Home » Știri » Știri externe » Marele secret al lui Putin. Institutul Naval al SUA a publicat imaginile. Cum sunt folosiți „delfinii-spioni”

Marele secret al lui Putin. Institutul Naval al SUA a publicat imaginile. Cum sunt folosiți „delfinii-spioni”

Manolică Anca / 28.04.2022, 17:25
Marele secret al lui Putin. Institutul Naval al SUA a publicat imaginile. Cum sunt folosiți „delfinii-spioni”

Imagini din satelit, publicate de Institutul Naval al SUA, au dezvăluit o parte din planurile ascunse ale lui Vladimir Putin. În urma analizei capturilor surprinse în baza navală din portul Sevastopol, USNI a concluzionat că două țarcuri pentru delfini au fost mutate la bază în februarie, chiar înainte de invazia Moscovei în Ucraina. Cum sunt folosiți „delfinii-spioni” de către ruși.

Secretele lui Putin de la Marea Neagră

Gestionarea coastei ucrainene a fost, de la începutul invaziei, unul dintre obiectivele cruciale și râvnite ale Rusiei. De la Odesa la Donbas, porturile din Marea Neagră și Marea Azov sunt esențiale pentru a determina cursul invaziei, cu condiția ca oricine le gestionează să poată controla proviziile care sosesc pe mare.

Un articol dezvăluit de HI Sutton în cadrul grupului non-profit USNI (United States Naval Institute) afirmă că, în cadrul luptei pentru gestionarea Mării Negre, Marina rusă desfășoară modele de „delfini-spioni” pentru a păzi una dintre bazele sale navale. Aceasta ar fi poziționat două echipe de delfini la intrarea în portul Sevastopol.

Baza navală de la Sevastopol este crucială pentru armata rusă, întrucât se află în extremitatea sudică a Crimeei, pe care Moscova a confiscat-o în 2014. Potrivit analizei USNI, multe dintre navele rusești ancorate acolo, deși se află în afara razei de acțiune a rachetelor, sunt potențial vulnerabile la atacuri submarine. Inclusiv nava amiral Moskva ancora aici, înainte de a se scufunda.

Cum sunt folosiți „delfinii-spioni”

Rachetele ucrainene nu au raza de acțiune necesară pentru a atinge țintele staționate la Sevastopol, dar se crede că Kievul ar putea trimite sabotori subacvatici pentru a pătrunde în bază. De altfel, poziția pe care „delfinii-spioni” o îndeplinesc este cea de contra-plonjare, orientată spre interceptarea inamicilor care încearcă să se infiltreze în interiorul portului subacvatic pentru a sabota navele de război.

Fotografiile din satelit americane arată țarcurile plutitoare pentru delfini de lângă zidul portului / Sursa foto: dailymail.co.uk
Fotografiile din satelit americane arată țarcurile plutitoare pentru delfini de lângă zidul portului / Sursa foto: dailymail.co.uk

De asemenea, aceștia pot transporta bombe, planta mine și ataca scafandrii inamici, susțin rapoartele. Rusia are o istorie îndelungată de antrenament al delfinilor în scopuri militare, folosind mamiferul acvatic pentru a recupera obiecte sau pentru a descuraja scafandrii inamici.

Ucraina a antrenat, de asemenea, delfini la un acvariu de lângă Sevastopol, în cadrul unui program născut dintr-un plan din epoca sovietică care a căzut în neglijență în anii 1990. În timpul Războiului Rece, atât SUA, cât și Uniunea Sovietică au dezvoltat utilizarea delfinilor, ale căror capacități de ecolocație le pot permite să detecteze obiecte subacvatice, cum ar fi minele.

Rusia ar mai fi folosit delfini și la baza sa navală din Tartus, Siria

Programul de la Sevastopol a fost resuscitat în 2012 de marina ucraineană, dar mamiferele au căzut în mâinile Rusiei după invazia din 2014 a Crimeei. Ucraina a cerut fără succes returnarea animalelor, iar RIA Novosti a relatat că Moscova plănuia să extindă programul, potrivit The Guardian.

„Specialiștii noștri au dezvoltat noi dispozitive care convertesc detectarea de către delfini a țintelor prin sonar subacvatic într-un semnal către monitorul operatorului. Marina ucraineană nu avea fonduri pentru un astfel de know-how, iar unele proiecte au trebuit să fie puse la naftalină”, a declarat o sursă pentru agenția rusă de știri.

Imaginile din satelit din 2018 au arătat că Rusia a folosit delfini și la baza sa navală din Tartus, Siria, în timpul războiului din Siria.

Delfinii nu sunt singurele creaturi oceanice pe care armata rusă le-ar fi antrenat. O balenă beluga observată în largul coastelor Norvegiei în 2019 se crede că a fost antrenată de marina rusă. Pescarii au raportat că aceasta purta hamuri ciudate, care ar fi putut ține camere de luat vederi, le hărțuia bărcile, trăgând de curele și frânghii de pe partea laterală a bărcilor.