Home » Când, unde, cum » Povestea incredibilă a spionului care a vândut secrete americane Rusiei. Ce s-a ales de el

Povestea incredibilă a spionului care a vândut secrete americane Rusiei. Ce s-a ales de el

Alexandru Cazacu / 10.05.2022, 12:27
Povestea incredibilă a spionului care a vândut secrete americane Rusiei. Ce s-a ales de el

Născut la 18 aprilie 1944, Robert Philip Hanssen a fost un agent al Biroului Federal de Investigații al SUA care a spionat pentru serviciile de informații rusești. Se crede că fostul agent a spionat împotriva Statelor Unite vreme de peste două decenii, în perioada 1979 – 2001. În acest articol veți afla povestea incredibilă a spionului care a vândut secrete americane Rusiei. Hai să vedem ce s-a întâmplat cu trădătorul.

Povestea incredibilă a lui Robert Hanssen, spionul care a vândut secrete americane Rusiei

În 1979, la doar trei ani de la încadrarea sa în FBI, Robert Philip Hanssen s-a adresat Direcției de Informații Sovietice (GRU) pentru a-și oferi serviciile. Astfel, fostul agent a lansat primul său ciclu de spionaj, care a durat vreme de doi ani de zile. Din 1981 și până în 1985, el a luat o pauză din acest punct de vedere, însă și-a reluat activitățile de spionaj în 1985, continuând să vândă secrete americane rușilor până în 1991.

În timpul prăbușirii Uniunii Sovietice, fostul agent FBI a întrerupt comunicațiile cu rușii, temându-se că va fi expus. Cu toate acestea, el a restabilit legătura un an mai târziu, continuând să spioneze pentru ruși până când a fost prin și arestat. În tot acest timp, Hanssen a rămas anonim pentru ruși.

Hanssen a fost arestat în 2001, după ce un fost ofițer KGB a dezvăluit Biroului informații care l-au identificat drept agent dublu. El a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției, care a redus cele 21 de acuzații împotriva lui la 15. De asemenea, semnând acordul respectiv, el a exclus posibilitatea pedepsei cu moartea. În schimb, spionul a fost de acord să ofere anchetatorilor federali relatări detaliate despre anii săi ca spion.

Robert Hanssen, Spionul care a vândut secrete americane Rusiei
Robert Hanssen, spionul care a vândut secrete americane Rusiei

Secretele vândute de către Hansen rușilor

În cele două decenii de spionaj, Robert Hanssen a vândut rușilor mii de documente clasificate, în care apăreau strategiile Statelor Unite în cazul unui război nuclear, evoluțiile tehnologice a armelor multe alte aspecte cu privire la programul de contrainformații al americanilor.

Totodată, el a dezvăluit un tunel de interceptare construit de FBI sub Ambasada Sovietică. Biroul Federal de Investigații a plătit atunci câteva milioane de dolari unui fost agent KGB pentru a obține un dosar despre o cârtiță anonimă, care a fost identificată ulterior ca fiind Robert Philip Hanssen.

Așadar, pe 18 februarie 2001, el a fost arestat în apropierea locuinței sale, după ce a lăsat un pachet de materiale clasificate. Fostul agent a fost acuzat că a vândut documente de informații americane rușilor pentru mai mult de 1,4 milioane de dolari, în numerar și diamante.

„Cel mai mare dezastru de informații” din istoria Statelor Unite

După ce a fost prins, Hanssen spunea: „Îmi cer scuze pentru comportamentul meu. Îmi este rușine de el. Am deschis ușa calomniei împotriva soției și copiilor mei total nevinovați. Am rănit atât de mulți profund.”

Spionajul său a fost descris de Departamentul de Justiție al SUA ca fiind „cel mai mare dezastru de informații” din istoria Statelor Unite. Pe 10 mai 2002, Robert Hanssen, fostul agent FBI a primit condamnarea cu închisoare pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată.