Home » Când, unde, cum » Cât ar putea costa reconstrucția Ucrainei, după războiul cu Rusia. Experții internaționali au făcut public raportul

Cât ar putea costa reconstrucția Ucrainei, după războiul cu Rusia. Experții internaționali au făcut public raportul

Alexandru Cazacu / 15.04.2022, 15:57
Cât ar putea costa reconstrucția Ucrainei, după războiul cu Rusia. Experții internaționali au făcut public raportul

Distrugerile ce au avut loc în Ucraina au atins deja cote șocante. Ba chiar mai mult de atât, războiul a afectat și economia țării, multe întreprinderi suspendându-și sau abandonând activitățile. Potrivit estimărilor, aproximativ 30% dintre companii și-au oprit complet activitățile, în timp ce 45% au redus producția. Dar cât ar costa reconstrucția Ucrainei, după sfârșitul războiului cu Rusia? Experții au făcut public raportul în cadrul unui studiu internațional.

Cât ar putea costa reconstrucția Ucrainei, după războiul cu Rusia

Într-un discurs recent în fața Consiliului European, ministrul ucrainean de finanțe Sergii Marchenko a spus că Ucraina a rezistat „celei mai grele lovituri” a invaziei ruse, militar vorbind, însă situația rămâne foarte dificilă pe plan economic și financiar.

„Pierderile cauzate de război sunt catastrofale. Ocupatorii ruși continuă să distrugă nu doar instalațiile militare, ci și infrastructura de transport, energie și industrială, care a fost construită de generații de ucraineni”, a spus ministrul Marchenko.

Punerea unui preț pentru costul total de reconstrucție al Ucrainei rămâne dificilă, mai ales că războiul nu s-a încheiat. Potrivit specialiștilor, în scenariul în care războiul al lua sfârșit, orașe întregi vor trebui reconstruite, iar costurile sunt enorme. De exemplu, orașe precum Mariupol și Harkov vor avea nevoie de clădiri rezidențiale noi, facilități de producție și așa mai departe.

Cifra estimată de guvernul ucrainean

Daniel Bilak, fost consilier șef de investiții al primului ministru al Ucrainei, estimează că suma este mult mai mare față de cifra oficială prezentată de guvernul ucrainean (565 de miliarde de dolari). Pe de altă parte, experții de la Centrul de Cercetare a Politicii Economice cred că reconstrucția va costa între 220 de miliarde și 540 de miliarde de dolari.

În discursul său, Marchenko a încercat să contextualizeze unele dintre estimările generale, explicând că, în prima lună de război, s-au produs daune în valoare de 119 miliarde de dolari numai infrastructurii Ucrainei. Potrivit Școlii de Economie din Kiev, valoarea locuințelor distruse se ridică în prezent la aproximativ 29 de miliarde de dolari.

Cât ar putea costa reconstrucția Ucrainei
Cât ar putea costa reconstrucția Ucrainei, după războiul cu Rusia

Costurile reconstrucției Ucrainei cresc cu fiecare zi de război în plus

Totodată, ministrul ucrainean de finanțe a adăugat că războiul s-a desfășurat în zone unde, înainte de invazie, erau angajați aproape 10 milioane de oameni, 64% din populația totală angajată a Ucrainei.

„Avem încredere în sprijinul dumneavoastră nu numai în timpul războiului, ci și pentru a ne ajuta să ne reconstruim țara după victoria noastră”, a spus Marchenko, conform Investment Monitor.

Acesta este motivul pentru care Ucraina face apel la partenerii săi internaționali să ofere sprijin financiar suplimentar prin granturi, precum și prin împrumuturi, nu în ultimul rând prin Fondul fiduciar multidonator al Băncii Mondiale, care este printre cele mai rapide, direcționate și sigure mecanisme de canalizare a granturilor spre Ucraina.

Din nefericire, costurile reconstrucției Ucrainei cresc accelerat cu fiecare zi suplimentară de război, în timp ce locuitorii țării petrec mai mult timp departe de locuințele lor, iar companiile din sectorul privat dispar. În urma unui studiu internațional, experții au ajuns la concluzia că, după doar o lună de război, asistența internațională necesară este estimată între aproximativ 200 și 500 de miliarde de euro.