Home » Când, unde, cum » Povestea extraordinară a femeii care a căzut de la 10.000 de metri și a supraviețuit. Medicii au rămas uluiți

Povestea extraordinară a femeii care a căzut de la 10.000 de metri și a supraviețuit. Medicii au rămas uluiți

Alexandru Cazacu / 27.03.2022, 09:45
Povestea extraordinară a femeii care a căzut de la 10.000 de metri și a supraviețuit. Medicii au rămas uluiți

În caz că nu știați deja asta, o femeie de origine sârbă a căzut de la o altitudine de 10.000 de metri și, în mod miraculos, a reușit să supraviețuiască. Cum a fost posibil acest lucru și cum s-au petrecut evenimentele, puteți afla în rândurile următoare. Află în continuare povestea femeii care a căzut de la 10.000 de metri.

Incredibila poveste a femeii care a căzut de la 10.000 de metri și a supraviețuit

Protagonista acestei povești este Vesna Vulovic, o femeie de origine sârbă. La vremea respectivă, ea avea doar 22 de ani și lucra ca însoțitoare de zbor. Într-o seară de iarnă, din luna ianuarie a anului 1972, Bruno Honke a auzit un geamăt pe un deal din apropierea localității în care locuia, în Cehoslovacia.

Curios, bărbatul a mers să vadă despre ce este vorba și a rămas înmărmurit când a ajuns la fața locului, unde a găsit epava unui avion care explodase. Evident, el nu s-a gândit că cineva ar fi putut supraviețui unui astfel de accident aviatic, însă, ca prin miracol cineva făcuse față dezastrului.

La locul accidentului, Bruno a găsit-o pe Vesna desculță și îmbrăcată în uniformă de stewardesă. Femeia nu era conștientă de ce se întâmplase, însă tocmai supraviețuise unei căderi de la o altitudine de peste 10.000 de metri.

Vesna Vulovic, femeia care a căzut de la 10.000 de metri și a trăit

Vesna era însoțitoare de bord de doar 8 luni de zile și făcea parte din echipajul zborului JAT 367, pe ruta Stockholm – Belgrad. Ea și-a dat seamă că fusese confundată de compania aeriană cu o altă colegă numită tot Vesna, însă a decis să își ducă misiunea la capăt, mai ales că își dorea să vadă Danemarca.

La dara de 26 ianuarie a acelui an, echipajul aeronavei s-a îmbarcat în zborul 267. La doar 46 de minute de zbor și la o altitudine de peste 10.000 de metri, în cala avionului a avut loc o explozie. Aeronava s-a dezintegrat în zbor, prăbușindu-se în apropiere de localitatea Srbska Kamenice (Cegoslovacia). La bordul avionului se aflau 28 de persoane, însă doar Vesna a supraviețuit dezastrului.

Spre norocul femeii, bărbatul care a găsit-o fusese medic în cel de-Al doilea Război Mondial și a reușit să o țină în viață până la sosirea cadrelor medicale.

Femeia care a căzut de la 10.000 de metri și a supraviețuit
Femeia care a căzut de la 10.000 de metri și a supraviețuit

Cum a supraviețuit Vesna Volovic

Ajunsă la spitalul din Praga, Vesna medicii au constatat că avea picioarele și trei vertebre rupte, dar și alte fracturi craniene și de pelvis. Ulterior ea a intrat în comă și a rămas în această stare pentru câteva zile.

După ce și-a revenit, timp de o lună nu și-a amintit nimic din cele întâmplate. Pe lângă faptul că a supraviețuit ca prin minune, la doar zece luni de la dezastrul aviatic, femeia care a căzut de la 10.000 de metri era din nou pe picioarele ei. Ba chiar mai mult de atât, ea a intrat în Cartea Recordurilor la categoria „Căderea de la cea mai mare altitudine, fără parașută”.

Dar, cum a reușit Vesna să supraviețuiască? Ei bine, se pare că asta se datorează poziției sale în avion în momentul când a avut loc explozia. Ea se afla în spatele avionului cu căruciorul de mâncare. În timp ce pasagerii erau „supți” în afara aeronavei, e a rămas blocată în acea parte de avion de căruciorul respectiv.

Bucata de avion a căzut peste o porțiune de deal împădurită, iar medicii sunt de părere că ceea ce a salvat-o pe tânără a fost tensiunea arterială scăzută, afecțiune de care ea suferea și care i-a ajutat inima să nu cedeze.