Home » Când, unde, cum » Pensia privată obligatorie. Când intră în vigoare majorarea nivelului contribuției la Pilonul II și ce trebuie să știe românii

Pensia privată obligatorie. Când intră în vigoare majorarea nivelului contribuției la Pilonul II și ce trebuie să știe românii

Alexandru Cazacu / 18.03.2022, 17:27
Pensia privată obligatorie. Când intră în vigoare majorarea nivelului contribuției la Pilonul II și ce trebuie să știe românii

Printr-o ordonanță adoptată de Guvern, autoritățile au stabilit majorarea cu un procent a nivelului de contribuție la Pilonul II de pensii private obligatorii. Când intră în vigoare această majorare și unde se duce contribuția la pensii plătită de angajatori pentru salariați, puteți afla în continuarea acestui articol.

Când intră în vigoare majorarea nivelului contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii

Miercuri, Guvernul a adoptat o ordonanță prin care se stabilește majorarea cu un procent a contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii, începând din 2024. Autoritățile au luat această decizie pentru a respecta angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Mai exact, OUG nr. 23/2022 stabilește că începând de la 1 ianuarie 2024, cota de contribuție la fondul de pensii din Pilonul II va ajunge la nivelul de 4,75%. Trebuie să menționăm că, în prezent cota este de 3,75%. În conformitate cu Legea nr. 411/2004, actuala cotă de contribuție se aplică din ianuarie 2018.

De ce s-a luat această decizie

Majorarea contribuției la Pilonul II de pensii private obligatorii este prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență, iar ordonanța a apărut acum deoarece asigurarea sustenabilității trebuia îndeplinită până la data de 31 martie, anul curent.

„Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.

Pensia privată obligatorie. Când intră în vigoare majorarea nivelului contribuției la Pilonul II de pensie
Pensii private obligatorii. Când intră în vigoare majorarea nivelului contribuției la Pilonul II de pensie

Este important să menționăm și faptul că, nerespectarea angajamentelor asumate prin PNRR duce la întârzieri în aplicarea planului, iar acest lucru se reflectă asupra gradului de absorbție a fondurilor alocate țării noastre, potrivit avocatnet.ro.

Ei bine, măsura adoptată de Guvern și apărută în Monitorul Oficial este menită să vină în sprijinul „asiguraților care contribuie la un fond de pensii administrat privat, pentru care aceștia vor beneficia de o pensie privată”, după cum se arată în nota de fundamentare a propunerii.

Totodată, în Planul Național de Redresare și Reziliență este stabilită și diversificarea activelor în care se pot investi fondurile de pensii administrate privat pentru majorarea investițiilor de pe piața din țara noastră.

Cei patru piloni ai sistemului de pensii din România

Acum, sistemul de pensii din țara noastră este bazat pe patru piloni. Iată care sunt aceștia:

  • Pilonul I de pensii – vistieria statului unde merge o parte din contribuția datorată la pensii
  • Pilonul II – vistieria privată unde merge o altă parte din contribuția obligatorie la pensii
  • Pilonul III este reprezentat de fondurile private la care contribuie doar cei care vor, suplimentar și cu ce sumă doresc.

În schimb, nu cu foarte mult timp în urmă a apărut și Pilonul IV: pensii ocupaționale. Aceste pensii suplimentare vin în completarea celor acordate în cadrul sistemelor de pensii din țara noastră. Totodată, pensia ocupațională este facultativă, iar în această situație schema de pensii este stabilită de fiecare angajator care dorește să ofere un astfel de beneficii angajaților săi.