Home » Când, unde, cum » Ce atribuții are un guvern interimar, în frunte cu premierul desemnat. Scrie clar în Constituție

Ce atribuții are un guvern interimar, în frunte cu premierul desemnat. Scrie clar în Constituție

Toader Mihai / 06.10.2021, 20:57
Ce atribuții are un guvern interimar, în frunte cu premierul desemnat. Scrie clar în Constituție

Guvernul Cîțu a fost demis după ce moțiunea de cenzură a fost votată de majoritatea parlamentarilor. Ei bine, astăzi este prima zi când țara noastră este condusă de un Guvern interimar, în fruntea căruia se află tot Florin Cîțu, însă cu atribuții limitate. Haideți să vedem ce atribuții are de fapt un guvern interimar, în frunte cu premierul desemnat.

Ce atribuții are un guvern interimar

Guvernul condus de Florin Cîțu este al șaselea din România de după Revoluția din Decembrie 1989 care pică în urma unei moțiuni de cenzură. Uimitor este faptul că Guvernul Cîțu a fost demis cu cel mai mare număr de voturi ”pentru” din istoria moțiunilor de cenzură din ultimii 30 de ani, adică 281 de voturi.

În ceea ce privește atribuțiile unui guvern interimari, ei bine, acesta poate îndeplini doar acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, însă nu poate promova politici noi. De asemenea, un guvern interimar nu are posibilitatea de a da Ordonanțe de Urgență și nu poate să aprobe Hotărâri de Guvern care au impact asupra bugetelor viitoare. Totodată, guvernul interimar nu poate aproba proiecte de lege și nici nu poate implementa noi restricții de limitare a pandemiei de COVID-19, însă poate prelungi starea de alertă dacă este necesare.

Cu toate acestea, când apare guvernul interimar? Ei bine, putem vorbi despre un guvern interimar atunci când guvernul este demis prin retragerea încrederii acordate de Parlament (cum s-a întâmplat în cazul Guvernului Cîțu) sau în cazul în care premierul demisionează, își pierde drepturile electorale, se află în stare de incompatibilitate sau a decedat. Termenul maxim de interimat este de 45 de zile.

Ce atribuții are un guvern interimar, în frunte cu premierul desemnat
Ce atribuții are guvernul interimar, în frunte cu premierul desemnat

Președintele Klaus Iohannis va convoca partidele politice la consultări

Se pare că va trebui să mai așteptăm până vom avea un nou Guvern. Potrivit președintelui României, partidele politice vor fi convocate la consultări abia săptămâna viitoare. În cadrul conferinței de presă  de ieri, de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a declarat că partidele trebuie să găsească o soluție în ceea ce privește situația politică din România la acest moment.

”Este nevoie de soluții și este momentul pentru decizii mature. Este nevoie de decizii mature din partea politicienilor, din partea partidelor politice.

Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate. Vă mulțumesc!”, a declarat președintele României.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat că este absolut necesar să se găsească o soluție, deoarece România trebuie să fie guvernată. Atât probleme legate de pandemie, cât și criza prețurilor la energia electrică trebuie să fie rezolvate, iar acest lucru trebuie făcut de către Guvern.

”De lucru ar fi suficient pentru politicieni: să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema prețurilor la electricitate. Dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noștri? Să mai adauge o criză, o criză a guvernării”, a mai spus președintele Iohannis.