Home » Când, unde, cum » Cel mai mare trădător american din Al Doilea Război Mondial. Cum a încercat să ajungă la Hitler după ce a dezertat. Povestea incredibilă

Cel mai mare trădător american din Al Doilea Război Mondial. Cum a încercat să ajungă la Hitler după ce a dezertat. Povestea incredibilă

Manolică Anca / 15.02.2022, 11:00
Cel mai mare trădător american din Al Doilea Război Mondial. Cum a încercat să ajungă la Hitler după ce a dezertat. Povestea incredibilă

La 2 octombrie 1944, sublocotenentul Martin J. Monti Jr. dezerta din unitatea sa din Karachi, India, pentru a se alătura armatei germane. A fost prins la mii de kilometri depărtare, în Italia, și judecat de curtea marțială pentru dezertare și furt trei luni mai târziu. Descoperă uimitoarea poveste a celui mai mare trădător american din Al Doilea Război Mondial.

Martin James Monti, cel mai mare trădător american din Al Doilea Război Mondial

Născut în apropiere de St. Louis, Missouri, în octombrie 1921, Martin James Monti, Jr. a fost unul dintre cei șapte copii. Părinții săi, care erau americani din a doua generație de origine elvețiano-italiană și germană, se pare că l-au crescut „într-un mediu descris mai târziu ca fiind fervent religios, puternic anticomunist, plin de sentimente izolaționiste și opus principiilor New Deal ale președintelui Franklin D. Roosevelt”.

Opiniile lui Monti despre viață, oameni și politică au fost, de asemenea, modelate de părintele Charles Coughlin. Cunoscut sub numele de „Preotul de la Radio” pentru milioanele și milioanele de ascultători, Coughlin transmitea săptămânal predici radiofonice în care îi lăuda pe liderii Germaniei naziste și ai Italiei fasciste, în timp ce îi învinovățea pe președintele Franklin D. Roosevelt, pe evrei, comuniști și capitaliști pentru ceea ce afecta Statele Unite.

Deși nu există nicio modalitate de a ști dacă trădarea ulterioară a lui Monti a fost rezultatul direct al devotamentului său personal față de Coughlin, pe care l-a vizitat în vara anului 1942, sau al adeziunii sale la viziunea despre lume a lui Coughlin, acestea pot fi cele mai bune explicații pentru ceea ce a urmat.

Înrolarea în armată

La 19 decembrie 1942, Monti s-a înrolat în Forțele Aeriene ale Armatei Statelor Unite drept cadet de aviație. În 1943 și la începutul lui 1944, a terminat pregătirea de zbor și a fost numit ofițer de zbor. S-a calificat pe P-39 Airacobra și P-38 Lightning și a fost promovat la gradul de sublocotenent.

În august 1944, a fost trimis la Karachi, în ceea ce este acum Pakistanul. În timp ce era atașat la 126th Replacement Depot, Monti a făcut autostopul la bordul unui avion de transport C-46 către Cairo, Egipt și, de acolo, a călătorit spre Italia, via Tripoli, Libia. La Foggia, a vizitat Grupul 82 de vânătoare, înainte de a continua spre aerodromul Pomigliano, la nord de Napoli, unde Escadrila 354 de servicii aeriene a pregătit aeronavele pentru a fi repartizate la escadrilele de linie.

În timp ce se afla acolo, a observat că un avion F-5E Lightning, o versiune de recunoaștere fotografică neînarmată a P-38, era în reparații și că va avea nevoie de un zbor de testare după. Iar el s-a oferit să îl testeze. Când i s-a spus că va trebui să obțină permisiunea pentru un astfel de zbor, Monti s-a urcat pur și simplu în cabină, a ieșit pe pistă și a decolat. Odată aflat în aer, Monti a zburat spre nord, spre Milano ocupat de germani. Era 13 octombrie 1944.

S-a predat germanilor și și-a declarat loialitatea neclintită față de cel de-al treilea Reich

La aterizare, a predat avionul forțelor germane. Nemții au fost mai mult decât fericiți să aibă un avion american nou-nouț (F-5E a fost versiunea de recunoaștere a lui P-38), iar Luftwaffe a îndepărtat însemnele USAAF, a aplicat marcajele aeronavelor germane pe avion, și a trimis avionul în Germania pentru a fi folosit acolo.

