentelor de vânzare. Investiţiile tot mai mari în domeniul imobiliar și situaţia pandemică i-a făcut pe români să se orienteze spre periferie sau mediul rural în ultimii doi ani. Aflați în rândurile de mai jos cum va sta piața imobiliară în 2022 în marile orașe din țară.

Cele mai scumpe orașe din România

În topul orașelor celor mai scumpe din România, privind domeniul imobiliar, Cluj-Napoca ocupă o poziție fruntașă. Datorită dezvoltării continue din punct de vedere economic, structural și al condițiilor de trai, Clujul a devenit și unul dintre cele mai căutate orașe pentru tinerii ce vor să își înceapă o carieră, mai ales în domeniul tehnologiei. Când vine vorba de investițiile imobiliare aflați că în luna decembrie, preţurile la apartamentele de vânzare în Cluj-Napoca au atins 1.960 de euro/mp, o creştere de aproape 9%  faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Capitala României, București, ocupă locul 2 în acest top al celor mai scumpe locuințe per metru pătrat. Preţurile s-au situat la nivelul de 1.630 de euro/mp, cu 13,2% mai mult faţă de decembrie 2020.

Zona montană reușește să ocupe locul 3 privind prețul crescut al locuințelor. Brașovul are un preţ mediu de 1.380 euro/mp, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea fiind de aproape 15%.

În Timişoara preţurile au avut o evoluţie mai lentă. În oraşul de pe râul Bega, preţul mediu este de 1.320 euro/ metru pătrat, cu o variaţie de sub 5% faţă de 2020.

Ce se întâmplă cu piața imobiliară, în 2022

După majorarea prețurilor privind toate sectoarele (energie, combustibil, resurse naturale, alimentar) a venit rândul și pieței imobiliare. Prețurile vor exploda în 2022, avertizează specialiștii.

„Pe sfârşit de an, vorbim de o uşoară stagnare în dinamica tranzacţională, ca urmare a perioadei apropiate de Sărbători, însă, începând cu luna ianuarie 2022, trendul va fi din nou unul crescător şi, potrivit analizelor noastre, preţurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice. Cauzele creşterii preţurilor sunt inflaţia şi banii din piaţă uşor de accesat. În plus, criza materiei prime a generat scumpirea materialelor de construcţie, ceea ce a dus, în cele din urmă, la creşterea costurilor dezvoltatorilor imobiliari.”, a declarat Cătălin Priscorniţă, fondatorul Blitz, o agenţie imobiliară din Cluj-Napoca.

Deși nici anul 2021 nu a fost unul modest privind prețurile locuințelor, anul următor le va aduce românilor prețuri și mai mari pe piața imobiliară.

Cererea în imobiliare depăşeşte cu mult oferta de pe piaţă

Ca în orice sistem democratic, legea cererii și a ofertei dictează majorarea prețurilor și duce la inflația economiei.

Cererea reprezintă nevoile de bunuri și servicii care se satisfac prin intermediul pieței, adică prin vânzare-cumpărare. Cererea are drept suport puterea de cumpărare, ea exprimând cantitatea de bunuri și servicii cerute, la un moment dat, la prețurile existente.

Cum în România se acordă foarte greu autorizaţiile de construcţie, acest lucru va influenţa dinamica cererii şi a ofertei imobiliare din viitor.

„Sunt mii de dosare depuse la primării, dar neautorizate, pe fondul birocraţiei autorităţilor şi al procesului îngreunat de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale. Consecinţa este creşterea preţului per metru pătrat la vânzare.” a explicat mai bine situaţia autorizaţiilor de construcţie, Cătălin Priscorniţă.

Românii se reîntorc în mediul rural

Situația pandemică a accelerat procesul de cumpărare a spațiilor în mediul rural. Dacă acum 30-40 de ani oamenii migrau în masă în marile orașe pentru că aici locurile de muncă erau mai ofertante iar fabricile și uzinele, instituțiile statului și cele private căutau forță de muncă, acum oamenii fug înapoi spre mediul rural. Nevoia de a petrece cât mai mult timp în aer liber după lock-down, de a avea siguranța propriei locuințe, unii independenți energetic, i-a făcut pe români să aleagă o casă la țară în detrimentul unui apartament în centrul orașului.

„Cuplurile tinere, cu copii în special, aleg siguranţa cartierelor liniştite limitrofe în defavoarea facilităţilor oferite de zonele consacrate sau centrale. Migrarea spre spaţiile mai mari şi deschise vine şi din dorinţa oamenilor de a se simţi mai liberi şi de a se implica inclusiv în activităţi de agricultură. Această tendinţă se poate observa la periferiile marilor oraşe, unde apar cartiere rezidenţiale de case pe suprafeţe tot mai mari”, a declarat Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz.

Pentru mulţi români, marile orașe dezvoltate mai bine economic decât altele: Cluj, Bucureşti și Timişoara rămân în topul preferinţelor, datorită potenţialului lor de dezvoltare, dar apar noi preferințe pentru români în situația de față.