Home » Știri » Știri sociale » Totul despre pensionarea anticipată și despre stagiul de cotizare, în România. Precizări importante de la Ministerul Muncii

Totul despre pensionarea anticipată și despre stagiul de cotizare, în România. Precizări importante de la Ministerul Muncii

Manolică Anca / 25.05.2021, 12:55
Totul despre pensionarea anticipată și despre stagiul de cotizare, în România. Precizări importante de la Ministerul Muncii

Totul despre pensionarea anticipată și despre stagiul de cotizare, în România. Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS) vine cu precizări importante după ce în spațiul public s-au vehiculat o serie de informații privind intenția Guvernului de a majora stagiul minim de cotizare ori de a elimina pensionarea anticipată.

Totul despre pensionarea anticipată și despre stagiul de cotizare, în România

Ministerul Muncii a transmis că Guvernul nu intenționează să să majoreze stagiul minim de cotizare pentru pensie și nici să elimine pensionarea anticipată. Declarația a venit după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat Guvernul Cîțu că s-ar fi angajat în fața Comisiei Europene să desființeze pensionarea anticipată, să nu mai majoreze pensiile și să crească vechimea în muncă necesară pensionării.

De altfel, în cadrul ministeului s-a demarat o amplă reformă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării, conform informațiilor transmise de MMPS pe pagina oficială de Facebook.

„Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulți factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum și diferite variante de lucru”, arată sursa citată.

Care este stagiul minim de cotizare pentru pensie, în România

De asemenea, Ministerul Muncii a ținut să facă precizări referitoare și la stagiul minim de cotizare după ce s-ar fi spus că „Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”. Reamintim faptul că stagiul minim de cotizare reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de lege în care persoanele au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei legale de pensionare.

„Atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia.”, se mai arată în mesajul transmis.

Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât la femei, cât și la bărbați
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât la femei, cât și la bărbați

Iar stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care persoanele au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială.

„Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmația referitoare la intenția Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă”, mai arată sursa citată.

Așadar, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Atenție! Atât vârsta standard de pensionare, cât și stagiul complet de cotizare și stagiul minim de cotizare pentru femei şi bărbaţi se stabilesc în raport de luna și anul naşterii, conform anexei nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Calculează-ți vârsta de pensionare Aici!.