Home » Știri » Știri externe » Putin a spus clar. Când se va încheia invazia Rusiei asupra Ucrainei. Precizările liderului de la Kremlin despre război

Putin a spus clar. Când se va încheia invazia Rusiei asupra Ucrainei. Precizările liderului de la Kremlin despre război

Manolică Anca / 13.04.2022, 13:38
Putin a spus clar. Când se va încheia invazia Rusiei asupra Ucrainei. Precizările liderului de la Kremlin despre război

Conflictul dintre Rusia și Ucraina continuă să se intensifice, iar cele mai recente declarații are liderului de la Kremlin nu sunt deloc îmbucurătoare. Într-o rară apariție publică la cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei, acesta a spus că totul a decurs conform planului și că operațiunea militară va continua. Până când?

Noi declarații ale lui Putin cu privire la invazia Rusiei asupra Ucrainei

Zilele acestea, Vladimir Putin a vizitat o instalație spațială din estul Rusiei împreună cu liderul belarus, Aleksandr Lukașenko, unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi, pentru a marca cea de-a 61-a aniversare a faptului că Iuri Gagarin a devenit primul om în spațiu. Cu această ocazie, acesta a vorbit și despre invazia țării sale în Ucraina.

Președintele rus a declarat că Moscova va continua invazia în Ucraina până când „scopurile nobile” ale țării sale vor fi îndeplinite. Cu toate că spune că negocierile de pace cu Kievul au ajuns acum într-un punct mort, a insistat că invazia, care se află în a șasea săptămână, se desfășoară conform planului. El a continuat spunând lucrurile nu s-a mișcat mai repede pentru că Rusia a vrut să minimizeze pierderile.

S-a dorit protejarea vorbitorilor de limbă rusă din estul Ucrainei

Liderul rus a susținut că nu a avut altă opțiune decât să lanseze invazia în încercarea de a proteja vorbitorii de limbă rusă din estul Ucrainei. Kremlinul susține că țara vecină a comis un genocid împotriva vorbitorilor de limbă rusă, dar nu există dovezi care să susțină acest lucru.

„Pe de o parte, ajutăm și salvăm oameni, iar pe de altă parte, luăm pur și simplu măsuri pentru a asigura securitatea Rusiei însăși. Este clar că nu am avut de ales. A fost decizia corectă”, a insistat Putin, adăugând că Rusia va continua „ritmic și calm” invazia, potrivit BBC.

Războiul din Ucraina va continua, potrivit celor mai recente declarații ale lui Putin
Războiul din Ucraina va continua, potrivit celor mai recente declarații ale lui Putin

Moscova și-a mutat în ultimele zile atenția spre estul Ucrainei, îndepărtând trupele din nord după ce a dat peste o rezistență acerbă din partea trupelor ucrainiene, în ceea ce a numit „operațiunea sa specială”. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a recunoscut săptămâna trecută că țara a suferit „pierderi semnificative de trupe” de la începutul războiului din Ucraina.

Nici estimările Rusiei și nici cele ale Ucrainei privind pierderile rusești nu pot fi verificate în mod clar. Analiștii avertizează că Rusia ar putea minimiza rata victimelor, în timp ce Ucraina ar putea să o umfle pentru a-și ridica moralul. Liderii occidentali sunt de părere că între 7.000 și 15.000 de soldați ruși au fost uciși.

Alexandr Lukaşenko a făcut afirmaţii şi mai şocante

În cadrul aceleiași întâlniri, Lukaşenko a făcut și ele unele declarații. După ce liderul rus a spus că obiectivele „operațiunii militare speciale” sunt de a ajuta oamenii din Donbas și de a asigura securitatea Rusiei, acesta a venit cu o afirmație șocantă. El acuză că ceea ce a văzut în Bucha este o operaţiune pusă la cale de britanici şi ucraineni.

„Asta ar fi ca în Bucha, noi am discutat despre această politică. Toți urlă pentru că trebuiau să ne dea un pachet cu sancțiuni. Noi știm despre asta, noi am discutat detaliat despre această operațiune specială. Este a lor şi este una psihologică.

Este o operaţiune psihologică făcută de britanici. Dacă vouă vă trebuie adrese, parole și numerele de mașini, marcile cu care au venit în Bucha și cum au făcut totul, FSB poate să prezinte aceste materiale, dar putem şi noi să îi ajutăm”, a spus Alexandr Lukașenko.

Autorităţile din Kiev şi comunitatea internaţională au acuzat Rusia că a comis crime de război în Ucraina, în cele 49 de zile de la izbucnirea invaziei.