Home » Știri » Știri sociale » Pensii 2022. Românii care ar putea să iasă mai devreme la pensie. Ce arată legea

Pensii 2022. Românii care ar putea să iasă mai devreme la pensie. Ce arată legea

Manolică Anca / 15.03.2022, 13:50
Pensii 2022. Românii care ar putea să iasă mai devreme la pensie. Ce arată legea

O anumită categorie de salariați români va putea ieși mai devreme la pensie, conform unui proiect de lege votat recent de Camera Deputaților. Momentan, acesta urmează să ajungă la președintele țării pentru a fi promulgat, după care, va trebui publicat în Monitorul Oficial. Iată ce români sunt vizați direct de această lege.

Pensii 2022. Românii care vor putea ieși mai devreme la pensie

Potrivit unui proiect de lege votat recent în Camera Deputaților, salariații care au lucrat în grupa I și/sau a II-a de muncă la termocentrale pe baza de cărbune, incluzând unitățile de extracție a cărbunelui vor putea beneficia de vârsta aplicată grupei de muncă.

Acest proiectul de lege va veni în completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și va recunoaște grupele de muncă pentru cei care au lucrat în activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, inclusiv unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru angajații implicați direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă.”, se arată în prevederea care va veni în ajutorul salariaților care au lucrat în termocentralele pe bază de cărbune și în extracția de cărbune pentru a se pensiona mai repede, potrivit Avocatnet.ro.

Ce se întâmplă cu cei care sunt deja la pensie

Și cei care sunt ieșiti deja la pensie pot beneficia de aceste prevederi, la cerere. Pentru ei, drepturile de pensie recalculate vor putea fi acordate începând cu luna următoare celei în care s-a depus solicitarea, dar asta după ce proiectul de lege va intra în vigoare. Totodată, dacă, după recalculare, pensia care va reieși va fi mai mică decât cea cuvenită anterior, se va păstra cuantumul mai mare.

Salariații care au lucrat în grupa I și/sau a II-a de muncă la termocentrale pe baza de cărbune vor putea ieși mai devreme la pensie
Salariații care au lucrat în grupa I și/sau a II-a de muncă la termocentrale pe baza de cărbune vor putea ieși mai devreme la pensie

Acest proiect de lege vine după ce, în luna iulie a anului trecut, s-a modificat Legea pensiilor, pentru a include activitățile menționate anterior în cadrul locurilor de muncă în condiții speciale. Astfel, după ce proiectul de lege va fi semnal de Klaus Iohannis și va fi publicat în Monitorul Oficial, acesta va acorda celor care au muncit în termocentralele pe bază de cărbune și în minele de cărbune noi beneficii în ceea ce privește suma veniturilor obținute din pensii.

Și salariații care lucrează în sectorul construcțiilor de mașini ar putea ieși mai devreme la pensie

Românii care muncesc în sectorul construcțiilor de mașini ar putea ieși mai devreme la pensie, potrivit unei alte propuneri legislative adoptate de Senat. Prin noul document de lege, activitatea lor se va încadra în categoria „muncă în condiții speciale”, motiv pentru care ar avea nevoie să iasă mai devreme din câmpul muncii. Iată despre ce activități este vorba:

  • turnarea pieselor și lingourilor de oțel, în turnătoriile de oțel;
  • turnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase și pieselor cu modele ușor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase și turnătoriilor de precizie;
  • forjarea pieselor pe ciocane de peste două tone forță în secțiile de forjă;
  • turnarea cuzineților din aliaje neferoase pe suport de oțel în turnătoriile de cuzineți;
  • activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni cel puţin 50% din timp în secţiile de producţie respective.

Subiectul este deocamdată în stadiul de propunere legislativă, fiind adoptat de Senat, dar Camera Deputaților este for decizional. Apoi, pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128