Home » Când, unde, cum » Ce înseamnă de fapt Afganistan și când a fost folosit pentru prima dată acest nume

Ce înseamnă de fapt Afganistan și când a fost folosit pentru prima dată acest nume

Cojocaru Cristian / 16.08.2021, 16:08
Ce înseamnă de fapt Afganistan și când a fost folosit pentru prima dată acest nume

Afganistan este o țară din Asia Centrală, iar numele a fost pentru prima oara utilizat de către englezi, însă prea puțini știu ce înseamnă acesta.

Ce înseamnă Afganistan și de unde provine numele

Țările cu care se învecinează sunt Pakistan la sud și est, Turkmeniustan, Uzbekistann și Tadjikistan la nord, iar în estul extrem cu China. Țara este una dintre cele mai sărace din lume și nu are o ieșire la mare, astfel că 75% din suprafața teritoriului este acoperită cu munți, reprezentând al doilea lanț muntos din lume ca mărime.

Restul țării este compus din câmpii aride, iar podișul sud-vestic este unul pustiu pentru că mare parte a populației este concentrată în văile fertile Ghiuri, Bamian și Jalalabad. Denumirea de ”stan” reprezintă pământ, iar Afganistan înseamnă țara afganilor. Acest termen este utilizat și în cazul Kurdistanului și Uzbekistanului.

Atât în Antichitate cât și în Evul Mediu, Afganistanul a fost ocupat de perși, greci, parți, sasanizi, arabi și mongoli. Acesta a fost constituit în anul 1747 sub conducerea lui Ahmad Șah Durrani, fiind supus de Marea Britanie în urma celor două războaie. La finalul celui de-al treilea război, care a avut loc în mai – iunie 1919, Marea Britanie a recunoscut independența Afganistanului.

înseamnă afganistan
Denumirea Afganistanului a fost utilizata pentru prima data de catre britanici

Afganistanul în al Doilea Război Mondial

Pe perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Afganistan și-a menținut poziția neutră care a fost declarată în 1939. După ce regele Muhammad Zahir Șah a fost înlăturat de la putere, Afganistanul se proclamă republică, cu numele de Republica Democratică Afganistan. În anul 1978, în urma unei lovituri de stat, puterea a fost preluată de Partidul Democratic al Poporului și divizat în două părți.

Un an mai târziu, U.R.S.S. a invadat Afganistanul iar președintele Hadizullah Amin a fost ucis. Războiul civil pornit a fost unul de durată, având loc în perioada 1979 – 1990. În anul 1988, Rusia semnează cu SUA un tratat mediat de ONU cu privire la retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul Afganistanului.

Deși războiul civil ar fi trebuit să ia sfârșit, acesta continuă din cauza faptului că mujahedinii alcătuiesc un guvern în exil care continuă lupta, în ciuda tratativelor pe care Najibullah a încercat să le aibă cu rebelii. Acesta demisionează în anul 1992, atunci când ia sfârșit regimul comunist în Afganistan.

Englezii sunt cei care au dat numele țării

Afganistan înseamnă țara afganilor și a fost întemeiată la începutul secolului 19. Englezii au fost cei care au introdus pentru prima dată denumirea de țara afgană, care ulterior a devenit Afganistan, denumire preluată și de către afgani.

Cuvântul afgan nu se înțelege în sensul de cetățean al Afganistanului, ci se referă îndeosebi la poporul paștunilor, fiind denumiți afgani numai în Persia și India.

Acest nume a fost folosit pentru prima dată în anul 1801, în tratatul de pace dintre Anglia și Persia, și făcea referire la regiunile în care trăiau paștunii.

Denumirea veche a actualului Afganistan este Kabulistan. În urmă cu 2.000 de ani, regii din Ghaza erau denumiți Kabulschahi, regi ai Kabulului. Firdausi era un poet de la curtea sultanului Mahmod din Ghaza și scria în urmă cu 1.000 de ani foarte multe lucruri despre Kabulistan, care mai era denumit și Zabulistan. Un alt nume istoric dat acestei regiuni este Khorasan, potrivit Wikipedia.