Home » Când, unde, cum » Crimeea: istorie, localizare și suprafață. De ce a renunțat Rusia la Crimeea în 1954

Crimeea: istorie, localizare și suprafață. De ce a renunțat Rusia la Crimeea în 1954

Cojocaru Cristian / 18.03.2022, 17:48
Crimeea: istorie, localizare și suprafață. De ce a renunțat Rusia la Crimeea în 1954

Puțini știau că anterior, Crimeea a aparținut Rusiei. Uriașul stat a renunțat la peninsulă în anul 1954, la acea vreme transferul fiind anunțat în presa sovietică. Află informații precum istorie, localizare și suprafață a teritoriului pentru a cărui recucerire a costat viața a peste 14.000 de persoane.

Unde se află și ce suprafață are Crimeea

Crimeea are o suprafață de 27.000 de km pătrați, fiind situată pe coasta nordică a Mării Negre și pe coasta vestică a Mării Azov. Singurul hotar terestru pe care îl are este împărțit cu regiunea Herson, a Ucrainei de nord. Crimeea este aproape o insulă care este alipită de continent doar prin istmul Prekop, fiind vorba de o fâșie de pământ de aproximativ 5-7 km lățime.

Crimeea are o populație de 2 milioane, dintre care aproximativ 60% vorbesc rusă și se consideră ruși. Aceasta era singura regiune din Ucraina în care rușii sunt majoritari și are cel mai mare număr de vorbitori de rusă.

Porturile Crimeei din Marea Neagră oferă acces rapid la Marea Mediterană, Balcani și Orientul Mijlociu și au fost căutate de majoritatea imperiilor, inclusiv de cele romane, otomane, ruse, britanice și franceze și germane naziste. Rusia are o bază navală critică la Sevastopol (al doilea port ca mărime din Ucraina), pe care a închiriat-o de la Ucraina ca parte a unui acord preexistent între Ucraina și Rusia, semnat în 1997. Sevastopol servește drept sediu al Flotei Ruse de la Marea Neagră și oferă Marinei Ruse acces direct la Marea Mediterană.

Rezervele offshore de petrol și gaze din Crimeea ar consolida poziția Rusiei ca unul dintre cei mai mari producători de energie din lume. Crimeea deține mai multe zăcăminte de gaze naturale, precum și două zăcăminte de petrol, atât onshore, cât și offshore în Marea Neagră.

crimeea
Crimeea a fost anexata Rusiei in anul 2014

Istoria Crimeei

Crimeea făcuse parte din Rusia timp de 200 de ani până în 1954, când a fost dăruită Republicii Sovietice Ucraina de către premierul rus de atunci, Nikita Hrușciov. Aceasta a fost pentru a comemora 300 de ani de la decizia istorică a Ucrainei de a se uni cu Rusia țaristă. În acel moment, ar fi fost imposibil de prevăzut că Uniunea Sovietică se va prăbuși și se va împărți în republici separate, că granițele vor trebui renegociate și că Ucraina va fi din nou o țară independentă.

Rusia a cucerit Crimeea în 1783 sub Ecaterina cea Mare. Cu peste trei secole în urmă, Crimeea a fost un stat condus de tătarii Crimeii, supuși Imperiului Otoman, care au folosit regiunea ca bază pentru comerțul lor considerabil cu sclavi cu Imperiul Otoman. Au deportat undeva în regiune 2 milioane de sclavi din Rusia și Ucraina.

În 1853, a început războiul Crimeei, care a durat 3 ani, peninsula fiind locul principalelor angajamente. Imperiul Rus a pierdut în fața unei alianțe a Imperiului Otoman, Franța, Marea Britanie și Sardinia. Cu toate acestea, Crimeea a rămas parte a Rusiei.

Uniunea Sovietică a pierdut controlul Crimeei în fața Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial, Sevastopolul a rezistat până în 1942, când s-a predat după luni de război de asediu și bombardamente aeriene intense. După Al Doilea Război Mondial, Rusia a revendicat Crimeea și a devenit o provincie a Uniunii Sovietice numită Oblast Crimeea.

Tătarii musulmani trăiseră în regiunea Crimeei de sute de secole, înainte ca Rusia să anexeze Crimeea în 1783. Stalin i-a evacuat cu forța după Al Doilea Război Mondial, din cauza presupusei lor cooperări cu naziștii în timpul ocupației. Mulți s-au întors de atunci în Crimeea, în special în anii 1980 și 1990.

După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, președintele Boris Elțîn (premierul rus de atunci) nu a încercat în mod neașteptat să recâștige peninsula pentru Rusia în timpul negocierilor cu Ucraina. Astfel, Crimeea a devenit parte a noii Ucraine independente. Ulterior, în anul 2014, Rusia a anexat Crimeea ca teritoriu rus.