Home » Când, unde, cum » Războiul Rusia-Ucraina. Cum va schimba lumea conflictul dintre cele două țări

Războiul Rusia-Ucraina. Cum va schimba lumea conflictul dintre cele două țări

Cojocaru Cristian / 22.03.2022, 13:03
Războiul Rusia-Ucraina. Cum va schimba lumea conflictul dintre cele două țări

Conflictul armat care are loc pe teritoriul Ucrainei nu afectează doar cele două state implicate, dar și multe alte țări în domenii precum politică, economie și nu numai. Află cum va schimba lumea războiul dintre Rusia și Ucraina.

Războiul dintre Rusia și Ucraina va schimba total lucrurile

Implicațiile de ordin politic și economic vor fi mult mai mari în comparație cu ceea ce poate fi observat acum, potrivit analiștilor, aceștia fiind de părere că totul se va schimba. În primul rând, Rusia va trebui să facă o alegere care constă în a merge de partea occidentului sau se va alătura blocului condus de China.

Profesorul de relații internaționale al Facultății de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a explicat pentru Ziare.com cum ar putea decurge lucrurile, în funcțe de scenariile actualului război din Ucraina.

”Cu siguranță sistemul relațiilor internaționale se va schimba profund. Deci schimbările vor fi multiple și pe mai multe planuri, dar acestea vor depinde într-o foarte mare măsură de cum se va încheia războiul din Ucraina.

„Pentru că nu este totuna dacă Rusia va avea succes, iar Putin va reuși să-și impună condițiile asupra Ucrainei, iar președintele Zelenski ar fi forțat, să spunem, la un moment dat, să accepte șantajul Rusiei și cu totul altceva va fi dacă Rusia va pierde războiul în Ucraina, dacă va fi un dezastru din punct de vedere militar, din punctul de vedere al imaginii, al credibilității, chiar al comunicării publice pe plan intern.

Concret, în scenariul cel mai agresiv cu putință, nu este exclus să asistăm la apariția unei ordini bipolare. Adică un sistem internațional, bazat pe două superputeri, două blocuri militare, economice, politice rivale, așa cum a fost în timpul Războiului Rece până în 1989. Cele două superputeri ar fi Statele Unite ale Americii și China.

Deci vor fi un bloc occidental: SUA, UE, Marea Britanie – democrațiile liberale – de o parte și blocul puterilor revizioniste pe partea opusă, China-Rusia”, a explicat profesorul Valentin Naumescu.

războiul rusia ucraina
Vladimir Putin va raspunde mai devreme sau mai tarziu pentru greselile sale

Putin va trebui să își asume greșelile făcute

În cel de-al doilea scenariu, regimul post-Putin va trebui să își asume greșelile făcute până acum și să revină la modul pașnic de conviețuire în Europa, în baza faptului că Rusia nu ar putea concura cu o supremație mondială.

Acest scenariu ar fi cel care ar aduce avantaje, pentru că în prezent, principala competiție este ținută între SUA și China. Momentan, poziția Rusiei față de celelalte puteri ale lumii depinde foarte mult de războiul pornit pe teritoriul Ucrainei, căutându-și un loc în noua ordine mondială.

Potrivit profesorului, în aceste zile se rescrie ordinea mondială a secolului 21. Astfel, este momentul în care se va decide cum va arta sistemul internațional cel puțin două generații de-acum încolo, comparabil cu Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial precum și destrămarea comunismului din țările europene.

Cristian Pîrvulescu, politolog, a afirmat că Putin a ajuns aici pentru că i s-a permit acest lucru. Politologul susține că Putin a ajuns președinte după provocarea războiului din Cecenia și și-a întărit președinția în alte două războaie, pe teritoriul Georgiei și al Siriei, însă acest al patrulea război, va fi fatal în urma calculelor greșite.

„Nu a luat în calcul capacitatea de reacție a Occidentului și mai ales efectele asupra economiei. A crezut că totul va fi ca în 2014. Dar pe de altă parte, Putin a ajuns aici pentru că i s-a permis acest lucru. Pentru că i s-a permis să declanșeze un război criminal în Cecenia și nimeni nu l-a chemat în judecată, pentru că i s-a permis să atace Georgia și occidentalilor li s-a făcut frică după ce a strigat la Sarkozy.

Nu au reacționat în 2014 când situația era destul de gravă. Erau manifestațiile în Maidan, iar domnul Ponta, premierul României, se ducea la Soci ca să-i facă o plăcere lui Vladimir Putin. În 2014, cu câteva săptămâni înainte de începerea asaltului asupra Crimeii, când era absolut sigur, prim-ministrul României s-a dus la Soci, acolo unde niciun alt lider occidental nu se ducea, pentru a se fotografia alături de Vladimir Putin, Erdogan și Xi Jinping”, a explicat profesorul Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu este de părere că războiul va depinde foarte mult de „poziția de negociere”. Resursele Rusiei se vor diminua, în timp ce Ucraina va primi în continuare sprijinul Occidentului. Astfel, în aproximativ o lună de la începerea războiului, din cauza situației economice, rușii vor ieși în stradă, potrivit Ziare.com.