Home » Știri » Știri externe » Cine este Abdul Ghani Baradar, noul șef al Guvernului din Afganistan

Cine este Abdul Ghani Baradar, noul șef al Guvernului din Afganistan

Cojocaru Cristian / 03.09.2021, 13:30
Cine este Abdul Ghani Baradar, noul șef al Guvernului din Afganistan

Actuala situație din Afganistan este una critică și incertă. Talibanii se apropie tot mai tare de controlul asupra Kabulului, astfel că șeful biroului administrativ a plecat în Tadjikistan, iar unii parlamentari au fugit în Islamabad. Abdul Ghani Baradar este liderul taliban care ar putea deveni noul președinte al Afganistanului.

Abdul Ghani Baradar este liderul talibanilor care ar putea prelua puterea țării

În timp ce rapoartele spun că o delegație de lideri talibani și afgani vor pleca în Qatar pentru negocierile de transfer de putere și care va prelua funcția de șef suprem, există speculații că șeful biroului politic al talibanilor, Mullah Abdul Ghani Baradar, va fi probabil președinte. Mullah Abdul Ghani Baradar a fost crescut în Kandahar, locul de naștere al mișcării talibane.

La fel ca majoritatea afganilor, viața lui Baradar a fost modificată pentru totdeauna de invazia sovietică a țării la sfârșitul anilor 1970, transformându-l într-un insurgent. Se crede că a luptat cot la cot cu clericul Mullah Omar. Cei doi vor continua să înființeze mișcarea talibană la începutul anilor 1990, pe fondul haosului și corupției războiului civil care a izbucnit după retragerea sovietică.

După prăbușirea talibanilor din 2001, se crede că Baradar s-a numărat printre un grup mic de insurgenți care s-a apropiat de liderul interimar Hamid Karzai cu o scrisoare care descrie un potențial acord care ar fi văzut militanții să recunoască noua administrație.

Arestat în Pakistan în 2010, Baradar a fost ținut sub custodie până când presiunile din Statele Unite l-au eliberat în 2018 și mutat în Qatar.Aici a fost numit șef al biroului politic al talibanilor și a supravegheat semnarea acordului de retragere cu americanii.

abdul ghani baradar
Mullah Abdul Ghani Baradar va fi probabil presedinte

Situația din Afganistan este una critică

Pe măsură ce talibanii avansează în Kabul, mass-media afgană l-a citat pe ministrul în exercițiu al apărării, Bismillah Mohammadi, spunând că președintele Ghani a predat autoritatea de a rezolva „criza” din țară liderilor politici. Mohammadi a declarat că o delegație se va deplasa luni la Doha pentru discuții despre situația țării.

Abdullah Abdullah, președintele Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Națională din Afganistan, a apărut pentru a-l critica pe Ghani pentru că a părăsit țara și a spus „Dumnezeu îl va trage la răspundere și națiunea va judeca și ea”. Fostul președinte afgan Hamid Karzai a declarat pe Twitter că un consiliu coordonator format din el însuși, Abdullah Abdullah și Gulbuddin Hekmatyar a fost format pentru transferul puterii după plecarea președintelui Ghani.

La începutul zilei, Palatul Prezidențial afgan a declarat pe Twitter că situația era sub control la Kabul și că nu a fost atacată, deși au existat cazuri de focuri de armă sporadice. Acesta a spus că forțele de securitate afgane lucrează cu parteneri internaționali pentru a asigura securitatea Kabulului.

„Kabul nu a fost atacat. Forțele de securitate și apărare ale țării lucrează împreună cu parteneri internaționali pentru a asigura securitatea orașului și situația este sub control”, se spune în declarația din Pashto.

Talibanii au făcut progrese rapide în Afganistan recurgând la violență pe scară largă, asta după ce Statele Unite au început să-și retragă trupele din țară pe 1 mai.

Abdul Ghani Baradar va fi noul șef al guvernului din Afganistan

Potrivit Reuters, mullahul Abdul Ghani Baradar, cofondatorul mișcării talibane și liderul politic al islamiștilor, va fi numit șeful guverului din Afganistan, vineri, 3 septembrie.

La conducere, Abdul Ghani Baradar îi va avea alături pe mullahul Mohammad Yaqoob, fiul cofondatorului taliban Mullah Omar, și pe Sher Mohammad Abbas Stanekzai. Haibatullah Akhunzada, liderul religios al talibanilor, se va concentra pe problemele religioase.

„Toți liderii de vârf au ajuns la Kabul, unde pregătirile sunt în faza finală pentru a anunța noul guvern”, a declarat, pentru aceeași sursă, un oficial taliban.