Home » Când, unde, cum » Ce beneficii au de fapt la pensie românii care au lucrat în condiții speciale de muncă. Legea spune clar

Ce beneficii au de fapt la pensie românii care au lucrat în condiții speciale de muncă. Legea spune clar

Alexandru Cazacu / 28.10.2021, 12:56
Ce beneficii au de fapt la pensie românii care au lucrat în condiții speciale de muncă. Legea spune clar

Legea stabilește că persoanele care și-au desfășurat activitatea în condiții deosebite/speciale de muncă au o serie de beneficii în plus. Află în următoarele rânduri, ce beneficii au la pensie românii care au lucrat în condiții speciale de muncă.

Ce beneficii au de fapt la pensie românii care au lucrat în condiții speciale de muncă

Dacă te afli printre cei care și-au desfășurat activitatea în grupe superioare de muncă, respectiv condiții condiții deosebite/speciale de muncă, trebuie să știi că, conform legislației în vigoare din 17 noiembrie 2019, perioada lucrată în grupa a II-a de muncă până la 1 aprilie 2001, dar și cea lucrată în condiții deosebite de muncă după această dată, îți conferă o serie de drepturi. Potrivit site-ului Casei Naționale de Pensii Publice, acestea sunt următoarele:

  • majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor de 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II-a de muncă (înainte de 1 aprilie 2001), dacă persoana în cauză a lucrat cel puțin 5 ani în aceste condiții;
  • majorarea stagiului de cotizare prin acordarea unui spor de 4 luni pentru fiecare an întreg lucrat în condiții deosebite de muncă (ulterior datei de 1 aprilie 2001), indiferent de stagiul de cotizare realizat în aceste condiții de muncă;
  • reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an întreg efectiv realizat în fosta grupa a II-a de muncă, respectiv în condiții deosebite de muncă. Reducerea vârstei standard de pensionare este cuprinsă între 4 luni și 10 ani și operează doar în condițiile realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege.

Vârsta de pensionare nu va fi majorată

Potrivit unui comunicat de miercuri al Ministerul Muncii, proiectul legislativ de reformă a pensiilor nu va crește vârsta de pensionare. De asemenea, proiectul menționat nu va modifica nici durata actuală a stagiului complet de cotizare.

Mai exact, după cum se arată în se arată comunicatul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ”viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament și dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc. (…). Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege”.

Ce beneficii au de fapt la pensie românii care au lucrat în condiții speciale de muncă
Ce beneficii au la pensie persoanele care au lucrat în condiții speciale de muncă

De asemenea, legislația cu privire la reforma pensiilor și a legii salarizării din fonduri publice va fi elaborată de experții Ministerului Muncii. Rolul consultanților va fi acela de a pune la dispoziție echipelor tehnice din minister proiecții, analize și ipoteze de lucru care să ajute la fundamentarea și elaborarea unor proiecte de lege echitabile, sustenabile și predictibile, potrivit comunicatului menționat.

Se pare că cei de la Ministerul Muncii au venit cu aceste clarificări după ce în spațiul public au apărut unele informații cu privire la reformele pensiilor și salarizării din fondurile publice. Așadar, MMPS a lansat caietele de sarcini pentru obținerea unei expertize profesionale de care este nevoie pentru cele două reforme asumate prin PNRR, potrivit Agerpres.