Martin James Monti, cel mai mare trădător american din Al Doilea Război Mondial
Martin James Monti, cel mai mare trădător american din Al Doilea Război Mondial

Tratat inițial ca un prizonier de război obișnuit, a reușit să își convingă răpitorii că dezertase din convingere sinceră. În curând, aceștia au decis că el era „adevărata afacere”. În noiembrie 1944, l-au trimis pe Monti la Berlin și l-au înrolat ca SS-Untersturmfuhrer (locotenent secund) în SS-Standarte Kurt Eggers, o unitate de propagandă Waffen-SS.

Monti a început apoi să difuzeze propagandă în limba engleză la radio. Folosind numele de fată al mamei sale, s-a identificat ca fiind „căpitanul Martin Wiehaupt” și a încercat să-i convingă pe soldații care îi ascultau emisiunile „în tot teatrul european” că Statele Unite ar trebui să lupte alături de Germania împotriva Uniunii Sovietice, deoarece Rusia comunistă era „adevăratul inamic al păcii mondiale”.

După câteva emisiuni, însă, germanii au fost atât de nemulțumiți de lipsa de talent a lui Monti încât „l-au scos din emisie” și l-au însărcinat în schimb să scrie pamflete de propagandă destinate prizonierilor de război americani din lagărele germane.

În cele din urmă, s-a predat armatei americane la Milano

În aprilie 1945, în condițiile în care înfrângerea era iminentă, iar Wehrmachtul avea nevoie de toate atuurile sale pe linia frontului, SS-Untersturmfuhrer Monti a primit ordin să se alăture unei unități de luptă în nordul Italiei. O lună mai târziu, Monti s-a predat Armatei a V-a americane la Milano.

În săptămânile care au urmat, cel mai mare trădător american din Al Doilea Război Mondial a fost interogat de o serie de agenți de informații ai armatei. Acesta a recunoscut de bunăvoie că își părăsise unitatea din Karachi, dar a susținut că „a făcut acest lucru pentru a purta un război individual împotriva germanilor”.

Monti a recunoscut că și-a însușit în mod greșit avionul Lockheed F-5E Lightning, dar numai pentru a duce lupta împotriva Luftwaffe. Cât despre uniforma Waffen-SS pe care o purta, el a explicat că fusese doborât și luat prizonier de către germani.

La 4 august 1945, Monti a fost judecat de o curte marțială generală, procesul având loc la Napoli, Italia. La finalul unei proceduri de două zile, Monti a fost găsit vinovat de absență fără permisie (în loc de dezertare) și de însușire ilicită. Comisia de ofițeri l-a condamnat la destituire din serviciu, la pierderea tuturor soldei și indemnizațiilor și la muncă zilnică timp de 15 ani. La scurt timp, Monti s-a întors în Statele Unite, fiind încarcerat la Eastern Branch, U.S. Disciplinary Barracks, situată în Green Haven, New York.

Martin James Monti
Martin James Monti

S-a înrolat din nou în armată ca soldat

Dar Monti nu a stat prea mult timp în Green Haven. I s-a oferit posibilitatea de a i se remite sentința dacă se înrola din nou în armată ca soldat. Realizând, fără îndoială, că reîncorporarea în armată era preferabilă încheierii îndelungatei sale condamnări la detenție, Monti s-a întors în rândurile armatei în februarie 1946. A fost repartizat la Eglin Field, Florida și, doi ani mai târziu, purta tresele de sergent.

În timp ce Monti își îndeplinea serviciul activ, personalul de informații al armatei parcurgea mii și mii de pagini de documente germane capturate. În curând, aceștia aveau să descopere referiri la SS-Untersturmfuhrer Monti și la activitățile sale de trădare din timpul cât a făcut parte din Waffen-SS.

Cu aceste dovezi în mână, Departamentul de Justiție a acționat rapid și, la 14 octombrie 1948, acesta a fost pus sub acuzare de un mare juriu federal în Districtul de Est din New York pentru infracțiunea de trădare. În actul de acuzare se invocau 21 de acte evidente. Monti a fost condamnat la 25 de ani de închisoare și obligat de judecător să plătească o amendă de 10.000 de dolari. și-a ispășit pedeapsa în Penitenciarul Leavenworth, Kansas. A murit pe 1 septembrie 2000.